Ύμνοι για το… χειροκρότημα χωρίς αντίκρισμα!

Στην κυβέρνηση θριαμβολογούν και μιλούν για απόλυτη επιτυχία Μητσοτάκη στις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, παρότι δεν πήρε καμιά δέσμευση

Ίσως να μην έγινε αντιληπτό σε όσους έμειναν στην Ελλάδα και δεν πήγαν στην Ουάσινγκτον, αλλά από την Τρίτη το βράδυ, που ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον (για τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν και την ομιλία του στο Κογκρέσο), η χώρα μας «επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι,

ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Μπορεί το όνομα της Τουρκίας να μην ακούστηκε στις ομιλίες του πρωθυπουργού, μπορεί να μην ακούσαμε ούτε λέξη από τον Αμερικανό πρόεδρο για τα εθνικά μας θέματα και το πώς τα βλέπει στην τρέχουσα συγκυρία, μπορεί να μη μάθαμε έστω ποια γνώμη έχει για την Τουρκία και τις απαιτήσεις του Ερντογάν, αφού δεν επέτρεψε να υποβληθούν ερωτήσεις (οι Ομπάμα και Τραμπ στις συναντήσεις που είχαν με Σαμαρά, Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους), μπορεί ακόμα να μην ξέρουμε αν το Κογκρέσο θα εγκρίνει ή όχι την πώληση των F-16 στην Τουρκία, όμως οι κυβερνητικοί επιτελείς μιλούν ήδη για απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη. Προφανώς κρίνουν από το θερμό χειροκρότημα που έλαβε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο, από τα καλά λόγια του Τζο Μπάιντεν(όπουλου), τα αστεία του και το θερμό καλωσόρισμα, όμως το ταμείο της επίσκεψης δεν έχει γίνει ακόμα.

Στην κυβέρνηση θριαμβολογούν, κι αυτά που λένε κυβερνητικές πηγές ξεπερνούν κάθε μέτρο. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα-πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» ανέφεραν χθες και τόνισαν: «Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει, και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα. Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ενώ η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές».

Αναφορικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο έλεγαν πως οι γερουσιαστές σχολίαζαν πως ήταν μία από τις καλύτερες ομιλίες που εκφώνησαν ξένοι ηγέτες.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με την αντίδραση του Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι αυτό που εισέπραξε η ελληνική αποστολή και στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να ενδώσει στα παζάρια του, ειδικά όταν πρόκειται για το κορυφαίο θέμα της ενίσχυσης της συμμαχίας. Αντιθέτως, είπε, φάνηκε ότι τα περίμεναν τα παζάρια και, σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δεν εισέπραξε την εικόνα ότι ο Τούρκος πρόεδρος βγαίνει ενισχυμένος από αυτή την εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα