«Υπουλα» παιχνίδια με το Σύνταγμα!

«Υπουλα» παιχνίδια με το Σύνταγμα!13.02.2019ΣΥΡΙΖΑ

Κοκορομαχίες μεταξύ Κουμουνδούρου και Πειραιώς για την αναθεώρηση! Απίστευτο! Δικαιώνει τη Ν.Δ. ο Κοντονής

Μαθήματα πολιτικού αλληλοεκβιασμού παραδίδουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προχωρώντας σε απίστευτους τακτικισμούς απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού, με την κυβέρνηση να απειλεί τώρα να αυτοακυρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση που η ίδια εισήγαγε!

ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αποδεικνύουν περίτρανα ότι προσήλθαν στη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές με το βλέμμα στραμμένο στις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις, διαμορφώνοντας τη δική τους τακτική,

ειδικά αναφορικά με το επίμαχο άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές.

Ολα άρχισαν όταν η «γαλάζια» παράταξη αποφάσισε να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση. Να σημειωθεί ότι το Σύνταγμα ορίζει πως, για να αναθεωρηθεί μια διάταξη, πρέπει να πάρει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων είτε από την τωρινή είτε από την επόμενη Βουλή. Εάν η Ν.Δ. υπερψηφίσει την αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές και έτσι η διάταξη λάβει τώρα 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή θα χρειάζονται μόλις 151 για να «περάσει».

Αυτό σημαίνει ότι, αν η Ν.Δ. αναλάβει την εξουσία, θα αλλάξει πολύ εύκολα το επίμαχο άρθρο, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να πέσει η κυβέρνηση λόγω της προεδρικής εκλογής, το 2020. Απαντώντας στην τακτική αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο της απόσυρσης κυβερνητικών βουλευτών από την ψηφοφορία, προκειμένου το άρθρο για τον πρώτο πολίτη της χώρας να μη συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180.

Το παραπάνω σενάριο ενίσχυσε ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας σε δημοσιογράφους: «Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς, ως μη συμβατά». Απαντώντας, η Πειραιώς έκανε λόγο για «καταγέλαστη» δήλωση. «Προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους να πάνε μετά όλοι μαζί και για γκαζόζες» ανέφερε.

Διάψευση

Αμέσως μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο κ. Κατρούγκαλος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια, μιλώντας για «fake news» και για «αυτοεξευτελισμό» κομμάτων που σχολιάζουν ειδήσεις οι οποίες δεν υπάρχουν. Είτε επρόκειτο, λοιπόν, για νέα συριζαίικη μπλόφα είτε κάποιος του τράβηξε το αυτί για να ανακαλέσει.

Στην ίδια γραμμή, πάντως, κινήθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «τακτικισμούς» και «διαστρεβλώσεις», που όμως ελάχιστα απασχολούν, καθώς «και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης».
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Σταύρου Κοντονή, ο οποίος έδειξε να συντάσσεται με τη «γαλάζια» προσέγγιση, καθώς, κόντρα στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι αυτή η Βουλή επ' ουδενί δεσμεύει την επόμενη, καθώς μεσολαβούν εκλογές.

Καμία δέσμευση από Κυριάκο για τις αλλαγές

Μήνυμα ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται για το περιεχόμενο των αλλαγών στα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος έστειλε με προσωπική παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικαλείται την άποψη επτά συνταγματολόγων για να αντικρούσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνο ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με δήλωσή του ζήτησε από όλους εθνική υπευθυνότητα και υπογράμμισε ότι η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου αποφασίζει τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία πρέπει να αλλάξουν και η επόμενη Βουλή καθορίζει το ακριβές περιεχόμενό τους.
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους συνταγματολόγους Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο, ενώ μίλησε τηλεφωνικά και με τους Αντώνη Μανιτάκη και Νίκο Αλιβιζάτο. Απαντες συμφώνησαν ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται με κανέναν τρόπο για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, ενώ επισήμαναν ότι γι' αυτόν τον λόγο παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα επί των προτάσεων των κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στη δήλωσή του, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κατανοήσουν αυτή την αυτονόητη αναγκαιότητα και να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16.

Keywords
Τυχαία Θέματα