Υπό το βλέμμα του Δία η χειμερινή εκπαίδευση των Ευελπίδων

Υπό το βλέμμα του Δία η χειμερινή εκπαίδευση των Ευελπίδων10.02.2019Πρόσωπα

Στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου και κάτω από πολικές θερμοκρασίες οι αυριανοί αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς έμαθαν πώς να διαβιώνουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Στις πλαγιές του Ολύμπου, του βουνού του Δία, σε ύψος μεγαλύτερο των 1.800 μέτρων και με τη θερμοκρασία να βρίσκεται πολλούς βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, εκπαιδεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι αυριανοί μαχητές και αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού, οι

Ευέλπιδες. Εκεί, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), κάνουν τη χειμερινή εκπαίδευση-διαβίωση και οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμες στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και σε χιονοσκεπείς περιοχές.



Οι Ευέλπιδες πραγματοποίησαν μέρος της εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πορεία στις χιονισμένες πλαγιές και κορυφές του Ολύμπου, προετοιμασία καταυλισμού και διανυκτέρευση σε σκηνές, αλπικό δίαθλο με ασκήσεις άμεσης αντίδρασης, περιπολίες και βολές από ειδικό όχημα.



Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ευελπίδων πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο (τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου) που οι θερμοκρασίες ήταν πολικές, με τον αέρα στα 1.800 μέτρα ύψος να «ξυρίζει», κάτι που σημαίνει ότι κάθε κίνησή τους ήταν πολλαπλά δύσκολη.



Αυτό όμως είναι και το ζητούμενο για τους εκπαιδευτές και την ηγεσία του Στρατού Ξηράς. Οι εκκολαπτόμενοι αξιωματικοί, στελέχη των Οπλων ή και των Σωμάτων, πολύ δε περισσότερο των Ειδικών Δυνάμεων, να αποκτήσουν εμπειρία και εκπαίδευση στις πιο ακραίες συνθήκες και υπό τη μεγαλύτερη πίεση. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και να είναι μαχητές σε οποιαδήποτε κατάσταση για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Οπως ήταν ο ιδρυτής του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων Ιωάννης Παπαρόδος (έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 15 Απριλίου 1941, στα υψώματα Δισπηλιού, ως διοικητής Μοίρας Πυροβολικού, αρνούμενος να υποχωρήσει όπως διατάχθηκε στη γερμανική προέλαση), προς τιμήν του οποίου έλαβε το όνομά του το στρατόπεδο στο οποίο λειτουργεί από το 1960 το ΚΕΟΑΧ, στις Βρυσοπούλες του Ολύμπου.

Στόχος

Οπως αναφέρει το ΓΕΣ, η χειμερινή εκπαίδευση των Ευελπίδων εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών της σχολής, το οποίο έχει σκοπό να αναπτύξει τις στρατιωτικές αρετές και την αγωγή τους, ώστε να διαμορφώσει αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία, παρέχοντάς τους τα εφόδια να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.



Στο ΚΕΟΑΧ εκπαιδεύονται σε πολύ πιο απαιτητικά προγράμματα οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, ενώ γίνονται συνεκπαιδεύσεις και με ειδικές δυνάμεις άλλων χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα