«Egypt Petroleum Show» – Γ. Στεργιούλης: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κομβικό κέντρο μεταφοράς και εμπορίας ενέργειας»

Από αριστερά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, δίπλα του ο επικεφαλής Διύλισης και Μάρκετινγκ της ΕΝΙ κ. Giuseppe Ricci και δεξιά ο κ. Russ Green, Αντιπρόεδρος της EXXONMOBIL Fuels & Lubricants

Στις σημαντικές προοπτικές που συγκεντρώνει η Ελλάδα ώστε να καταστεί κομβικό κέντρο μεταφοράς και εμπορίας ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου,

αλλά και στην απόφαση που έχει λάβει ο Ομιλος ΕΛΠΕ, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο «Egypt Petroleum Show» – EGYPS 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.
Μιλώντας στην ενότητα «Οι Παγκόσμιοι Ηγέτες του Downstream: Μετασχηματίζοντας και δημιουργώντας ανάπτυξη στις επιχειρηματικές μονάδες της διύλισης, της εμπορίας και των πετροχημικών», ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, «ασφαλή πύλη εισόδου προς την ΕΕ» των ενεργειακών προϊόντων από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καυσίμων στη λεκάνη της Μεσογείου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα μας αναβαθμίζει περαιτέρω τη θέση της και καθίσταται ενεργειακός κόμβος στρατηγικής σημασίας στη ΝΑ Μεσόγειο, μέσω της υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι αγωγοί TAP, IGB και East-Med, η 3η δεξαμενή αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, αλλά και η Ηλεκτρική Διασύνδεση EuroAsia Interconnector.
O διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ επεσήμανε ακόμη ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο έχουν αναβιώσει το ενδιαφέρον για την Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η συστηματική εξερεύνηση για τον εντοπισμό αντίστοιχων πεδίων Ελλάδα «αποτελεί ιστορικό καθήκον για τη χώρα».
Αναφερόμενος στις νέες προδιαγραφές καυσίμων και ειδικά των ναυτιλιακών, σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τις θαλάσσιες μεταφορές που έχει θεσπίσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι η υιοθέτηση αυτών των νέων προδιαγραφών χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο για τα ναυτιλιακά καύσιμα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τις εταιρείες διύλισης και τα ΕΛΠΕ προετοιμάζονται για την παραγωγή και διάθεση του συγκεκριμένου τύπου καυσίμων από το 2020. Πρόσθεσε δε, ότι η Αίγυπτος που έχει σημαντικούς σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων πλοίων -ειδικά των ποντοπόρων που διασχίζουν τη διώρυγα του Σουέζ- θα μπορεί να ωφεληθεί από τη δυνατότητα διάθεσης του νέου τύπου καυσίμου πλοίων (bunkering) που η ΕΛΠΕ θα διαθέσει στην αγορά.
Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο κ. Στεργιούλης είχε διμερείς επαφές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής εταιρίας EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation), τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΒΡ, Bob Dudley, τον CEO της Edison International, Maurizio Coratella, τον ΔΣ της ENI, Claudio Descalzi, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη από την TOTAL και την ExxonMobil.

Keywords
Τυχαία Θέματα