Ζωντανά πειράματα στην πλατεία από το ΑΠΘ

Ζωντανά πειράματα στην πλατεία από το ΑΠΘ08.10.2018ΠρόσωπαΡεπορτάζ

Με πυροτεχνήματα και ηχητικά εφέ έγινε αναπαράσταση στο λιμάνι της ναυμαχίας κατά των Οθωμανών

Εντυπωσιακός ήταν για ακόμη μια χρονιά ο εορτασμός της ιστορικής επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας.

Το ενετικό λιμάνι πλημμύρισε από ντόπιους και επισκέπτες που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την αναπαράσταση της ναυμαχίας, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν δύο πλοία.

Το θέαμα δεν περιορίστηκε εκεί,

αλλά συνοδεύτηκε από πυροτεχνήματα, ηχητικά εφέ και μάχες με βεγγαλικά. Μάλιστα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν και ένα ταξίδι στην Ιστορία της Ελλάδας, μια και μαζί με την αναπαράσταση της ναυμαχίας υπήρξε και περιγραφή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε μία από τις σημαντικότερες μάχες στην παγκόσμια ιστορία.

Αρκετοί ήταν οι προσκεκλημένοι που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, όπως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, βουλευτές, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, εκπρόσωποι του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, των αστυνομικών, πυροσβεστικών και λιμενικών Αρχών, ο δήμαρχος Ναυπάκτου και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων του δήμου.

Σημειώνεται πως, εκτός από τη φαντασμαγορική αναπαράσταση, στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων για την 447η επέτειο από τη ναυμαχία, το οποίο ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονταν παραστάσεις, αφιερώματα, προβολή ντοκιμαντέρ, συναυλίες και αθλήματα, όπως ιστιοδρομίες και τοξοβολία.

Η ναυμαχία έγινε το 1571 μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένοβας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα και του στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις Εχινάδες Νήσους, που βρίσκονται 60 χιλιόμετρα μακριά από τη Ναύπακτο, πολύ κοντά στο Μεσολόγγι και στην Κεφαλλονιά. Η ονομασία «Ναυμαχία της Ναυπάκτου» καθιερώθηκε επειδή τότε ολόκληρος ο κόλπος λεγόταν από τους Ενετούς «Κόλπος της Ναυπάκτου». Η μάχη έμεινε στην Ιστορία τόσο για τον αριθμό των πλοίων που ενεπλάκησαν όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα