Economist: «Η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους»
17:27 4/10/2019
- Πηγή: Dimoprasion
Αναγκαίοι οι ρεαλιστικοί στόχοι για το πλεόνασμα
Εχει έρθει η ώρα για την οριστική διευθέτηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για δημοσιονομική χαλάρωση τώρα, αναφέρει το περιοδικό Economist σε άρθρο γνώμης του, με τίτλο: «Η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους» και υπότιτλο: «Η Ελλάδα θέλει ελευθερία. Οι πιστωτές της δεν θέλουν να έχει αυτή
Ο Economist αναφέρεται στη συμφωνία του 2018 για το χρέος, με την οποία επιμηκύνθηκαν ορισμένα δάνεια της Ελλάδας και υπήρξε κάποια ελάφρυνση στα επιτόκια με αντάλλαγμα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και δρακόντειους δημοσιονομικούς στόχους, όπως πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022 και 2,2% κατά μέσον όρο έως το 2060. «Το ότι αυτοί οι στόχοι είναι εξωπραγματικοί αποτελεί κοινό μυστικό», αναφέρει το άρθρο. «Οπως τονίζει το ΔΝΤ, θα χρειαστεί τελικά πραγματική ελάφρυνση χρέους και καθώς η οικονομία είναι ακόμη συμπιεσμένη, υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για κάποια δημοσιονομική χαλάρωση τώρα», προσθέτει.
«Οι τιμωρητικοί όροι της συμφωνίας του 2018 αντανακλούν μία δυσπιστία. Οι πολιτικοί του Βορρά δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν μία συμφωνία στις πατρίδες τους, η οποία θα φαινόταν ότι άφηναν την Ελλάδα να τη γλιτώσει», σημειώνει το άρθρο. «Από την πλευρά της, η Ελλάδα απέφυγε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μπορέσει να αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα ώστε να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της αλλά παραμέλησε τις μεταρρυθμίσεις», συνεχίζει το άρθρο, προσθέτοντας: «Υπάρχει διέξοδος. Οταν οι Ελληνες ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κινήθηκε σε μία μεταρρυθμιστική πλατφόρμα, γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό. Οι πιστωτές πρέπει να εκλάβουν αυτό ως μία ένδειξη καλής πίστης. Θα πρέπει επίσης να θέσουν έναν νέο στόχο – ότι, σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα πρέπει να λάβει μία απομείωση του χρέους της που είναι αρκετά μεγάλη για να επιτρέψει τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους της χωρίς να έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Κατά την περίοδο αυτή, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα περνά τα ορόσημα των μεταρρυθμίσεων, οι στόχοι της για το δημοσιονομικό πλεόνασμα πρέπει σταδιακά να χαλαρώνουν. Ως χειρονομία καλής θέλησης, η ΕΕ θα μπορούσε εν τω μεταξύ να αποδεσμεύει πάνω από 1 δισ. ευρώ από κέρδη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να δώσει στην Ελλάδα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο».
Ο Economist αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται αργά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε. «Πρέπει να σηκώσει τα μανίκια. Εχει τη δημόσια στήριξη και έχει εντυπωσιάσει τις αγορές – το επασφάλιστρο των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με αυτό των γερμανικών έχει μειωθεί στο μισό φέτος. Πρέπει να πείσει τους Βόρειους ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει κάποια ευελιξία. Αυτό σημαίνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κρατούν πίσω την οικονομία. Επί δέκα έτη, οι κυβερνήσεις και οι πιστωτές τα κουτσοκατάφερναν. Οι Ελληνες αξίζουν κάτι καλύτερο».
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να οδηγήσει την ελληνική οικονομία έως τον αεροδιάδρομο και ό,τι ακολουθήσει θα καθορίσει αν τελικά αυτή θα απογειωθεί, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Economist, με τίτλο: «Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξασφαλίσει ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά;» και υπότιτλο: «Θα πρέπει να διορθώσει το τραπεζικό σύστημα, να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική και να μειώσει τη γραφειοκρατία».
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ακόμη στην περίοδο του μέλιτος. Οι επιχειρήσεις είναι ενθουσιασμένες από μία ξεκάθαρα κεντροδεξιά κυβέρνηση. Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο 12 ετών. Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι: η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων από αυτές των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έχει μειωθεί στο μισό φέτος. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η αισιοδοξία αυτή θα ξεκινήσει έναν ενάρετο κύκλο. Καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, οι μεταρρυθμίσεις γίνονται ευκολότερες», σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Αν, όμως, ήταν εύκολη η διόρθωση της κατάστασης μίας χώρας, η Ελλάδα θα είχε ήδη πλησιάσει την υπόλοιπη ΕΕ. Και η περίοδος του μέλιτος για την κυβέρνηση μπορεί να σπαταληθεί – ιδιαίτερα όταν η απόδοση πολλών από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα πάρει χρόνια – όπως η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων στο Ελληνικό».
Ο Economist σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να μετατρέψει το Ελληνικό σε ένα σύμβολο όχι των εμποδίων για το επιχειρείν στην Ελλάδα, αλλά του νέου ανοίγματος της χώρας στο εμπόριο. Οι άδειες, σημειώνει, έχουν προχωρήσει γρήγορα και οι ανάδοχοι του έργου ελπίζουν ότι θα βάλουν μπροστά τις μπουλντόζες το επόμενο έτος. «Θα χρειαστούν, όμως, πολύ περισσότερα από την έγκριση ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιμετωπίσει τη δίδυμη κληρονομιά της κρίσης: τις αδρανοποιημένες τράπεζες και την παραλυτικά σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Θα πρέπει, επίσης, να προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει τη γραφειοκρατία που ταιριάζει περισσότερο σε αναπτυσσόμενη χώρα παρά σε μέλος ενός μεγάλου νομισματικού μπλοκ».
Keywords
economist, οδυσσεια, economist, ελλαδα, νέα, χρεος, αεπ, ΔΝΤ, συριζα, σημαίνει, τραπεζες, μπλοκ, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, αεπ, δανεια, οικονομια, περιοδος, προγραμμα, ωρα, αρθρο, αισιοδοξια, βρισκεται, γινονται, δωσει, ευκολο, ευρω, υπαρχει, ελευθερια, εξυπηρετηση, ετη, ετων, ετος, κυβερνηση, κλιμα, μητσοτακης, αγορες, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακου, μπροστα, σημαίνει
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αντώνης Ρέμος: Το αστρονομικό ποσό που κέρδισε σε τουρνουά πόκερ!
- Τι απαντά η Coca Cola Hellas σε ΒΙΚΟΣ, ΛΟΥΞ και ΕΨΑ για τις συλλεκτικές της συσκευασίες
- Γ. Βρούτσης: Να οικοδομήσουμε βιώσιμο ασφαλιστικό πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης
- Κεφαλονιά: Η λάσπη έθαψε αυτοκίνητα και παλιά σπίτια και παρέσυρε ζώα στο χωριό Νύφι
- Δικηγορικοί Σύλλογοι: Μεγάλη νίκη η απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου
- Προχωρούν οι εξελίξεις για τη νέα ΕΡΤ
- Ιστορικό χαμηλό 50 ετών σημείωσε η ανεργία στις ΗΠΑ – Έπεσε στο 3,5%
- Kia Sportage 1.6 T-GDi GT Line
- Παρατείνεται έως 31/12 η ισχύς των ασφαλιστικών ενημεροτήτων των τέως Ταμείων: ΕΤΑΑ, ΤΕΑΔ, ΤΑΣ, ΤΠΔΕ, ΤΠΕΔΕ και ΤΕΑΧ
- Μετά το #MeToo έρχεται το #MeTooPay
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Economist: «Η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους»
- Παράταση του Brexit εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου θα ζητήσει ο Τζόνσον
- Αύριο ξεκινούν οι απολογίες των κατηγορούμενων για εμπλοκή στην υπόθεση με το λιμάνι Θεσσαλονίκης
- Αδιάγνωστο πρόβλημα όρασης έχει περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά

- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Economist: «Η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους»
- Αύριο ξεκινούν οι απολογίες των κατηγορούμενων για εμπλοκή στην υπόθεση με το λιμάνι Θεσσαλονίκης
- Παράταση του Brexit εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου θα ζητήσει ο Τζόνσον
- Αδιάγνωστο πρόβλημα όρασης έχει περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά
- «Σώστε την παρμεζάνα από τους δασμούς»: Ο πρόεδρος της Parmigiano Reggiano ζητά βοήθεια από την ΕΕ
- Οι δημοσιονομικές προοπτικές και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μοσκοβισί
- Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα γιόρτασαν την επέτειο γάμου τους
- Κυρ. Μητσοτάκης: «Η πλειονότητα όσων έρχονται στην Ελλάδα έχει προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα»
- Δύο επενδυτές στην κούρσα για το καζίνο του Ελληνικού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Eurobank – Pimco: Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συμφωνία για τη μεταβίβαση του project Cairo
- Χαλκιδική: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές
- Μαίνεται η φωτιά στο Ρέθυμνο κοντά σε κατοικημένη περιοχή
- Nick Leventis: From racing to inspiring
- John Eder (Hard Rock): «Μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, είμαστε περήφανοι που καταθέσαμε προσφορά»
- ΠΑΟΚ: Ξεπέρασε την ίωση ο Στοχ, μετρά αντίστροφα ο Βιεϊρίνια
- Nick Leventis: Η ζωή μετά τους αγώνες ταχύτητας
- Τουρκία: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη βόρεια Συρία δεν αποδίδει αποτελέσματα
- Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
- Eurobank: Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία του οικονομικού κλίματος