Υπουργός έστησε την παγίδα

Υπουργός έστησε την παγίδα28.02.2018Άρθρα

Επίδομα-gate: Ποιοι και γιατί δίνουν τον -μετανοούντα, μετά τον σάλο- Δημήτρη Μάρδα

■ Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ ■ Ολα τα ονόματα για τον ανασχηματισμό

Η Θέση μας: Οι Γερμανοί είναι εχθροί

Διαβάστε επίσης:

►Σκάνδαλο Novartis: Ποιοι τρέμουν έκδοση στις ΗΠΑ►Eλληνικές προκλήσεις είδε ο Κυρανάκης!►Ο βρόμικος ρόλος των Γερμανών σε Αιγαίο
- Κύπρο►«Κούρεμα» έως 99% με τον πτωχευτικό νόμο Κατσέλη►Επίδομα 360 € για χιλιάδες ανασφάλιστους υπερηλίκους►Στον αέρα η διαδικασία με τις νέες αντικειμενικές►Η Μελάνια πέταξε έξω από τον Λευκό Οίκο την κολλητή της!►Βόμβα από τη Ν.Δ. για το Ασφαλιστικό!►Τα μυστικά του μηνιαίου λογαριασμού από τη ΔΕΗ!

Υπουργός έστησε την «παγίδα» στους εξωκοινοβουλευτικούς!

Καρφώνουν Μάρδα ως τον εμπνευστή της ρύθμισης για το επίδομα ενοικίου

Υπουργός της κυβέρνησης ήταν αυτός που φέρεται, σύμφωνα με τους συντρόφους του, ότι έστησε την... παγίδα στα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη με την επιδότηση ενοικίου και προκάλεσε την καρατόμηση της Ράνιας Αντωνοπούλου και την παραίτηση του συζύγου της Δημήτρη Παπαδημητρίου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ «καρφώνουν» τον Δημήτρη Μάρδα ως εμπνευστή της επίμαχης διάταξης (δεν περιλάμβανε εισοδηματικά κριτήρια στην επιδότηση), η οποία προκάλεσε εμφύλιο στο κόμμα και φέρνει ανασχηματισμό στην κυβέρνηση, με όλα τα σενάρια να δείχνουν διορθωτικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Η αποκάλυψη ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, με το γεμάτο πορτοφόλι και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, λάμβανε το επίδομα αποδείχθηκε η κορυφή του παγόβουνου, αφού λίγες ώρες μετά την απομάκρυνσή της αποκαλύφθηκε ότι και άλλοι υπουργοί ξέχασαν πως το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Χθες είδαν το φως της δημοσιότητας και τα ονόματα άλλων τριών εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, που έκαναν επίσης χρήση του επιδόματος ενοικίου. Πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τον πρώην υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη, τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος το βράδυ παραδέχτηκε δημοσίως ότι ζήτησε και πήρε το επίδομα ενοικίου.

Αναφορικά με τον κ. Μάρδα, φαίνεται πως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεσμοθέτηση του εν λόγω προνομίου, αφού η επίμαχη διάταξη για την επέκταση του επιδόματος ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης, όταν ο ίδιος κατείχε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι η διάταξη προωθήθηκε κατόπιν δικών του ενεργειών, αλλά ακόμη και αν το «κάρφωμα» είναι συντροφικό και δεν είναι αληθινό, θεωρείται δεδομένο πως λόγω της θέσης του γνώριζε πολύ καλά το περιεχόμενο της, εκ του αποτελέσματος, φωτογραφικής διάταξης. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2015 έλαβε το προβλεπόμενο από τον νόμο επίδομα ενοικίου, το οποίο τώρα «εύλογα προτίθεται να επιστρέψει».

Να σημειωθεί πως για το 2015 ο Δημήτρης Μάρδας δήλωνε εισοδήματα ύψους 91.897,86 ευρώ, ενώ η σύζυγός του 26.218 ευρώ. Την ίδια ώρα, για το ίδιο έτος δήλωσε καταθέσεις 45.300 ευρώ και 42.569 δολαρίων, ενώ η σύζυγός του είχε καταθέσεις 52.925 ευρώ. Ο κ. Φωτάκης, από την άλλη, υποστήριξε ότι, παρά την έγκριση σχετικού κονδυλίου ως επιδότηση ενοικίου, δεν το εισέπραξε ποτέ, ενώ ο κ. Σγουρίδης δήλωσε ότι λόγω του πολύ χαμηλού μισθώματος σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιούσε εισέπραξε μόνο 350 ευρώ, αν και είχε έγκριση για 7.000 ευρώ.

Πυρά από την αντιπολίτευση για το «ηθικό πλεονέκτημα»

Το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης βάζει στο στόχαστρο η αντιπολίτευση μετά τις παραιτήσεις Παπαδημητρίου και Αντωνοπούλου για το επίδομα ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Ο Μακάριος Λαζαρίδης, σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, επεσήμανε ότι «επιβεβαιώνεται η ταχύτατη διολίσθηση του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του στον δρόμο της ηθικής απαξίωσης», κάνοντας λόγο για «κατάντια» και «κρούσμα ανηθικότητας της κυβέρνησης».
Ο «γαλάζιος» βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας σημείωσε ότι «υπάρχει απάτη», καθώς, όπως τόνισε, η Ράνια Αντωνοπούλου διαθέτει σπίτι στη Γλυφάδα και είτε το απέκρυψε όταν συμπλήρωσε τη σχετική αίτηση για το επίδομα ενοικίου είτε παρανόμησε ο υπάλληλος που ενέκρινε το επίδομα.

«Δεν ξεπλένεται»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι «ο κύριος Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητα ο πολιτικός και ηθικός αυτουργός της προκλητικής στάσης των υπουργών του. Και όλους να τους παραιτήσει, τίποτε δεν τον ξεπλένει».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για «μικρές ατιμίες» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανείς που να έχει ηθικό πλεονέκτημα».

Ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης επιτίθεται στην κυβέρνηση, γράφοντας ότι «το επίδομα ενοικίου σε ζάπλουτους υπουργούς δεν είναι το μόνο “πατριωτικό” μέτρο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και αναφέρεται σε νομοθετική τροπολογία που επιτρέπει σε συνοδούς υπουργών να μένουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία επιβαρύνοντας τον Προϋπολογισμό.

Ο ανασχηματισμός στα σκαριά, με φόντο τον εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ελυσαν τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα οι παραιτήσεις του «χρυσού ζεύγους» Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου, καθώς και η… υπερκόπωση του Γιάννη Μουζάλα, δίνοντας στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα, πιθανότατα και μέσα στις επόμενες ώρες, σε έναν διορθωτικό μίνι ανασχηματισμό, που ήταν έτσι κι αλλιώς από καιρό στα σχέδιά του. Και οι τρεις δεν συγκαταλέγονταν στους υπουργούς που τυγχάνουν της αποδοχής του κ. Τσίπρα, καθώς εδώ και μήνες θεωρούνταν τελειωμένοι (μαζί με τη Λύδια Κονιόρδου) και έτοιμοι προς... αποχώρηση.

Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα του επερχόμενου ανασχηματισμού αφορά τη διείσδυση της Κουμουνδούρου στην Ηρώδου Αττικού και το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα ενδώσει εν τέλει στις πιέσεις του κομματικού μηχανισμού για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των «53» στην κυβέρνηση. Με τα υπάρχοντα δεδομένα και καθώς το 2018 μπορεί να εξελιχθεί σε εκλογική χρονιά, η απάντηση είναι ότι το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικότερα η συγκεκριμένη τάση, θα αναλάβει πάλι υπουργικούς θώκους, που έλειψαν σε αυτό το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη και του Νίκου Ξυδάκη.

Συνεπώς, μπορεί να ξαναδούμε τον Νίκο Φίλη στο Παιδείας, ως αντικαταστάτη του Κώστα Γαβρόγλου, για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν δείχνει ικανοποιημένος με τον κ. Γαβρόγλου και διότι δεν υπάρχει μεταξύ τους «χημεία», και, δεύτερον (και κυριότερο), διότι η υπουργοποίηση του κ. Φίλη αναμένεται να κλείσει τα μέτωπα ανάμεσα στο κόμμα και το Μέγαρο Μαξίμου. Σε μια φάση, μάλιστα, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μεγάλης σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. και με τα τμήματα του πολιτικού συστήματος που επιθυμούν πτώση της κυβέρνησης.

Οσον αφορά τον αντικαταστάτη της Ράνιας Αντωνοπούλου ακούγονται πολλά ονόματα, ανάμεσα σε αυτά του Γιώργου Κυρίτση και του Χρήστου Καραγιαννίδη, δραστήριων μελών της κίνησης των «53».
Αλλαγή σκυτάλης μπορεί να υπάρξει και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τη φιλική σχέση του Βαγγέλη Αποστόλου με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ από τους ΑΝ.ΕΛ. θα καλυφθεί η θέση του Κώστα Ζουράρι στο Παιδείας.

Για τη θέση του κ. Παπαδημητρίου, στην περίπτωση που ο Νίκος Παππάς δεν θελήσει να μετακινηθεί εκεί, πιθανότατα θα επιλεγεί νέο πρόσωπο από τη γενιά των 40άρηδων (Χαρίτσης, Βασιλειάδης, Αχτσιόγλου). Αμετακίνητοι θεωρούνται οι Πάνος Καμμένος, Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Σκουρλέτης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στην Τρίπολη ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ότι δεν συμβιβάζεται με την άποψη πως νόμιμο ίσον και ηθικό, και έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην παραίτηση του ζεύγους Αντωνοπούλου - Παπαδημητρίου: «Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23.000 και άλλοι να κάνουν τον... Κινέζο για τα 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο περίπου κόστισε στον ελληνικό λαό το σκάνδαλο του φαρμάκου».

Keywords
Τυχαία Θέματα