Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στον ήρωα ταξιτζή

Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στον ήρωα ταξιτζή24.12.2018Πρόσωπα

Είχε σώσει από πνιγμό ανάπηρη τουρίστρια που είχε πέσει στο λιμάνι του Κατακόλου

Οταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ο οδηγός ταξί και γραμματέας του συλλόγου ταξί Πύργου «Ο Ερμής» Νίκος Θεοδωρακόπουλος είδε το αμαξίδιο μιας τουρίστριας με αναπηρία να «γλιστρά» στη θάλασσα, στο λιμάνι του Κατακόλου, δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ για να τρέξει, να βουτήξει στο νερό και

να τη σώσει από πνιγμό.

Γι' αυτήν την πράξη του, που μόνο αξιέπαινη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών σε εκδήλωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ενώ για όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα και τις σκέψεις που κάνει τώρα, που έχουν μεσολαβήσει τόσοι μήνες από το περιστατικό, μίλησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οπως τη στιγμή που βούτηξε μέσα στη θάλασσα, έτσι και στην ερώτηση τι σκέφτηκε μόλις είδε τη γυναίκα να βρίσκεται στο νερό, η απάντηση ήταν άμεση.

«Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς, λειτουργείς με το αίσθημα της ανθρώπινης αλληλεγγύης, δηλαδή να βοηθήσεις έναν συνάνθρωπό σου, που κινδυνεύει η ζωή του. Το μόνο που σκέφτηκα πριν βουτήξω στη θάλασσα ήταν να πετάξω όσα πράγματα είχα μέσα στα ρούχα μου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα

Τη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση είδε, όπως λέει ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος, «στα πρόσωπα των παιδιών μου, της γυναίκας μου, των γονιών μου και των ανθρώπων της οικογένειάς μου». Μάλιστα, αναφέρεται με ιδιαίτερη θέρμη στα παιδιά του, τα οποία πια τον βλέπουν σαν ήρωα. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά του να σώσει τη γυναίκα ήταν όσα έχει μάθει από τον πατέρα του που έχει εργαστεί ως διασώστης του ΕΚΑΒ, αλλά και από τη μητέρα του, που έχει εργαστεί ως νοσηλεύτρια.

Αν, τώρα, μετά το διάστημα που έχει μεσολαβήσει, θα ήθελε να περάσει ένα μήνυμα, αυτό θα συνοψιζόταν σε λίγες φράσεις: «Οταν μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο, να το κάνεις. Μην μπεις στη διαδικασία να το σκεφτείς. Μέσα σου νιώθεις καλύτερα, νιώθεις ωραία και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

----

Τιμή και στη δασκάλα με τον έναν μαθητή στους ακριτικούς Αρκιούς

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε και η Μαρία - Φαίδρα Τσιαλέρα, η οποία είναι η μοναδική δασκάλα που υπάρχει στο νησάκι των Αρκιών, «για την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία εκτελεί τα καθήκοντά της», όπως ανέφερε η Ακαδημία Αθηνών.

Γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά (από την Κάτω Τούμπα), εργάζεται ως εκπαιδευτικός σχεδόν 20 χρόνια, από τα οποία τα 19 τα έχει περάσει διδάσκοντας σε νησιά των Δωδεκανήσων. Οπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζήτησε η ίδια να υπηρετήσει στους Αρκιούς, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε. Ωστόσο, δεν μετανιώνει για την επιλογή της, γιατί λατρεύει το ακριτικό νησί και δηλώνει πως θα παραμείνει, συνεχίζοντας να αγωνίζεται για τον έναν και μοναδικό μαθητή, για το δημοτικό σχολείο που κινδυνεύει με «λουκέτο» και για τους μόλις 35 κατοίκους του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μεταξύ άλλων, για τον μαθητή της έχει οργανώσει εκπαιδευτικές εκδρομές, ενώ το παιδί μαθαίνει αγγλικά με τη συνδρομή κέντρου ξένων γλωσσών της Λέρου και συμμετέχει σε κοινές δράσεις με άλλα σχολεία. Δηλώνει πως οι προσπάθειες που κάνει θα συνεχιστούν, «γιατί η καρδιά του σχολείου των Αρκιών χτυπά πολύ δυνατά». Επίσης, αναφέρεται και στις κινήσεις που γίνονται για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού. «Ηδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή, κυρίως από ομογενείς, με σκοπό να παραμείνουν οι κάτοικοι στο νησί και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να εγκατασταθούν και άλλοι. Ενας από τους άμεσους στόχους είναι να εγκατασταθεί μόνιμα γιατρός στο νησί».

Keywords
Τυχαία Θέματα