Βιομετρική εφαρμογή για check-in στα σύνορα

Βιομετρική εφαρμογή για check-in στα σύνορα25.02.2019Ρεπορτάζ

Η Ε.Ε. βάζει τέλος στις ουρές ελέγχου

Online check-in στα χερσαία σύνορα, όπως γίνεται και στα αεροδρόμια, υπόσχεται ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με εταίρους από οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Δεκατέσσερις φορείς, με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Θεσσαλονίκη,

συμπράττουν για να αποδείξουν ότι οι διελεύσεις από τα χερσαία σύνορα μπορεί να γίνουν πολύ λιγότερο χρονοβόρες, θωρακίζοντας ταυτόχρονα με επιπρόσθετες δικλίδες το σύστημα ασφάλειας στην ταυτοποίηση των ατόμων και των οχημάτων. Πρόκειται για το πρόγραμμα «SMILE», με εταίρους από οκτώ χώρες, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού πλαισίου της Ε.Ε. για την Ερευνα και την Καινοτομία «Horizon 2020».

Συμμετέχοντες

Από την Ελλάδα συμμετέχουν, ακόμη, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Κρήτης και η νεοφυής επιχείρηση EULAMBIA, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι προέρχονται από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο δρ Δημήτρης Τζοβάρας από το ΕΚΕΤΑ.

«Το έργο “SMILE” προτείνει ένα σύστημα pre-registration, παρόμοιο με το check-in στα αεροπορικά ταξίδια. Αξιοποιεί τις δυνατότητες έξυπνων συσκευών για ασφαλή και αξιόπιστη ταυτοποίηση μέσω βιομετρικού ελέγχου. Αυτό που προτείνει το “SMILE” είναι οι ταξιδιώτες να υποβάλλουν τα στοιχεία τους νωρίτερα, ώστε αυτά να ελεγχθούν μέχρι να φτάσουν στα σύνορα, και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει μια τελευταία πιστοποίηση της ταυτότητάς τους» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοηθός έρευνας στο ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ Γιώργος Σταυρόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα