Ξεσηκώθηκαν στα Αγραφα για τα (δύο) αιολικά πάρκα

Ξεσηκώθηκαν στα Αγραφα για τα (δύο) αιολικά πάρκα06.07.2018Ρεπορτάζ

Προσφυγή στο ΣτΕ φορέων και κατοίκων κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος για κατασκευή σταθμών στο «Θιβέτ της Ελλάδας»

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια σε κατοίκους και φορείς των Αγράφων η πρόθεση ιδιωτικών εταιριών να κατασκευάσουν δύο αιολικά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, η οποία, όπως λένε, έχει χαρακτηριστεί ως το «Θιβέτ της Ελλάδας».

Η πιο πρόσφατη ενέργεια στην οποία προχώρησαν 23 σωματεία,

περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάτοικοι και φυσιολάτρες των Αγράφων, ώστε να βάλουν «μπλόκο» στα ιδιωτικά συμφέροντα, ήταν η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί η απόφαση την οποία έλαβε στις 10 Απριλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία χορηγείται άδεια για την κατασκευή αιολικού πάρκου, ισχύος 40ΜW, στη θέση Μιχός - Βοϊδολίβαδο - Απέλινα, με τις ανεμογεννήτριες να τοποθετούνται στην κορυφογραμμή της Νιάλας Αγράφων.

Την ίδια στιγμή, έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί και δεύτερος αιολικός σταθμός, ισχύος 46MW, στη θέση Γραμμένη - Τούρλα - Καρνόπι.

Οπως λέει στη «δημοκρατία» ο Χρήστος Φασούλας, μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων (ένας από τους συλλόγους που συμμετέχουν στην προσφυγή), «τα πάρκα θα κατασκευαστούν σε ύψoς που θα φτάνει τα 1.900 μέτρα, σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, και θα τοποθετηθούν 40 ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα φτάνουν τα 120 μέτρα καθεμιά».

Καταστροφή

Εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή, θα «διαγραφεί» και ένα κομμάτι της Ιστορίας, καθώς στη Νιάλα δεσπόζει ένα μνημείο που υπενθυμίζει ότι τον Απρίλιο του 1947 έχασαν τη ζωή τους εκεί, χτυπημένοι από φοβερή χιονοθύελλα, αντάρτες και άμαχοι πολίτες, ενώ θα χάσουν τα εισοδήματά τους και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αφού θα εξαφανιστούν βοσκοτόπια. Μάλιστα, εκτός από τα αιολικά πάρκα, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς προβλέπεται το ρεύμα που παράγουν οι ανεμογεννήτριες να «κατεβαίνει» με εναέριους πυλώνες μέσα από το δάσος.

Σημειώνεται ότι κάτοικοι και φορείς δεν είναι αρνητικοί στην ανάπτυξη του τόπου τους, ωστόσο επιθυμούν να είναι ήπια και όχι να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη, στην οποία θα δεσπόζουν τεράστιες κατασκευές που θα αλλοιώσουν το πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Ο κ. Φασούλας καταλήγει λέγοντας ότι βρίσκονται σε στάδιο έγκρισης οι κατασκευές ακόμα 26 αιολικών πάρκων στην Καρδίτσα και 30 σταθμών στα Αγραφα, και σε περίπτωση που λάβουν θετική γνωμοδότηση θα καλυφθεί από ανεμογεννήτριες το 80% των βουνοκορφών της περιοχής!

Keywords
Τυχαία Θέματα