Ζητείται ο... αντι-Μπουτάρης!

Ζητείται ο... αντι-Μπουτάρης!09.12.2018Παρασκήνιο

Σκηνικό αμηχανίας στη δημοτική παράταξη του απερχόμενου δημάρχου για τον αντικαταστάτη του που θα εκλεγεί στις 20 Δεκεμβρίου. Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιρρήσεις του ΚΙΝ.ΑΛ.

Από τη
Φανή Χαρίση

Εχεις Μπουτάρη, έχεις ένα “πρόβλημα”. Δεν έχεις Μπουτάρη, έχεις πολλά». Με τα λόγια αυτά ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» Ανέστης Τελίδης περιέγραψε

στο facebook την κατάσταση που επικρατεί στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη.

Μετά την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος αλλά και την απόφαση της «Πρωτοβουλίας» να κατέβει στις εκλογές, παράλληλα όμως να βρει και τις συγκλίσεις με άλλες, προοδευτικές, όπως τις χαρακτηρίζει, δυνάμεις, μοιραία έχει επέλθει μια... ροκ κατάσταση που παραπέμπει σε σκηνικά συνεδριάσεων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μπουτάρης αλλά και πολλοί άλλοι στην «Πρωτοβουλία» δεν θέλουν να κατέβουν μόνοι τους στην εκλογική αρένα. Αφού παλινδρόμησαν μεταξύ σφύρας και άκμονος, δηλαδή «θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι δεν τον θέλουμε», συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάιο έδωσε στήριξη στον ίδιο τον Μπουτάρη κι όχι στη δημοτική παράταξη. Από την άλλη, το ΚΙΝ.ΑΛ., που επίσης στήριξε τον δήμαρχο, άρχισε να θεωρεί ότι αφού δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, «μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τα δικά μας παιδιά και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας μόνοι μας;».

Εντός της «Πρωτοβουλίας», παρότι όλοι το ψιθύριζαν και το συζητούσαν εδώ και καιρό ότι ο Μπουτάρης δεν θα κατέβει ξανά στις εκλογές, μοιάζουν παντελώς απροετοίμαστοι και αποπροσανατολισμένοι. Παρουσιάζουν μια εικόνα κούρασης και μη ομαδικότητας, αδυνατώντας να σηκώσουν το φορτίο που προσπαθεί να τους αφήσει ο «πατέρας» τους.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η δημοτική παράταξη δεν είχε προετοιμαστεί, αδιαφορώντας για την επόμενη ημέρα, νιώθοντας ίσως ότι ακόμα κι αν ο Μπουτάρης δεν κατεβεί, θα έρθουν οι «ξένες δυνάμεις» να στηρίξουν και να συνεχίσουν το αφήγημά της. Ωστόσο, ύστερα από οκτώ χρόνια διοίκησης του δήμου, που αναμφίβολα μετρά επιτυχίες και αποτυχίες, δεν έχει να παρουσιάσει νέο όραμα και στρατηγική για τη μετά Μπουτάρη εποχή.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης συναντήθηκαν ύστερα από κάλεσμα του Γιάννη Μπουτάρη και της «Πρωτοβουλίας» παρατάξεις και κινήσεις προκειμένου να διερευνηθεί κοινό μέτωπο καθόδου στις εκλογές. Πού κατέληξαν;

Στη σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης και ανάδειξης κοινού υποψηφίου. Μεταξύ των παρατάξεων είναι η «Ανοιχτή Πόλη» που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. αποχώρησε, εξαιτίας της «Ανοιχτής Πόλης». Υστερα από αυτή την εξέλιξη αργά το βράδυ της Παρασκευής η «Πρωτοβουλία» αποφάσισε στις 20 Δεκεμβρίου να εκλέξει τον δικό της επικεφαλής.

Από την άλλη, η αποχώρηση του ΚΙΝ.ΑΛ. από αυτή τη διαδικασία δίνει το στίγμα ότι δεν πρόκειται να δεχτεί «συγκατοίκηση» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κουνά το «χαρτί» που λέγεται Κατερίνα Νοτοπούλου, χωρίς όμως να τολμά ακόμα να το ανακοινώσει, θέλει ξεκάθαρα να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας δύο ενδεχόμενα.

Πρώτον, τη διάλυση της «Πρωτοβουλίας» και στη συνέχεια την ενσωμάτωση συμβούλων της στο ψηφοδέλτιο που θα κάνει με επικεφαλής τη νυν υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης και, δεύτερον, την απόλυτη απορρόφηση της «Πρωτοβουλίας», η οποία εάν δεν αναδείξει υποψήφιο και με τον φόβο της διάλυσης θα καλέσει την κυρία Νοτοπούλου να ηγηθεί του σχήματος.

Συναντήσεις

Κάποιοι, μάλιστα, της «Πρωτοβουλίας» έσπευσαν να περάσουν την πόρτα του υπουργείου και να έχουν τετ α τετ με την υφυπουργό.

Ζωηρό «παρών» δίνει και το δίδυμο Βούγια - Νυφούδη, με ελάχιστες φωνές από την παράταξη της «Πρωτοβουλίας» να προτείνουν τον Βούγια ως κοινό επικεφαλής. Λίγοι, εξάλλου, θυμούνται, όπως έλεγαν πηγές στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ότι παρόμοια διαδικασία είχε γίνει και το 2010, με τους τότε συμμετέχοντες να αναδεικνύουν τον Τάσο Τζήκα, με την τριάδα Μπουτάρη, Αβραμόπουλου, Κουράκη να αντιδρά και να βγαίνει μπροστά, κερδίζοντας τελικά τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με κάποια άλλα στελέχη της «Πρωτοβουλίας», είναι «αν τσατιστεί ο Μπουτάρης και πειστεί ότι πρέπει να πάμε μόνοι μας στις εκλογές, παρασύροντας έτσι άλλες δυνάμεις».

Οπως και να 'χει, λένε οι ίδιοι, η παράταξη πρέπει να μην καθυστερήσει άλλο και να αναδείξει τον δικό της υποψήφιο πριν από τα Χριστούγεννα.

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην Κεντροδεξιά

Στην άλλη πλευρά, στην Κεντροδεξιά, οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν είναι αρκετοί. Ο Νίκος Ταχιάος (φωτό) που έλαβε το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας και προσπαθεί να πιάσει «βηματισμό», ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που υπήρξε κάποτε το αγαπημένο παιδί του Γιάννη Μπουτάρη, ο «αντάρτης» της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός, ο Εφραίμ Κυριζίδης που αναδείχτηκε από τα «σπλάχνα» της παράταξης του Σταύρου Καλαφάτη και ανεξαρτητοποιήθηκε, ο πρώην αντιδήμαρχος του Β. Παπαγεωργόπουλου και νυν περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Αηδονόπουλος, ο απόστρατος της Ελληνικής Αστυνομίας κύριος Μωυσίδης, ο Γ. Κουριαννίδης και ο Ι. Νασιούλας.

Αυτές οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ διαφορετικές. Ο νέος νόμος περί Αυτοδιοίκησης, ο «Κλεισθένης», δημιουργεί νέα δεδομένα, χωρίς αυτοδυναμίες.

Κάθε εκλεγμένος θα μπορεί να έχει ρόλο-κλειδί στη διοίκηση που θα προκύψει, αφού οι συνεργασίες θα είναι ο νούμερο 1 ρυθμιστής των εξελίξεων πριν αλλά και μετά την κάλπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα