Βουλή: Ψηφίστηκε (εν μέσω έντασης) το εργασιακό νομοσχέδιο

«Πέρασε» χωρίς καμία διαρροή από την Κ.Ο. της Ν.Δ. με 158 «ναι». Καταψήφισε η αντιπολίτευση με 142 «όχι»

Με σύμπασα την αντιπολίτευση να λέει ηχηρό «όχι», καταγγέλλοντας επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα, αλλά με αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για τα εργασιακά, που έδωσε αφορμή στα κόμματα, ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ,

να κηρύξουν «ανένδοτο», αλλά και στα συνδικάτα και τα σωματεία να ξεσηκωθούν κατά της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο χωρίς καμία διαρροή από την κυβερνητική πλειοψηφία έλαβε 158 «ναι», ενώ 142 βουλευτές το καταψήφισαν. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εξήλθε αλώβητη της ονομαστικής ψηφοφορίας που η ίδια προκάλεσε, προκειμένου να καταδείξει την «υποκρισία», όπως κατήγγειλε, των κομμάτων που υπερψήφισαν μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου.

Την υποβολή αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας ανακοίνωσε μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, να ψηφίσει τις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Η αντιπολίτευση ωστόσο, η οποία όσα άρθρα θεώρησε θετικά τα υπερψήφισε, εκτός του ΚΚΕ, σημείωσε πως οι διατάξεις αυτές αφορούν κοινοτικές οδηγίες που έπρεπε να έχουν κατατεθεί στη Βουλή εδώ και καιρό και πως δεν αποτελούν παρά «βιτρίνα» για τις «αντεργατικές» επιδιώξεις της κυβερνώσας παράταξης. Ανάμεσα στις διατάξεις που υπερψηφίστηκαν από την αντιπολίτευση είναι εκείνες για τις πατρικές άδειες και τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Το μόνο κόμμα που καταψήφισε όλες τις διατάξεις είναι το ΚΚΕ, επιμένοντας στην ανάγκη απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου. Μάλιστα, για πρώτη φορά έπειτα από μήνες η αίθουσα της Ολομέλειας γέμισε από βουλευτές που παρακολούθησαν διά ζώσης τη συνεδρίαση, αλλά και προσήλθαν κανονικά στην ονομαστική ψηφοφορία, καθώς ελάχιστες ήταν οι εξαιρέσεις βουλευτών που ψήφισαν με επιστολική ψήφο. Κλείνοντας τη μαραθώνια τριήμερη συνεδρίαση, ο υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε όλους όσοι του άσκησαν κριτική «σεβόμενοι τους κανόνες του πολιτικού και ανθρώπινου πολιτισμού, χωρίς να καταφύγουν σε ύβρεις και τοξικότητα», καθώς, όπως έχει αναφέρει, έχει υποστεί «δολοφονία χαρακτήρα» εξαιτίας του νομοσχεδίου. Επέμεινε δε μέχρι την ύστατη στιγμή πως με το νομοσχέδιο «πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά», καθώς η Ν.Δ. είναι «κόμμα της Ευρώπης» και, όπως υποστήριξε, οι επίμαχες ρυθμίσεις ισχύουν σε όλες τις προηγμένες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Πάντως ο Κωστής Χατζηδάκης δεν άλλαξε απολύτως τίποτα από το corpus του νομοσχεδίου, περιοριζόμενος σε νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες ωστόσο δεν άγγιξαν τις επίμαχες διατάξεις τις οποίες κατήγγειλε η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων.

Πολυμέτωπα πυρά Μητσοτάκη με ειρωνικά σχόλια και χρησμούς

Με πολυμέτωπα πυρά στους πολιτικούς του αντιπάλους απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σφυροκόπημα που δέχεται εδώ και εβδομάδες από το σύνολο της αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη.

Παρεμβαίνοντας στη μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός απάντησε -έστω και ετεροχρονισμένα- στο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. «Εγώ, πάντως, δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως μηχανικός, κ. Τσίπρα» ανέφερε δηκτικά, ενώ ειρωνικά σχολίασε και τους χρησμούς του πολιτικού αντιπάλου του για τις εκλογές. «Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου, κ. Τσίπρα» είπε, επιμένοντας πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αίσθηση προκάλεσε η υπέρ το δέον αισιοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη που βρίσκεται προ των πυλών, η οποία, κατά τα λεγόμενά του, θα είναι ρωμαλέα και δίκαιη. «Τα άστρα είναι ευθυγραμμισμένα για την καλή πορεία της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκάλεσε ταυτοχρόνως η επίθεσή του και στη Φώφη Γεννηματά, την οποία κατηγόρησε ότι μιμείται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες, όχι το αντίγραφο». Οι αναφορές προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία υποστήριξε πως το κόμμα της είναι το «πρωτότυπο», ενώ πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορεί να ακουμπήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου ούτε στο δαχτυλάκι του».

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς της fake news, συνθήματα τρόμου και υποκρισία για τα εργασιακά. «Δεν υπάρχει αυτή η Ν.Δ. για την οποία μιλάτε, είναι καρικατούρα που βρίσκεται μόνο στο φαντασιακό σας» είπε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως κάνει «υπερωρίες για κατασκευή προπαγάνδας στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου». Επέμεινε δε ότι οι αλλαγές που προωθούνται είναι «προοδευτικές» και «αναπτυξιακές», χαρακτηρίζοντας την περιβόητη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας «τολμηρή τομή», που «θωρακίζει» τον εργαζόμενο, δίνοντάς του το δικαίωμα να διατηρεί ελεύθερες μέχρι και τρεις μέρες την εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στους συνδικαλιστές, λέγοντας πως τα θύματα των κινητοποιήσεων της περασμένης Πέμπτης ήταν «ο άρρωστος που ήθελε να πάει στον γιατρό και η νοικοκυρά που ήθελε να κάνει τα ψώνια της», ενώ με αφορμή την απεργία στα πλοία σχολίασε πως «τα μπλόκα στους καταπέλτες μετατρέπονται πλέον σε καταπέλτη της κοινωνίας κατά των εχθρών της».

Keywords
Τυχαία Θέματα