Υποκλοπές: Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην κυβέρνηση!

«Το λογισμικό φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ» αποφαίνεται έκθεση-καταπέλτης του Ευρωκοινοβουλίου που παρουσιάστηκε επίσημα χθες από την επιτροπή PEGA

Καταπέλτη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το παρακρατικό σύστημα του Μαξίμου στο σκάνδαλο των υποκλοπών συνιστά η έκθεση του Τμήματος Πολιτικής για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις Συνταγματικές Υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παρουσιάστηκε επίσημα χθες από την επιτροπή PEGA και αφορά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών.

«Το λογισμικό φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ» αποφαίνεται η έκθεση, σημειώνοντας ότι, την

ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται ότι έχει προμηθευτεί το λογισμικό, «η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στις οποίες λογισμικά παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τους πολίτες τους».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση Μαξίμου – υποκλοπών, είναι σαφής: «Ο Δημητριάδης είχε δεσμούς με την εταιρία που διακινεί το Predator. Οι αποκαλύψεις έγιναν από δημοσιογράφους και όχι από (δημόσιους) μηχανισμούς ελέγχου. Χωρίς το έργο των ερευνητικών δημοσιογράφων, της Κοινωνίας των Πολιτών και φορέων όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η παραβίαση θα είχε συνεχιστεί» αναφέρει.

Ειδικότερα για τη χώρα μας (καθώς δεν αποτελούμε το μοναδικό αρνητικό παράδειγμα – εξετάστηκαν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα) στην έκθεση επισημαίνεται εισαγωγικά: «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες όπου το Pegasus και άλλα παρόμοια κατασκοπευτικά προγράμματα έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες με στόχο τους ίδιους τους πολίτες. Η Ελλάδα έχει βιώσει τις επιπτώσεις από τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης».

Οπως παρατηρούν οι ερευνητές, «παρά το πλήθος στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από ερευνητές δημοσιογράφους στη χώρα, η κυβέρνηση αρνείται ότι αγόρασε το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Η κοινωνία των πολιτών και οι ερευνητές δημοσιογράφοι έχουν αμφισβητήσει την αλήθεια των πληροφοριών αυτών. Επιπλέον, ακόμη και αν αυτό είναι αντικειμενικά αληθές, το γεγονός δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν έχει αγοράσει το Predator, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το έχει χρησιμοποιήσει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στο παρελθόν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία με άλλα μέσα πέραν της απευθείας αγοράς τους. Η απόκτηση κατασκοπευτικού εξοπλισμού είναι συχνά αδιαφανής και μέσω περίπλοκων διαύλων. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό οι ελληνικές Αρχές να μην έχουν αγοράσει απευθείας το λογισμικό, αλλά να έχουν πρόσβαση σε αυτό».

Μπαίνοντας στη συνέχεια στον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου και του συστήματος Μητσοτάκη, στην έκθεση διαπιστώνεται χωρίς περιστροφές: «Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, είχε δεσμούς με την εταιρία λογισμικού που διανέμει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε μαζί με τον αρχηγό της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και στην επιδείνωση της νομοθεσίας ώστε παρακολουθούμενοι να μην μπορούν να ενημερωθούν επίσημα ότι στοχοποιήθηκαν από τις Αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα