111 χρόνια Γαλλικό Ινστιτούτο: «Μνήμη(ες) του Μέλλοντος»

Το 2018 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς συμπληρώνει 111 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Με αφορμή την επέτειο αυτή, η ιστορία του ιδρύματος θα βρεθεί φέτος στο επίκεντρο των δράσεών του με τίτλο «Μνήμη(ες) του Μέλλοντος», οι οποίες επιχειρούν να ενώσουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ιστορία δεν είναι στατική αλλά μια αέναη συνέχεια.
«Η φετινή χρονιά θα σημαδευτεί από ένα χρονικό μνήμης στην ιστορία του Ιδρύματος. Το

χρονικό αυτό θα ξεδιπλωθεί με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αφού ο εορτασμός μας φιλοδοξεί να μην προσκολληθεί σε μία μορφή νοσταλγίας ή κατάδυσης σε ένα στατικό παρελθόν. Στόχος του είναι περισσότερο η διαβίβαση της μνήμης που μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε το παρόν και να μας ωθήσει στο μέλλον με πλήρη επίγνωση» σημείωσε στη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου και σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Μικαέλ Οσάν.
Ειδικότερα, για το εορτασμό των 111 χρόνων θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ‘Αγρα στα τέλη του 2018, μία εικονογραφημένη έκδοση με την ιστορία του Ινστιτούτου. Η κυκλοφορία της θα συνοδευτεί από διαλέξεις ιστορικού χαρακτήρα, αλλά και «διαμονές καλλιτεχνών». Συγκεκριμένα, οι μουσικοί Abaji και Γεωργία Καρύδη, οι εικαστικοί Ειρήνη Λιναρδάκη, Βενσάν Παρισό και Αν-Λορ Φρανσέτ, θα κάνουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο χώρο του ινστιτούτου και θα αφήσουν σ’ αυτό τα ίχνη της δημιουργίας τους.
Οι «διαμονές» που αποτελούν φέτος έναν από τους στρατηγικούς άξονες του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2018, δεν σταματούν εδώ. Μέσα από τη δράση «1 αιρετός/ 1 καλλιτέχνης-τεχνίτης», θα προσκληθούν καλλιτέχνες να εργαστούν πάνω σ’ ένα χώρο και ένα τόπο, προκειμένου να διαδώσουν το βλέμμα του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ετήσιο, που αποτελεί ένα επιπλέον παράδειγμα της στρατηγικής αποκέντρωσης του ινστιτούτου, καθότι έχει προβλεφθεί να ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις και πολλές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, προβολές, κ.ά.. Οι χώροι που έχουν επιλεγεί φέτος, βρίσκονται στην Ελευσίνα, στη Ρόδο και στη Κρήτη.
Πέρα από την έκδοση του βιβλίου και τις «διαμονές», το Ινστιτούτο έχει αναλάβει τη ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους των ηχογραφημένων διαλέξεων που δόθηκαν στο ίδρυμα τα τελευταία τριάντα χρόνια, καθότι πολλές από αυτές έχουν εγγραφεί σε κασέτες μαγνητοφώνου. Διαλέξεις των Ζακ Ντεριντά, Πιερ Μπουρντιέ, Υβ Κοπέν, Ναταλί Σαρότ και πολλών άλλων, θα είναι πλέον προσβάσιμες διαδικτυακά στο κοινό, καθώς θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του ινστιτούτου υπό τον τίτλο «Οι μεγάλες φωνές του Ινστιτούτου».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα