Ζήτω η τρέλα! Ευρω-τραγέλαφος με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Κατώτεροι των περιστάσεων οι «27», εκτόξευσαν τις τιμές των καυσίμων με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς τους

Συνεχίστηκε -και- χθες στις Βρυξέλλες ο τραγέλαφος του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας, με τους «27» να συμφωνούν ακόμα μία φορά πως διαφωνούν. Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν τη δυστοκία με το μόνο πράγμα που κάνουν καλά: θα συναντηθούν ξανά, σήμερα Πέμπτη, για να συζητήσουν. Ξανά! Το γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποδειχθεί

-το λιγότερο- κατώτερη των περιστάσεων, καθώς επιμένει να λέει πως θα σταθεί αμείλικτη απέναντι στη Ρωσία, όμως με όρους «ναι μεν αλλά», δεν φαίνεται να πτοεί τις Βρυξέλλες και τους «27». Ο καθένας, άλλωστε, κοιτάει το δικό του συμφέρον. Αν τύχει να εξυπηρετεί και το επικοινωνιακό αντιρωσικό αφήγημα, έχει καλώς. Αν όχι, δεν φαίνεται κανείς διατεθειμένος να το… κουράσει και πολύ. Ολα αυτά όμως συμβαίνουν ενώ πλησιάζει απειλητικά και το ενεργειακά απαιτητικό καλοκαίρι.

Χθες λοιπόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της ευρω-παρωδίας, παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο το περιβόητο έκτο πακέτο κυρώσεων. Ειδικά για το κρίσιμο ζήτημα των ενεργειακών εισαγωγών, η Λάιεν τόνισε πως «θα επιβληθεί καθολική απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από τη θάλασσα και από αγωγούς, αργό και διυλισμένο. Θα διασφαλίσουμε τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου με τρόπους έτσι ώστε τόσο εμείς όσο και οι σύμμαχοί μας να διασφαλίσουμε εναλλακτικές διαδρομές για τις προμήθειες και να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του έτους».

Ωστόσο, παρά το αυξημένο «αίσθημα ευθύνης» απέναντι στην Ουκρανία, όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια, οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. και αυτή δεν πρόκειται να επιτευχθεί σήμερα, τουλάχιστον καθ’ ολοκληρίαν. Ούτε κάποια άλλη στιγμή στο κοντινό μέλλον τουλάχιστον. Οι Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία επιδιώκουν εξαιρέσεις από τις κυρώσεις και μεταβατική περίοδο έως και τριών ετών, προκειμένου να φτάσουν πιο κοντά στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στο πλαίσιο της προσπάθειας να πειστούν οι επιφυλακτικές χώρες και να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να συζητήσουν το ζήτημα του χρονικού περιθωρίου, δίνοντας για κάποιο διάστημα τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να αγοράζουν ρωσικό αργό.

Η Ουγγαρία βέβαια από την πλευρά της δεν προτίθεται να συζητήσει καν το ενδεχόμενο παράτασης, καθώς είναι ολοκληρωτικά αντίθετη με το εμπάργκο. «Η Βουλγαρία, τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Κομισιόν εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από αυτές» τόνισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Ασεν Βασίλεφ, δείχνοντας πως δεν υποτιμά ενεργειακά το καλοκαίρι που έρχεται. Αυτό που πέτυχε πάντως η Φον ντερ Λάιεν με την παρουσίαση των μέτρων ήταν να σημειωθεί ράλι 4% στο brent και το αμερικανικό αργό και μια ξέφρενη κούρσα στις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκές παλινωδίες σαφώς και δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τη Μόσχα. Η «φωνή» του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες πως η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της που θα επιβληθεί από την Ε.Ε.

Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Ανω Βουλής, είχε σχολιάσει σκωπτικά πως ακόμα και αν η Ευρώπη εφαρμόσει το εμπάργκο, θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μέσω τρίτων χωρών. Κι αυτή η τοποθέτηση μαρτυρά καλύτερα από οτιδήποτε άλλο την κατηφόρα που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα