Υποχρεωτικές από το 2021 οι ατομικές επικουρικές!

Υποχρεωτικές από το 2021 οι ατομικές επικουρικές!27.11.2019Οικονομία

Τα 10 βασικά σημεία του σχεδίου. Πού θα επενδύονται τα χρήματα των ασφαλισμένων με ελεύθερη επιλογή τους

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Από την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα τεθεί σε ισχύ υποχρεωτικά για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας (τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση) το πλαίσιο για τις νέες, ατομικές επικουρικές συντάξεις, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση υφυπουργός Νότης

Μηταράκης. Με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν πού και πώς θα επενδυθούν οι εισφορές τους, προχωρώντας σε κινήσεις χαμηλού ή και υψηλού ρίσκου.

Ο κ. Μηταράκης, στον απόηχο της -συνεχιζόμενης, παρά τις επίσημες διαψεύσεις- κόντρας του με τον πολιτικό προϊστάμενο του, υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα με θέμα τη «Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων», η οποία διοργανώθηκε από την Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, έκανε γνωστό όλο το σχέδιο για τις νέες επικουρικές. Τα 10 βασικά σημεία του πλάνου σε σχέση με το «πώς» θα διαμορφώνονται οι συντάξεις αυτές και ποιες επιλογές θα έχουν οι ασφαλισμένοι είναι τα εξής:

1 Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο, θα μπουν οι βάσεις για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα υποχρεωτικής κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης, που θα αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα.

2 Η επικουρική σύνταξη θα είναι αμιγώς κεφαλαιοποιητική, ενώ η κύρια θα παραμένει δημόσια, διανεμητική και αναδιανεμητική.

3 Ο ασφαλισμένος θα αποκτά λόγο και δικαιώματα στη συνδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού βίου του, καθώς σε συνεργασία με την ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών ταμείων θα δημιουργηθούν τρία επενδυτικά προϊόντα χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Μεταξύ αυτών των «πακέτων» ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει εκείνο το οποίο επιθυμεί.

4 Τα επενδυτικά προϊόντα υψηλότερου ρίσκου θα έχουν και μεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ το αντίθετο θα συνεπάγεται η επιλογή ενός επενδυτικού προϊόντος χαμηλού ρίσκου.

5 Εξετάζεται η πρόβλεψη αυτόματης κατάταξης του ασφαλισμένου σε ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό πακέτο «κύκλου ζωής». Αυτό θα προβλέπει την εναλλαγή επενδυτικού κινδύνου, ξεκινώντας από μια επιθετική επενδυτική στρατηγική για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης. Οσο θα πλησιάζουν τα χρόνια της συνταξιοδότησης, θα ακολουθείται μια πιο μετριοπαθής επενδυτική στρατηγική προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο το ύψος στο οποίο θα έχει φτάσει έως τότε η σύνταξη.

6 Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα διατηρούν το δικαίωμά τους να επιλέξουν ένα εναλλακτικό επενδυτικό προϊόν και να αλλάζουν επιλογές.

7 Το σύστημα θα έχει αρκετούς βαθμούς ελευθερίας, όπως η δυνατότητα επιλογής εναλλακτικού παρόχου επενδυτικών προϊόντων, ενισχύοντας την ελληνική κεφαλαιαγορά.

8 Επιπλέον βαθμοί ελευθερίας εξετάζονται, όπως η ευελιξία στην ηλικία λήψης της επικουρικής σύνταξης, το μείγμα εφάπαξ και ισόβιας καταβολής, καθώς και η επιλογή παρόχου καταβολών.

9 Στο νέο σύστημα κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ και τα χρήματά του θα επενδύονται βάσει της στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει.

10 Το νέο επικουρικό σύστημα θα λειτουργεί με συγκεκριμένους επενδυτικούς κανόνες και με όρους «υπεύθυνης επένδυσης». Τον έλεγχο θα ασκούν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα