Βόμβα από τον Ακάρ για μοιρασιά στο Αιγαίο!

Ο Τούρκος ΥΕΘΑ δήλωσε ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος συμφώνησε στην πρότασή του για συνεκμετάλλευση

Ανησυχία προκαλούν η δήλωση Ακάρ περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου αλλά και όσα ακολούθησαν αυτής εντός της χώρας μας, καθώς χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν είκοσι ώρες, με το θέμα να «παίζει» παντού, προκειμένου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος να διαψεύσει ότι… είχε θετική στάση στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους Τούρκους.

Όλα άρχισαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο Τούρκος υπουργός Αμυνας,

μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ότι περιμένουν την ελληνική αντιπροσωπία στην Αγκυρα για τη συνάντηση αναφορικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι αυτό το θέμα το συζήτησε στη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Συνέχισε, όμως, σε έναν εντελώς διαφορετικό τόνο, μιλώντας για «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου και «θετική απάντηση» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. «Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την κατανομή της ομορφιάς και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσής τους, το έχουμε πει αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας υπό αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Η είδηση και οι δηλώσεις Ακάρ «έπαιζαν» στα ελληνικά ΜΜΕ από νωρίς χθες το πρωί, με πηχυαίους τίτλους, χωρίς καμία ουσιαστικά επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, σε επικοινωνία της «δημοκρατίας», δήλωνε «αναρμόδιο», αλλά ούτε και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με το οποίο επικοινώνησε ήδη από το μεσημέρι η «δημοκρατία» και το οποίο περιοριζόταν να διαψεύδει μέσω «κύκλων» ότι υπήρξε τέτοια κουβέντα μεταξύ των δύο υπουργών. Καμία αντίδραση και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να απαντά σε κάθε «τσιτάτο» ή ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα και του Π. Πολάκη.

Χρειάστηκε να πάει 20.15 το βράδυ προκειμένου ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με γραπτή του δήλωση να διαψεύσει τον Χουλουσί Ακάρ. Σε αυτήν σημειώνει πως «Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού. Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως εν όψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Ασφαλώς και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“, και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

Είναι σαφές ότι η «δημοκρατία» για λόγους αρχής αλλά και για εθνικούς λόγους θεωρεί ότι αληθές είναι αυτό που λέει ο Ελληνας υπουργός, και κατατάσσει στην κατηγορία της προβοκάτσιας τις δηλώσεις Ακάρ. Δυστυχώς, όμως, σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά από τουρκικά μέσα.

Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει μια αλληλουχία γεγονότων του τελευταίου διαστήματος σχετικά με τους φυσικούς πόρους της περιοχής μας, που δείχνουν να ξεδιπλώνονται σαν να ακολουθείται ένας «οδικός χάρτης» που οδηγεί στη συνεκμετάλλευση.

• Ήταν 16 Ιανουαρίου όταν τα πρώτα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το πάγωμα του EastMed.

• Λίγες μόλις ημέρες μετά, στις 20 Ιανουαρίου, ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για τα «Δείγματα επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Ισραήλ για τον EastMed».

• Έναν μόλις μήνα μετά, ο Ισραηλινός πρόεδρος επισκέπτεται την Τουρκία, όπου και συζητείται, μεταξύ άλλων, το θέμα της Ενέργειας, με τους Ισραηλινούς να διαβεβαιώνουν ότι «η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία δεν θα γίνει εις βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου».

• Στις 23 Φεβρουαρίου, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν πως η στρατηγική σχέση με Αθήνα και Λευκωσία δεν κινδυνεύει αλλά, από την άλλη, δεν μπορεί να αγνοηθεί ένα τουρκικό άνοιγμα, ενώ την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η ίδια ημέρα που αρχίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που σημαίνει το τέλος και του Nord Stream.

• Στις 2 Μαρτίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επισκέπτεται την Κύπρο και στις 9 Μαρτίου την Τουρκία, με το Ενεργειακό να είναι στο τραπέζι.

• Στις 13 Μαρτίου έχουμε την «αιφνίδια» επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία όπου συζητείται η «οικοδόμηση θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της Οικονομίας με πρόοδο στους επόμενους μήνες».

• Ακολουθεί στις 16 Μαρτίου το διάγγελμα Μητσοτάκη για την ακρίβεια και το κόστος ενέργειας, όπου γίνεται σαφής αναφορά στην αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον και προαναγγέλλονται σχετικές ανακοινώσεις. Την ίδια ημέρα έρχονται οι δηλώσεις Ακάρ που σαφώς υπονοούν τη συνεκμετάλλευση που τόσα χρόνια επιζητούν οι Τούρκοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόμβα, Ακάρ, Αιγαίο,vomva, akar, aigaio