Βροντερό «όχι» από το Φανάρι στις μισθολογικές αλχημείες

Βροντερό «όχι» από το Φανάρι στις μισθολογικές αλχημείες14.02.2019Πρόσωπα

Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που έθεσαν στον Κώστα Γαβρόγλου οι μητροπολίτες του Πατριαρχείου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Τη ρητή άρνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να υπάρξουν τροποποιήσεις, προσθήκες και διασάλευση υφιστάμενων διατάξεων του Συντάγματος και οποιαδήποτε αλλαγή των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του συνόλου των κληρικών στην ελληνική επικράτεια εισέπραξε με αυστηρό και κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός

Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Για περίπου δύο ώρες οι μητροπολίτες Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Γαλλίας Εμμανουήλ, Κισσάμου Αμφιλόχιος, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος και ο αρχιδιάκονος Θεόδωρος ξεκαθάρισαν τις θέσεις και διατύπωσαν τις αιτιάσεις και τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος και την πρόθεση συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Δυσαρέσκεια

Μάλιστα, ο μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων στις επίσημες δηλώσεις του δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκεια του Φαναρίου για τις μυστικές διετείς διαπραγματεύσεις Τσίπρα - Ιερωνύμου.
Ο κ. Δημήτριος ξεκαθάρισε, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρερμηνεία, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του ελλη νικού Συντάγματος, τονίζοντας ότι «το σημερινό άρθρο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεσμό διεθνούς δημόσιου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την ελληνική Πολιτεία και την ελλαδική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρξαν στο παρελθόν».

Ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων είπε με νόημα: «Η μητέρα Εκκλησία (σ.σ.: το Οικουμενικό Πατριαρχείο) αγκαλιάζει όλον τον κλήρο. Οχι μόνο τον κλήρο των δικών της καθεστώτων των εκκλησιαστικών εν Ελλάδι». Ο κ. Δημήτριος και στην κλειστή συνάντηση και στις δημόσιες δηλώσεις του επανέλαβε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν θέλει να διασαλευθούν τα δίκαια τα μισθολογικά, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και άλλα του κλήρου», σημειώνοντας ότι το ίδιο επανέλαβε και πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο κ. Δημήτριος, τέλος, έστειλε ένα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, ευχόμενος με νόημα «να προσεχθεί μειζόνως το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και των προβληματισμών και των προσδοκιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το καλό της Εκκλησίας και του γένους μας».
Μετά τον Κώστα Γαβρόγλου, η αντιπροσωπία του Φαναρίου επισκέφθηκε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με την ηγεσία του ΚΚΕ και το Σάββατο με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά.

Σε αδιέξοδο οδηγείται η κυβέρνηση

Επειτα από το αυστηρό και αδιαπραγμάτευτο «όχι» σε όλα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το κλίμα για την κυβέρνηση βαραίνει επικίνδυνα. Αφενός, η Εκκλησία της Ελλάδος με απόφαση της Ιεραρχίας της και, αφετέρου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αρνούνται ρητά κάθε προσπάθεια αλλαγής στο μισθολογικό καθεστώς του κλήρου, κάτι που δυσκολεύει την επίτευξη συμφωνίας, εφόσον παραμένει ως προαπαιτούμενο η αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας. Συνεπώς, περισσότερο από ποτέ είναι ορατό το ενδεχόμενο πλήρους εγκλωβισμού του Μεγάρου Μαξίμου σε μια διαπραγμάτευση που δεν θα οδηγήσει πουθενά. Σε πολιτικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η πρόθεση συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου πάει με μαθηματική ακρίβεια κατευθείαν στα βράχια.

Keywords
Τυχαία Θέματα