Βάζουν στο στόχαστρο τέσσερις ΜΚΟ

Βάζουν στο στόχαστρο τέσσερις ΜΚΟ06.02.2020Άρθρα

Επιτέλους αντίδραση για τα παιχνίδια των οργανώσεων που «ενορχηστρώνουν» τα επεισόδια από τους λαθρομετανάστες

Ίσως και να υποβαθμίζει την πραγματικότητα η περιγραφή του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκου για «σκοτεινές ρίζες ενός μεγάλου δικτύου συμφερόντων ΜΚΟ που ουσιαστικά λειτουργούσαν ως βδέλλες». Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τάξη στο άναρχο τοπίο της δράσης ΜΚΟ

βρίσκει αντιστάσεις σε αρκετά επίπεδα, πολιτικά και μη, και αυτό αναδεικνύει τη δυναμική που έχουν αναπτύξει αυτές οι οργανώσεις.

Η υποκίνηση σε εξέγερση κάποιων χιλιάδων -κυρίως αφγανικής καταγωγής-, ο τρόπος που αυτή εκτυλίχθηκε, αλλά και η συνέχεια που δόθηκε από «αλληλέγγυους» είχε χαρακτηριστικά που δείχνουν την εφαρμογή ενός σχεδίου που προϋπήρχε και είχε δουλευτεί από κάποιους. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι είχαν προετοιμαστεί για τέτοιου είδους κινήσεις, που έχουν πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Λέσβο και όχι μόνο.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται τέσσερις ΜΚΟ, των οποίων η δράση έχει και στο παρελθόν προκαλέσει προβλήματα. Η δραστηριότητα αυτών έχει περιγραφεί τόσο από κατοίκους όσο και από κυβερνητικούς παράγοντες, που κάνουν λόγο για... γιατρούς και δικηγόρους που συμμετείχαν σε έναν φαύλο κύκλο ο οποίος τελικά είχε ως αποτέλεσμα στρεβλώσεις στο σύστημα ασύλου, καθώς τεράστια ποσοστά μεταναστών χαρακτηρίζονται ευάλωτοι.

Κατά κάποιους πρόκειται για μια ΜΚΟ «πρώτης γραμμής» που ασχολείται με αυτό ακριβώς το ζήτημα και έχει ισχυρές προσβάσεις και στο εξωτερικό.

Η δράση τους

Άλλη εξ αυτών επιχειρούσε να εγκαταστήσει «δομή» μεταναστών σε μέρη κοντά στη Μόρια και σχεδόν συγκρούστηκε με τοπικούς παράγοντες, ενώ κάποιοι δείχνουν και προς μια ΜΚΟ που πρωταγωνίστησε στην παράτυπη επέκταση του καμπ της Μόριας σε παρακείμενα του αρχικού σημείου εδάφη.

Εξετάζεται η περίπτωση ακόμη μιας ΜΚΟ, η οποία είναι και η μοναδική που είχε καταχωριστεί στο μητρώο που διατηρούσε το αρμόδιο υπουργείο επί ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει και είναι ποιος υποκινεί αυτές τις ΜΚΟ τελικά! Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πάντως δεν πρόκειται να επικεντρωθεί στην κουβέντα περί υποκίνησης και αντ' αυτού διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή όλων των ΜΚΟ (όπως επίσης των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους), όπως προβλέπεται στην τροπολογία. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής.

«Θα μπει τάξη στις δραστηριότητές τους» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στο εξής οι συγκεκριμένοι οργανισμοί θα έχουν «ονοματεπώνυμο» και θα ελέγχονται από το κράτος.

Ο έλεγχος των ΜΚΟ είναι όμως μόνο το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς το τετράπτυχο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και την επιτάχυνση των επιστροφών, τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης και την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά στα «δυτικά» όσων λάβουν -ή έχουν καλές πιθανότητες να λάβουν- άσυλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα