8η Διεθνής Συνάντηση για τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού στη Θεσσαλονίκη

Με στόχο την έγκυρη προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων της πόλης για την 8η Διεθνή Συνάντηση για τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού (8th UNWTO International Meeting on Silk Road Tourism) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διετή διοργάνωση

του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) των Ηνωμένων Εθνών και είναι η πρώτη φορά που θα γίνει σε ευρωπαϊκή χώρα. Για το λόγο αυτό αποτελεί σημαντικό γεγονός για την πόλη και, όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η φιλοξενία του στη Θεσσαλονίκη είναι «τεράστια επιτυχία».
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με το Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Thessaloniki Convention Bureau, την Aegean, και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, διεκδικήσαμε και φέραμε τη διοργάνωση, κατακτώντας το μεγάλο αυτό στόχο» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι «το έχουμε αποδείξει επανειλημμένα, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πιστεύουμε στη δυναμική των συμπράξεων, σε όλους τους τομείς, αλλά και ειδικά στον ανταγωνιστικό τομέα του τουρισμού».
Το αίτημα για να γίνει η διεξαγωγή του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε η Προϊσταμένη Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Περσεφόνη Τρίχα, «υπέβαλε ως το αρμόδιο όργανο, το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με διπλωματία και εξωτερική πολιτική, καθώς θα έρθουν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα από κυβερνήσεις».
Η κ. Τρίχα, έκανε λόγο για τη μεγάλη σημασία που έχει αυτή η διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν 33 χώρες, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα η Ελλάδα μπήκε στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΤ για τα έτη 2018-2021. «Ο δρόμος του Μεταξιού», σημείωσε, «είναι μια ευκαιρία για να γίνουν διακρατικές συμφωνίες, επενδύσεις και κοινές δράσεις για την προώθηση του τουρισμού».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις στο Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού με ανεξάντλητους πολιτιστικούς πόρους και μόνιμο σημείο αναφοράς στη διακίνηση προϊόντων και αγαθών από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς και πολιτιστικών ανταλλαγών.
«Η έγκυρη ενημέρωση των φορέων», όπως υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, «θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο για να λειτουργήσουμε συνεκτικά, ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε σημαντικούς ανθρώπους και να προχωρήσουμε σε συνέργειες».
Για το τεράστιο ερευνητικό έργο που έχει αναλάβει το ΑΠΘ, προκειμένου να αναδειχθεί το πολιτιστικό αποτύπωμα του δρόμου του μεταξιού και στη Δύση, μίλησε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Κέντρου Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Στέλλα Κωστοπούλου.
Στη σημασία της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Γραφείου για το Συνεδριακό Τουρισμό (Thessaloniki Convention Bureau-TCB), Γιάννης Ασλάνης, ενώ η διευθύντρια Πωλήσεων Βορείου Ελλάδος και Ιονίων Νήσων της Aegean Airlines, Ειρήνη Σιδηροπούλου, μίλησε για την υποστήριξη που παρέχει η εταιρεία στην προώθηση και τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης και της χώρας μας στο εξωτερικό.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν με επιστολή τους η επικεφαλής του προγράμματος για το δρόμο του Μεταξιού του ΠΟΤ, Alla Peressolwa και ο εκπρόσωπος του προγράμματος Silk Road Tourism, Νίκος Γκολφινόπουλος.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά δυναμικά μπροστά στον τουρισμό
Αναφερόμενος στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Τζιτζικώστας, υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών τα τρία τελευταία χρόνια. «Για δεύτερη συνεχή χρονιά πετύχαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, με 30% αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο, ξεπερνώντας πλέον συνολικά τα 6,5 εκατομμύρια. Τα τελευταία δύο χρόνια, το 2015 και το 2016, το αεροδρόμιο Μακεδονία, είχε τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων σε σύγκριση με όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, με ποσοστό 33%», σημείωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Καταγράψαμε αύξηση κατά 300% στις επισκέψεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στην Περιφέρειά μας, την τελευταία τετραετία. Ενώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2017, είμαστε η μία από τις συνολικά 4 Περιφέρειες, που παρουσίασε αύξηση και στους δύο βασικούς τουριστικούς δείκτες και συγκεκριμένα αύξηση κατά 8,3% στις επισκέψεις, και κατά 9,7% στα έσοδα από τον τουρισμό».
Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι η 2η τουριστικά πιο ισχυρή Περιφέρεια της Ελλάδας την πενταετία που έχουμε μπροστά μας, με 21% περεταίρω αύξηση αφίξεων και 15% αύξηση εσόδων».
Νικόλ Καζαντζίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα