Υποκλοπές: Απόλυτο κουκούλωμα από Ν.Δ.

Σοκ! Η Βλάχου υπονόησε ότι ο Ανδρουλάκης αποτελούσε εθνικό κίνδυνο. Μπλόκο στο αίτημα για έλεγχο στα κινητά των βουλευτών

Απόλυτο κουκούλωμα. Γενικό σιωπητήριο επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη.

Με καθυστέρηση ενάμιση μήνα συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές, με τους προσκεκλημένους εκπροσώπους των παρόχων κινητής τηλεφωνίας να διαβεβαιώνουν πως διατηρούν

αρχείο με όλες τις επισυνδέσεις. Αυτό σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή, εφόσον τους ζητηθεί επισήμως, μπορούν να παράσχουν αναλυτική ενημέρωση για το ποιοι βουλευτές, ευρωβουλευτές αλλά και δημοσιογράφοι έχουν παρακολουθηθεί.

Η αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε αίτημα να ελεγχθούν τα κινητά τηλέφωνα των «300», αίτημα το οποίο ωστόσο απερρίφθη με συνοπτικές διαδικασίες από την πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση ζήτησε να αποσταλεί ερώτημα στην ΑΔΑΕ και στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για το ποιοι άλλοι έχουν παρακολουθηθεί, με το προεδρείο να απαντά πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και να κλείνει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η αντιπολίτευση θα επιμείνει και θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να ελεγχθούν τα κινητά τηλέφωνα όλων των βουλευτών.

Ταυτοχρόνως, στη συνεδρίαση προκλήθηκε άνευ προηγουμένου ένταση λόγω της αποστροφής της εισαγγελέως που εποπτεύει την ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου, πως «ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα παρακολουθούσα, εάν επρόκειτο να πουλήσει την πατρίδα». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που της ζήτησε να ανακαλέσει, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε και επέμεινε στην αρχική της δήλωση, η οποία κρίνεται ως άκρως προβληματική για δυο λόγους. Πρώτον, η εισαγγελέας όχι μόνο θεωρεί τον εαυτό της ανέλεγκτο και ότι δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτήσει στη Βουλή, αλλά και ότι είναι υπεράνω όλων, ακόμη και του πρώτου πολίτη της χώρας!

Επίσης, συνάγεται ευλόγως το συμπέρασμα, με βάση τα λεγόμενα της Βασιλικής Βλάχου, ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη επειδή θεωρούσε ότι είχε αντεθνική στάση.

Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να πλανάται στον αέρα μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αραγε υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο; Αν ναι, γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ; Η Ν.Δ., παρά το πυρ ομαδόν, δεν θεωρεί ότι ειπώθηκε κάτι μεμπτό, υποστηρίζοντας, μέσω πηγών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ότι η αντιπολίτευση «δημιουργεί εντυπώσεις από το τίποτα».

Η «γαλάζια» παράταξη υποστηρίζει πως επρόκειτο για μια «υποθετική απάντηση σε ένα υποθετικό ερώτημα» της Βασιλικής Βλάχου, της οποίας τα λεγόμενα διαστρεβλώθηκαν από την αντιπολίτευση. Στον αντίποδα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «θλιβερή παράσταση συνταγματικής εκτροπής και πλήρους απαξίωσης του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος στα ίδια του τα θεμέλια», καταγγέλλοντας πως «η ίδια η εισαγγελέας που έχει την αρμοδιότητα δήλωσε θρασύτατα ότι κατά την ανέλεγκτη κρίση της μπορεί να παρακολουθούσε ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον θεωρεί ότι πάει να πουλήσει την πατρίδα».

Όσο για την Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ), σχολίασε πως «στον κατήφορο συνεχίζει να κατρακυλά η κυβέρνηση μετά από δύο σκάνδαλα υποκλοπών και συγκάλυψής τους. Τολμά με θράσος να αφήνει χυδαία υπονοούμενα για θέματα που η ίδια συσκότισε και σκοπίμως αποκρύπτει. Ξεπεσμός!».

Κατά τα λοιπά, δεν γίναμε και ιδιαιτέρως σοφότεροι από τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. Σύμφωνα με «γαλάζιες» πηγές, αποδείχθηκε από όσα είπε ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης πως δεν υπήρξε χρήση ή προμήθεια του Predator από την ΕΥΠ, ενώ κατά την ίδια πηγή πληροφόρησης η Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική ΒλΆχου τόνισε, αφενός, πως δεν πρέπει να συνδέεται η υπόθεση επισύνδεσης Ανδρουλάκη με τις εσωκομματικές εκλογές και, αφετέρου, πως η συλλογή πληροφοριών δεν ξεκινά με απλό τρόπο, αλλά προηγούνται δουλειά και έρευνα μηνών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αντιπολίτευση θα επιμείνει και θα καταθέσει και νέο αίτημα προκειμένου να συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με κλήση αυτή τη φορά των πολιτικών προσώπων. Η συνεδρίαση αυτή ωστόσο αναμένεται να οριστεί στα τέλη Νοεμβρίου, με τη Ν.Δ. να εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα