Υπόνοιες για «κοριό Μιωνή» σε Δένδια και άλλους υπουργούς!

Οι υπαινιγμοί του Ισραηλινού για κασέτες με ηχογραφήσεις πολιτικών και το όψιμο ενδιαφέρον του για τις ιδιωτικοποιήσεις

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται στους -κατά την έκφραση παλαιών δημοσιογράφων- «ανά την επικράτεια καφενέδες» και στα πολιτικά κόμματα η παρακρατική «πραμάτεια» ηχογραφημένων συνομιλιών που υπαινίσσεται ότι διαθέτει ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνής. Δημοσιεύματα εμφανίζουν ως βέβαιη την ύπαρξη των κασετών, οι οποίες λέγεται πως θα κατατεθούν στην επιτροπή της Βουλής

για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ενώ ο ίδιος ο Σ. Μιωνής δεν το έχει διαψεύσει ποτέ.

Μία εβδομάδα μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του (στην «Καθημερινή») υπέρ ενίσχυσης του διμερούς τουριστικού ρεύματος, ο κ. Μιωνής θα «διαφημίσει» στο έπακρο την εικόνα της Ιερουσαλήμ στην πατρίδα μας. Θα δείξει, υπό την ιδιότητα και του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Ισραήλ, ότι μπορεί να κάνει ηχογραφήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο μιας χώρας φίλης και συμμάχου της Ιερουσαλήμ. Χωρίς μάλιστα κανείς να κινεί τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες εναντίον του σε κανένα από τα δύο κράτη.

Κατάσχεση

Οι ηχογραφήσεις φέρεται ότι έγιναν την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τους υπουργούς Ν. Παππά και Δημ. Παπαγγελόπουλο, αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως ο «κοριός Μιωνή» μπορεί να είχε καταγράψει και τη συνομιλία του, τον Φεβρουάριο του 2012, με τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. και μετέπειτα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Η συνάντηση έγινε στα κομματικά γραφεία της λεωφόρου Συγγρού, με την παρουσία του -συνεργάτη αμφοτέρων- Στ. Παπασταύρου.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 14 Ιουνίου 2013, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Καλαντζής και του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου είχαν κατασχέσει «κασετοφωνάκι» του κ. Μιωνή, λίγο πριν από την κατάθεσή του στο κλιμάκιο της επιτροπής της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ». Η κατάσχεση είχε γίνει μέσα στο προξενικό γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ. Είχε προηγηθεί, δύο εβδομάδες νωρίτερα, και άλλη κατάθεση του κ. Μιωνή, με ή χωρίς κοριό, στον ίδιο χώρο και στον διευθύνοντα το προξενικό γραφείο Κων. Αλεξανδρή. Ο κ. Αλεξανδρής αργότερα διατέλεσε διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, έως τον Ιούλιο του 2019, και σήμερα είναι γ.γ. Δημόσιας Διπλωματίας και Θρησκευτικών – Προξενικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση είχε ο κ. Μιωνής και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο Τελ Αβίβ, στις 28 Ιουλίου 2019. Συζήτησε με ή χωρίς κοριό -μένει και πάλι να αποδειχθεί- τις ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και άλλα θέματα. Ο κ. Μιωνής ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και για τις ισορροπίες ισχύος εντός της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την αποδοχή ή την απόρριψη επενδυτικών προτάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ίδιες ημέρες είχε προκληθεί θόρυβος, από ελάχιστα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ, κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Ως συνήθως, ο κ. Βορίδης κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό και διατυπωνόταν το ερώτημα πώς θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του η ισραηλινή κυβέρνηση.

Το θέμα έληξε γρήγορα, με επίσκεψη του υπουργού στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και δηλώσεις του γ.γ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Β. Ελιέζερ ότι ο κ. Βορίδης είναι «φίλος του εβραϊκού λαού και της ισραηλιτικής κοινότητας στην Ελλάδα». Μετά τις συζητήσεις με τον κ. Δένδια και την επίθεση κατά του κ. Βορίδη στενός συνεργάτης του κ. Μιωνή άρχισε να επισκέπτεται άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Είναι άγνωστο αν χρησιμοποιήθηκε κοριός και σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, έχουν «ωριμάσει» οι συζητήσεις για την είσοδο επενδυτών της «ομάδας Μιωνή» σε μεγάλη προβληματική βιομηχανία, με την οποία έχει ασχοληθεί στο παρελθόν ο κ. Παπασταύρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα