Βρετανική σφήνα για την εξαγορά της Forthnet

Βρετανική σφήνα για την εξαγορά της Forthnet03.02.2020Οικονομία

Η πρόταση από το fund Duet Group στις εμπλεκόμενες τράπεζες και τα πονηρά σενάρια για... κόλπο

Πρόταση για την εξαγορά της Forthnet έχει καταθέσει και η Duet Group στις εμπλεκόμενες τράπεζες

Εθνική, Alpha και Πειραιώς, και μάλιστα, σύμφωνα με όσα συζητούνται στην αγορά, είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, αφού με την εκπνοή του Ιανουαρίου λέγεται πως παρήλθε και η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Alter Ego. Η πρόταση της Alter Ego είχε γίνει τον Σεπτέμβριο και το κλείσιμο της συμφωνίας έκτοτε μετατίθεται από μήνα σε μήνα. Τώρα, οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να κλείσουν το deal και, αν έχει λήξει η περίοδος συζητήσεων, να δώσουν μία ακόμη παράταση.

Συζητήσεις

Μπορούν επίσης να μη δώσουν παράταση, αλλά να συνεχίσουν τη συζήτηση καλή τη πίστει. Φυσικά, μπορεί να κάνουν παράλληλες συζητήσεις και με την Duet. Η Duet είναι το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο που, προ δέκα ημερών, κατέθεσε στους μετόχους της Praxia Bank και στην ΤτΕ πρόταση για την εξαγορά της Praxia, παρά τη συμφωνία της τελευταίας με τη Viva. Τη Forthnet, όμως, η Duet τη γνωρίζει καλά από καιρό: Λέγεται στους διαδρόμους της Forthnet πως έχουν γίνει κουβέντες τουλάχιστον εδώ και ένα έτος. 

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, πάντως, πως η κίνηση της Duet, που αφορά την απόκτηση του συνόλου των δανείων και των μετοχών της (περίπου 300.000.000 σε δανεισμό και περίπου 35% σε μετοχές, οπότε επιφέρει και υποχρέωση δημόσιας πρότασης για την εισηγμένη), έρχεται σε μια περίοδο που τα σχέδια συμβάσεων με την Alter Ego τελειώνουν, με στόχο την υπογραφή τους τον Φεβρουάριο. Και αναφέρεται πως θα εξαντλήσουν κάθε εύλογο περιθώριο προς τούτο, μετά την προσπάθεια που έχουν καταβάλει το τελευταίο πεντάμηνο.

Άλλωστε, η Duet Group «στην παρούσα φάση δεν εμφανίζεται να θέλει να διαταράξει τη συμφωνία Alter Ego - τραπεζών» εξηγούν οι ίδιες τραπεζικές πηγές, επικαλούμενες το γεγονός πως η πρότασή της φέρεται ότι είναι σε παρόμοια επίπεδα και όχι σημαντικά υψηλότερη, ώστε να οδηγήσει σε ανατροπή. Βέβαια, θα μπορούσε να σκεφτεί και κάποιος πιο πονηρεμένος ότι η Duet μπαίνει για να γίνει το deal, να φτιάξει το μαγαζί, αφού έχει σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία από το στελεχιακό δυναμικό(!) της Alter Ego, ίσως και να μοιράσει «ιμάτια».

Με τον τρόπο αυτόν σίγουρα θα αποφευχθούν το «ξύλο» της αγοράς, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που ενσκήπτουν από εγκρίσεις αρμόδιων Αρχών (π.χ. Επιτροπή Ανταγωνισμού), και στη συνέχεια μπορεί εύκολα να το πουλήσει σε κάποιον (ίδιο;) ενδιαφερόμενο... Γιατί, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι έτσι λειτουργούν τα funds. Δεν αποτελούν μακροπρόθεσμους επενδυτές...

Viva: Κοντά στις εγκρίσεις για το deal με Praxia

Ένα βήμα πριν από τη μετεξέλιξή της σε τράπεζα βρίσκεται η Viva Wallet, που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε αλματωδώς, «καβαλώντας» αλλά και οδηγώντας το κύμα της μεγάλης διεύρυνσης χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές, η συμφωνία με την Atlas Capital, που ελέγχει το 100% της Praxia, για την εξαγορά της τελευταίας έχει όλα τα εχέγγυα να λάβει τις απαιτούμενες ρυθμιστικές και εποπτικές εγκρίσεις (βασικά της Τραπέζης της Ελλάδος) και ούτως να προχωρήσει απρόσκοπτα.

Έτσι η Viva Wallet αποκτά πλέον και κανονική τραπεζική άδεια. Το τίμημα για το 100% των μετοχών διαμορφώνεται στα 9.000.000 ευρώ, ενώ στη συνολική επένδυση στην τράπεζα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα κεφάλαια που προτίθεται να επενδύσει η Viva στην Praxia για την ανακεφαλαιοποίησή της και την ανάπτυξή της, τα οποία υπολογίζονται σε πρώτη φάση στα 15.000.000 ευρώ. Η Viva Wallet προχωρά σε αυτή τη συναλλαγή με ισχυρότατη κεφαλαιακή διάρθρωση, καθώς προέρχεται από τη δική της αύξηση κεφαλαίου με την οποία εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο το private equity Hedosophia. Το βρετανικό αυτό fund κάλυψε προ ολίγων εβδομάδων την αύξηση ύψους 60.000.000 ευρώ της Viva Wallet, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Viva, το ποσοστό του Hedosophia διαμορφώνεται στο 25%, ενώ βασικός μέτοχος (με ποσοστό 52%) παραμένει ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Viva Χάρης Καρώνης. Το υπόλοιπο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχουν ο όμιλος Λάτση και το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama του ομίλου Δασκαλόπουλου. Είναι πάντως χαρακτηριστικό του ρυθμού με τον οποίο παράγει υπεραξίες η Viva Wallet το γεγονός ότι στην πρόσφατη αυτή αύξηση κεφαλαίου της αποτιμήθηκε σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από ό,τι όταν προ διετίας εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο το Diorama και έξι σχεδόν φορές υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία εισήλθε ο όμιλος Λάτση προ τετραετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα