Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για τα έγγαμα ζευγάρια και με τη βούλα

Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για τα έγγαμα ζευγάρια και με τη βούλα05.12.2018Άρθρα

Την παροχή της δυνατότητας σε όλα τα έγγαμα ζευγάρια και στα μέρη συμφώνου συμβίωσης να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση δίνει και τυπικά το υπουργείο Οικονομικών

Στο φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται για τις φορολογικές δηλώσεις ότι κατά το έτος υποβολής χωριστής δήλωσης των συζύγων το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, υπό την οριζόμενη επιφύλαξη, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που

έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του.

Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του εν λόγω γονέα.

Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων, το ποσό της δαπάνης που μπορεί να εκπέσει για τον προσδιορισμό τού προς ανάλωση κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 3.000 ευρώ για κάθε σύζυγο (σύμφωνα με το καθεστώς της κοινής δήλωσης, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους).

Η φορολογική δήλωση δύναται να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον τουλάχιστον ένας εκ των συζύγων το επιλέξει με ανέκκλητη δήλωσή του για κάθε φορολογικό έτος έως την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και τον άλλον σύζυγο. Οι διατάξεις περί χωριστών δηλώσεων συζύγων ισχύουν για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και επομένων.

Επεκτείνεται ο χρόνος της γενικής παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από τυχερά παίγνια από το τέλος του έτους 1994 (που ισχύει σήμερα) στο τέλος του έτους 2003. Με άλλη ρύθμιση δίνεται πλέον η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες είχαν υποβληθεί αρχικά με τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και ήταν ανέκκλητες.

Αυτό είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε φορολογουμένους που είχαν κάνει λάθη στη συμπλήρωση των δηλώσεων και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, ενώ τους βεβαιώνονταν και μεγάλα ποσά φόρων. Ο,τι έχει εισπραχθεί όμως από το Δημόσιο δεν επιστρέφεται.

Στ. Κράλογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα