«Ξέχασαν» τον σκοπιανό αλυτρωτισμό

«Ξέχασαν» τον σκοπιανό αλυτρωτισμό15.05.2018Άρθρα

Πολλαπλά ερωτήματα μετά το non paper του Μαξίμου σχετικά με το διαφαινόμενο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας

Με νομικά και επικοινωνιακά τερτίπια επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει μια συμφωνία που αγγίζει τα όρια της προδοσίας στο θέμα των Σκοπίων, ξεπουλώντας το όνομα της Μακεδονίας. Δίνει πρώτα το εισιτήριο στα Σκόπια να ενταχθούν

στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και μετά θα «κυνηγάει» να λάβει εγγυήσεις. Μάλιστα η συμφωνία-κόλαφος για τα εθνικά συμφέροντα πιθανόν να «κλειδώσει» στην επικείμενη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια.

Από τη χθεσινή διαρροή κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου προκύπτουν επιπλέον ερωτήματα για την κυοφορούμενη συμφωνία. Στην προσπάθειά του να διαψεύσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», αναφέρει σε non paper: «Η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και έχοντας θέσει δύο σαφείς όρους για τη διασφάλιση της εθνικής γραμμής:

Τη σύνθετη ονομασία και την ισχύ της έναντι όλων. Οπερ συνεπάγεται και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος ως προϋπόθεση για την υποστήριξή μας στην ένταξή της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ».

Ομως η αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων θα πρέπει να επιφέρει και απάλειψη του αλυτρωτισμού εις βάρος της χώρας μας, κάτι που δείχνει να έχει ξεχάσει η κυβέρνηση. Της το θυμίζει πάντως με παρεμβάσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Επίσης, δεν ικανοποιείται «εδώ και τώρα» καμιά από τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας.

Οχι μόνο για τον αλυτρωτισμό, αλλά ούτε καν για τη γλώσσα, την εθνότητα και, βεβαίως, τη δεσμευτική ρήτρα «erga omnes» που υποτίθεται ότι θα εξασφαλιστεί σε διετή μεταβατική περίοδο.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση πιστεύει πως μπορεί η συμφωνία που θα κάνει με τα Σκόπια να καταστεί πλήρως νομικά δεσμευτική και ισχυρή σε περίπτωση εσωτερικών πολιτικών αλλαγών στη γειτονική χώρα ή μη τήρησης των συμπεφωνημένων με την έγκριση και εγγύηση των διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.).

Το δικαίωμα στο βέτο

Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως αν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα Σκόπια, θα μπορεί να ασκήσει βέτο η Ελλάδα ή ακόμη κι αν η ισχύς του θα είναι αποτελεσματική.

Στο μεταξύ, την κυβέρνηση «άδειασε» η Κομισιόν για το θέμα της υπερψήφισης της συμφωνίας από 180 βουλευτές. «Η Ε.Ε. επανειλημμένως έχει καλέσει όλες τις πλευρές για συμφωνία στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά δεν υπαγορεύει όρους και προϋποθέσεις» δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝ.ΕΛ., έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του λέγοντας πως δεν πρόκειται να δεχτεί λύση με το όνομα «Μακεδονία», ενώ η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε πως αυτά που διαρρέουν είναι σε τελείως άλλο μήκος κύματος από αυτά που η ίδια προτείνει και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει προκαταβολικά τα όπλα της. «Η Ν.Δ. έχει προτείνει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση, για την εύρεση κοινού τόπου για το όνομα, την αλλαγή του Συντάγματος, τόσο στην απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών όσο και στην αποδοχή της ονομασίας, η οποία θα συμφωνηθεί για όλες τις χρήσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοψήφισμα ζητούν τώρα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις

Αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνουν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις και η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν πως τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα λειτούργησαν ως εθνοσυνελεύσεις και η εντολή που δόθηκε ήταν πως η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει επ' ουδενί όρω το όνομα «Μακεδονία». Προειδοποιούν ταυτόχρονα την κυβέρνηση πως αν επιμείνει στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και καλούν τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις και η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας προσθέτουν πως «τα συλλαλητήρια για την προστασία της Μακεδονίας μας και της πατρίδας μας τελείωσαν και μένει το οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης, σηματοδοτώντας τη μεγάλη νίκη του Λαού επί της “βουλής των άβουλων”. [...] Αν εμμένουν ο υπουργός Εξωτερικών και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με κατάληξη προσωπική τους, η οποία είναι (όπως και σήμερα διαπιστώνουμε, καθώς συνεχίζουν να παραχωρούν το όνομα της Μακεδονίας), προφανώς, αντίθετη προς την εντολή που τους επιδόθηκε από την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, οφείλουν να προβούν ανυπερθέτως σε δημοψήφισμα. Αλλως στερούνται, οι ως άνω, της οποιασδήποτε εξουσίας απόπειρας δέσμευσης της Ελλάδας, ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού. Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις και η Επιτροπή Αγώνα καλούν σύσσωμο τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε εγρήγορση υπεράσπισης της πατρίδας».

ΣΥΡΙΖΑ καρφώνει Ν.Δ. για το ατόπημα του ΕΛΚ

Επικοινωνιακή ρελάνς επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τη Ν.Δ. για «υποκρισία στο Σκοπιανό» και «διγλωσσία», επιδιώκοντας όμως κατά βάση να καλύψει την επερχόμενη κυβερνητική υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η Κουμουνδούρου καταγγέλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που, ως γνωστόν, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-, διότι σε εκδηλώσεις του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες στα σχετικά φυλλάδια που μοιράστηκαν αναφέρεται η γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, στο φυλλάδιο της καμπάνιας με τίτλο «Brussels tastes the Balkans» («Οι Βρυξέλλες γεύονται τα Βαλκάνια»), που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στη βελγική πρωτεύουσα με την υποστήριξη του ΕΛΚ και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην οποία συμμετέχουν εννέα εστιατόρια από εννέα χώρες των Βαλκανίων, η ΠΓΔΜ αναφέρεται με το όνομα «Μακεδονία». «Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η Ν.Δ. διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους πως δεν επιθυμεί την επίλυση του επίμαχου ζητήματος και δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί οποιαδήποτε χρήση του όρου “Μακεδονία” από τη γειτονική χώρα, μετέχει, μέσω του ΕΛΚ, σε πρωτοβουλίες που αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το όνομα “Μακεδονία”» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και καταλήγει: «Πρόκειται για ένα πρωτοφανές πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα, το οποίο αναδεικνύει πλήρως τη διγλωσσία και τον καιροσκοπισμό της Ν.Δ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, το ΕΛΚ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις και να προβούν στις αντίστοιχες διορθωτικές κινήσεις»

Keywords
Τυχαία Θέματα