«Βόρεια Μακεδονία»: Το όνομα που χαρίζουμε στα Σκόπια!

«Βόρεια Μακεδονία»: Το όνομα που χαρίζουμε στα Σκόπια!13.06.2018Παρασκήνιο

Πανηγυρίζουν στο Μαξίμου. Κοροϊδία με το erga omnes! Ούτε αυτό δεν κατάφεραν. Οι σκοπιανοί τελικά πήραν όσα επεδίωκαν

Κλείδωσε» το ξεπούλημα της Μακεδονίας ερήμην της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων και χωρίς να δοθεί το ακριβές περιεχόμενο της απαράδεκτης συμφωνίας στη δημοσιότητα. «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι η ονομασία που χαρίζουμε στα Σκόπια, δίνοντας τα πάντα

και δίχως από την άλλη πλευρά η Ελλάδα να πάρει κάτι χειροπιαστό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζουν για την εθνική κοροϊδία κόντρα στην κοινή λογική, καθώς δεν καταφέραμε ούτε το erga omnes να διασφαλίσουμε (μια και οι Σκοπιανοί αποκτούν την ταυτότητα «Μακεδόνες» και ενώ η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ανάβει άνευ όρων το πράσινο φως στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ). Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει εκ των υστέρων τη Βουλή, πιθανότατα την Παρασκευή, σε μια διαδικασία-εξπρές που γίνεται καθαρά για τυπικούς λόγους, και το σκηνικό της ντροπής θα ολοκληρωθεί μάλλον το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες παρουσία του Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια ώρα στην ΠΓΔΜ «σφάζονται», καθώς καταγράφεται σοβαρή διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζάεφ και τον πρόεδρο Ιβανόφ, δημιουργώντας συνθήκες ισχυρής πολιτικής κρίσης στη γειτονική χώρα.
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε μετά το χθεσινό τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού στον Ελληνα ομόλογό του. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της συμφωνίας -όσα τελικά έγιναν γνωστά-, ορίζεται πως στο θέμα της εθνικότητας/ ιθαγένειας θα ισχύει ο όρος «Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia (Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας), που σημαίνει με απλά λόγια ότι οι Σκοπιανοί θα λέγονται όχι μόνο στην πατρίδα τους αλλά και στον διεθνή χώρο «Μακεδόνες», και μάλιστα με ελληνική βούλα αυτή τη φορά.

Σχετικά με τα άλλα σημεία της απαράδεκτης συμφωνίας, διαγράφονται από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι αναφορές περί προστασίας «μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός των συνόρων της χώρας «και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο που υπάρχει στο Σύνταγμά τους με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα», ενώ ορίζεται η «μακεδονική γλώσσα» με τη διευκρίνιση ότι αποτελεί γλώσσα σλαβικής προέλευσης. Θα γίνεται επίσης ρητή αναφορά πως ο λαός της γειτονικής χώρας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Οσον αφορά τα εσωτερικά δημόσια έγγραφα της γειτονικής χώρας που αναφέρουν την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα αλλάζουν σταδιακά και με βάση προσυμφωνημένο χρονοδιάγραμμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ακόμη, διμερής διακρατική επιτροπή θα εξετάσει το θέμα των εμπορικών σημάτων. Ευθύς μετά το τηλεφώνημα Ζάεφ ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο. «Εχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο αλυτρωτισμός

Υποστήριξε ακόμη πως πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα σημεία της συμφωνίας που προβλέπουν αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες -όπως είπε- εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. «Το σημαντικότερο είναι ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική μας κληρονομιά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι εναπόκειται πλέον στα Σκόπια η ευθύνη τήρησης των όρων της συμφωνίας και ανέφερε: «Προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα γίνουν, αν θα τηρηθεί όλη αυτή η δέσμευση που αναλαμβάνει η γειτονική χώρα. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα δείχνει τον σεβασμό της και τη δημοκρατική της ευαισθησία και απέναντι στο γειτονικό κράτος. Δεν είναι μόνο θέμα νομικό αλλά και θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας για την Ευρώπη».

Χρονοδιάγραμμα με πολλά «αγκάθια»

Αρκετά βήματα έχει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας μέχρι να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων (εκτιμάται στο τέλος του 2018). Αρχικά θα πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία άμεσα το Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Η κυβέρνηση διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία, αλλά η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο της χώρας προκαλεί προβλήματα, τα οποία δύναται να ξεπεραστούν με την αναπομπή της στη Βουλή.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Severna Makedonija («Βόρεια Μακεδονία») υπό την προϋπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης. Θα προηγηθεί το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 25-26 Ιουνίου και θα ακολουθήσει Σύνοδος Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη γειτονική χώρα για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 11 Ιουλίου, ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στη «Βόρεια Μακεδονία» υπό την αίρεση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να στείλει επιστολή στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora. Στο διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τσίπρας βάφτισε την εθνική ήττα «μεγάλη διπλωματική νίκη» σε τηλεοπτικό διάγγελμα

Με διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου προς τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας, μη έχοντας προφανώς συναίσθηση της συμφωνίας που ετοιμάζεται να υπογράψει, βάπτισε την εθνική ήττα «μεγάλη διπλωματική νίκη» και δήλωσε περήφανος για την επίτευξη συμφωνίας, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής θέσης μας, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία που αφορά όχι μόνο το έθνος μας, αλλά συνολικότερα την περιοχή μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τη γεωπολιτική διάσταση και λέγοντας ότι κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. «Με τη συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή. Σε μια περίοδο που χώρες γύρω μας βυθίζονται στον εαυτό τους, χτυπημένες από το μικρόβιο του εθνικισμού, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια, ως η χώρα που ανοίγει δρόμους για την ειρηνική επίλυση διαφορών και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών. Και είμαι βαθιά περήφανος γι' αυτό» είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μοτίβο ο κ. Τσίπρας κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Ελληνες να είναι περήφανοι: «Οχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά που με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη».

Επανέλαβε δε όσα είχε πει λίγη ώρα νωρίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ότι το όνομα Severna Makedonija θα ισχύει erga omnes έναντι όλων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμά τους. «Με τον τρόπο αυτό και υπό τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία, οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως Μακεδονία θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”» είπε, επισημαίνοντας ότι επιτυγχάνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή συνταγματική ονομασία τους.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι, αν δεν υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, τότε ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε και πως η Ελλάδα θα κυρώσει συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπιανών στο ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα