Βρέθηκε λύση! Δεν είναι δασικές οι εκτάσεις με φρύγανα και ασπάλαθους

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ξανασχεδιάζει τους γεμάτους αστοχίες και στρεβλώσεις… εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικούς χάρτες κυρίως σε νησιά και Μάνη

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπαλάθους ανοίγουν τον χορό των παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διόρθωση της πληθώρας των αστοχιών και των στρεβλώσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του ΥΠΕΝ γνωμοδότησε ομόφωνα ότι οι εν λόγω εκτάσεις δεν συγκεντρώνουν

τα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα. Με τη συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αφορούν τον χαρακτηρισμό εκτάσεων εκατομμυρίων στρεμμάτων κυρίως στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στη Μάνη, στο Βόρειο Αιγαίο και αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο έκρινε πως οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχθηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται δασικές. Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές, αλλά χορτολιβαδικές. Στη γνωμοδότηση αυτή κατέληξε το ΤΣΔ έπειτα από δύο συνεδριάσεις, προκειμένου να εξετάσει το ερώτημα που του απηύθυνε σχετικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, στις 23 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει η υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον κ. Αμυρά, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες. «Με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του υπουργείου κάνουμε το πρώτο βήμα για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί. Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες» υπογράμμισε ο Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε για το ζήτημα των δασικών χαρτών το υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας πως οι νέοι δασικοί χάρτες θα είναι ακριβείς και θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εξήγησε πως, αν παρά τη διόρθωση των χαρτών, ο πολίτης αποφασίσει τελικά να καταθέσει αντίρρηση, θα υπάρχει άνεση χρόνου, το σχετικό παράβολο έχει μειωθεί ήδη στο μισό, ενώ έχουν διπλασιαστεί και οι επιτροπές αντιρρήσεων, ώστε να μπορούν να κριθούν 30.000 υποθέσεις τον μήνα.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους στα κατά τόπους δασαρχεία για τη διόρθωση των σφαλμάτων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες, τη συμπερίληψη των διοικητικών πράξεων που δεν έχουν συμπεριληφθεί και την αναμόρφωση των χαρτών μετά και τις αποφάσεις που θα εκδοθούν, με τις οποίες θα εξαιρούνται ο ασπάλαθος και τα φρύγανα από τα είδη τα οποία χαρακτηρίζουν δασική μια έκταση.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αμυρά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και η δημόσια διοίκηση θα διορθώσει τυχόν σφάλματα που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. «Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών» προσέθεσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Οι επόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΠΕΝ αφορούν τους δασωμένους αγρούς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τον τρόπο χειρισμού του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου, με παράλληλη επιτάχυνση των διαδικασιών χρησικτησίας. Ρυθμίσεις που θα εξαρτηθούν και από το τι θα αποφασίσει το ΣτΕ για τις προσφυγές κατά της υπουργικής απόφασης Χατζηδάκη για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα