Economist: Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της προς τη Βόρεια Μακεδονία
21:21 15/6/2019
- Πηγή: Dimoprasion
Η κυβέρνηση Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία υπέγραψε τη συμφωνία Πρεσπών με την Ελλάδα, τερματίζοντας μια παράλογη αλλά αποσταθεροποιητική διαμάχη για το όνομα της χώρας, προσθέτοντας μια γεωγραφική σημασία σε αυτήν, γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist και προσθέτει: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί οι κυβερνήσεις της ΕΕ να ανοίξουν συνομιλίες ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία
Ήταν η υπόσχεση της προσχώρησης στην ΕΕ (και στο ΝΑΤΟ, που επίκειται) που έδωσε στον Ζάεφ το χώρο να προωθήσει στο εσωτερικό της χώρας του τη συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει το βρετανικό περιοδικό και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της προς τη Βόρεια Μακεδονία και οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να αρχίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα».
Σύμφωνα με το Economist, τα διάφορα προβλήματα στην Ευρώπη δεν πρέπει να μας αποσπούν από την πρωτοφανή πρόοδο στη χώρα που από τον Φεβρουάριο είναι γνωστή ως Βόρεια Μακεδονία. Μετά από έτη αυταρχικής διακυβέρνησης η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ζόραν Ζάεφ άρχισε να καταπολεμά τη διαφθορά και να μεταρρυθμίζει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
Σε μια περιοχή που ταλανίζεται από εθνοτικές διαμάχες, η σλαβική πλειοψηφία της χώρας και η αλβανική μειονότητα έχουν καλές σχέσεις. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2018, η προσπάθειά του να αρχίσει συνομιλίες άργησε για ένα έτος και τώρα είναι μια περαιτέρω καθυστέρηση. Μια τέτοια μεταχείριση δεν είναι μόνο άθλια, αλλά επικίνδυνη… Για να αρχίσουν οι συνομιλίες ένταξης με μια υποψήφια χώρα, κάθε κυβέρνηση της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει και μέχρι τώρα η Γαλλία και η Ολλανδία ήταν τα εμπόδια. Το επιχείρημα του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ευρώπη χρειάζεται εμβάθυνση πριν την διεύρυνση, καλύπτει τους φόβους του ότι η ενθάρρυνση για τη διεύρυνση θα βοηθούσε την Μαρίν Λε Πεν, την εθνικιστική αντίπαλό του. Τώρα, ενώ ο Μακρόν μαλακώνει τη στάση του, εμφανίστηκε ένα νέο εμπόδιο στη Γερμανία.
Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ χρειάζεται τη στήριξη της Βουλής προκειμένου να εγκρίνει τα αιτήματα της ΕΕ και οι βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό της κόμμα αντιστέκονται και υποστηρίζουν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για διάλογο. Μερικοί δυσπιστούν προς το σύστημα δικαιοσύνης της Αλβανίας, άλλοι απλά θέλουν να πλήξουν την Μέρκελ. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, οι δύο υποψήφιες χώρες θα έπρεπε να λάβουν το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία στη Σύνοδο της 18ης Ιουνίου και τώρα κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο. Θα μπορούσε να συγκληθεί μια ειδική Σύνοδος Κορυφής των ηγετών τον Ιούλιο για να εγκριθεί το αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά η γερμανική Βουλή θα αρχίσει σύντομα τη θερινή της παύση.
Μια άλλη ευκαιρία δεν θα προκύψει μέχρι τον Οκτώβριο, και έως τότε η καθυστέρηση μπορεί να καταστεί συνήθεια. Κάθε μέρα είναι χαμένη για την κυβέρνηση του Ζάεφ και, έχοντας ήδη υποστεί μια καθυστέρηση, οι ψηφοφόροι είναι σκεπτικοί. Παράλληλα, μέχρι το φθινόπωρο η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει την πίεση των ψηφοφόρων που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να ασκήσει βέτο στις συνομιλίες. Αν η ΕΕ παραβιάσει τόσο απροκάλυπτα την υπόσχεσή της προς ένα βαλκανικό κράτος θα ενισχύσει την πεποίθηση ηγετών σε άλλες χώρες που υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να είναι αξιόπιστοι και άλλες δυνάμεις, από τη Ρωσία μέχρι την Τουρκία, θα συναινέσουν σε αυτήν την προσέγγιση.
Αντιθέτως, η εκκίνηση των συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία θα ενισχύσει τη θέση των φιλοευρωπαϊστών μεταρρυθμιστών σε όλην τη βαλκανική περιοχή. (Μια καθυστέρηση για την Αλβανία που παραμένει πολιτικά ασταθής, είναι δικαιολογημένη). Η εκκίνηση των συνομιλιών δεν αποτελεί εγγύηση της επιτυχημένης ολοκλήρωσής τους καθώς η Τουρκία που άρχισε τη διαπραγμάτευση το 2005 και παρουσιάζει πισωγυρίσματα το αποδεικνύει τόσο αποκαρδιωτικά. Η ένταξη της Κροατίας διήρκεσε οκτώ χρόνια. Η ΕΕ δεν πρέπει να χάσει την εμπιστοσύνη της στο πιο ισχυρό όπλο της εξωτερικής της πολιτικής. Η απόρριψη της Βόρειας Μακεδονίας θα ήταν σκληρή, αυτοκαταστροφική και λανθασμένη, τονίζει το βρετανικό περιοδικό.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
economist, economist, βορεια, μακεδονια, ελλαδα, νατο, νέα, γαλλια, μερκελ, βουλη, φως, ιουνίου, ρωσία, απε-μπε, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, βουλευτες, χωρες, ρωσία, αλβανια, γερμανια, ολλανδια, πιεση, φως, ανγκελα μερκελ, απε, απλα, βετο, εγγυηση, ευκαιρια, εκκινηση, ενθαρρυνση, επρεπε, ετη, ετος, ευρωπη, κυβερνηση, κομμα, νατο, οκτω, ονομα, προβληματα, συντομα, σχεδιο, τουρκια, φθινοπωρο, αδυνατο, χωρα, ιουνίου
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μυστηριώδης εξαφάνιση 20χρονου φοιτητή στη Κρήτη
- Πολλαπλασιάζονται οι κατοικίες και τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας
- Κέρδισαν 288 εκατομμύρια στο Λόττο και δεν πήραν ούτε σεντ
- Θρίλερ στου Γουδή: Βρέθηκε πτώμα γυναίκας στη μέση του δρόμου
- Γουδή: Πτώμα γυναίκας τυλιγμένο σε κουβέρτα
- Σπίρτζης για Αττική Οδό: Η λογική της αρπαχτής δεν θα γίνει αποδεκτή
- Δεύτερη «επίσκεψη» drone στις φυλακές των Τρικάλων
- Παναθηναϊκός: Σε αναζήτηση ομάδας ο Λάνγκφορντ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά στοχευμένες προσλήψεις στο Δημόσιο
- ΓΕΔΔ:Γιατί μετακόμισε σε πολυτελές κτήριο με ενοίκιο 30.000€ τον μήνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Economist: Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της προς τη Βόρεια Μακεδονία
- Πιθανή η υπέρταση σε υπέρβαρα παιδιά
- Ανάκαμψη στις κατασκευές μετά από μια καταστροφική δεκαετία
- Παγκόσμια ανησυχία για το πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου
- Πρόθεση Ρωσίας – ΕΕ για συναλλαγές στην ενέργεια σε ευρώ και ρούβλι
- Αυξήσεις – φωτιά στα διόδια της Αττικής Οδού
- Προοπτικές για αξιοποίηση του υδρογόνου στις μεταφορές
- Τσερνόμπιλ: Η τηλεοπτική σειρά μέσα από τα μάτια των επιζώντων της καταστροφής
- Πέντε πράγματα που φαίνεται να απολαμβάνει ο Τραμπ με αφορμή τα γενέθλιά του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Παναθηναϊκός: Σε αναζήτηση ομάδας ο Λάνγκφορντ
- Η ΑΕΚ πήρε την 3η θέση στην Α1
- Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Μεροληπτική» η απόφαση των MED7 για Αιγαίο, αν. Μεσόγειο, Κύπρο
- Παρέλαση Ferrari στην Πάτρα στο «Patras Motor Show»
- ΚΙΝΑΛ: Απαιτούνται έμπρακτα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ
- Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): «Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο να διατηρηθούν οι παροχές»
- Εθνική Τράπεζα-ΕΤΕπ: Κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ προορίζονται για έργα ΑΠΕ
- ΣΥΡΙΖΑ:Η ΝΔ να καταδικάσει επίθεση στελέχους της εναντίον επιθεωρητή ΣΕΠΕ
- Alpha Bank: Στο 5,56% το ποσοστό της BlackRock Inc