Green Deal Greece 2024: «Το πιο σημαντικό πρόβλημα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού»

Το θέμα της ενέργειας απασχόλησε το συνέδριο Green Deal Greece 2024 με συντο νίστρια τη Φαίη Χρυσοχόου.

Ο  Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Καθηγητής Άγις Μ. Παπαδόπουλος, ανέλυσε το τι χρειάζεται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στον καιρό της κλιματικής κρίσης.

«Η κλιματική κρίση δεν αναδεικνύει μόνο κακοτεχνίες που υπάρχουν. Οι υποδομές μας έχουν σχεδιαστεί με βάση παραδοχές και δεδομένα που πλέον δεν ισχύουν. Δεν υπάρχει

υποδομή πουθενά στην Ευρώπη που να μπορεί να αντέξει ό,τι έγινε στη Θεσσαλία ή στη Βαλένθια», είπε αρχικά.

Ειδικά για τη λειψυδρία, τόνισε ότι έχει να κάνει και με τη λειτουργία των (πολύ παλαιών, σε πολλές περιπτώσεις) δικτύων και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό μπορούμε τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των δικτύων και να μειώσουμε τις απώλειες νερού στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ωστόσο, «ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα να είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Από μεγάλους κατασκευαστές έως μικρούς αναδόχους δημοσίων έργων, όλοι ψάχνουν προσωπικό, κάτι που έχει άμεση επίδραση στην υλοποίηση των έργων. Καθυστερούμε γιατί δεν υπάρχει κόσμος να δουλέψει».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Θα χρειαστούμε πολλά χρήματα τις επόμενες δεκαετίες για την πράσινη μετάβαση, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτά θα χρειαζόμασταν ούτως ή άλλως. Το πρόσθετο κόστος για τις ΑΠΕ είναι στην πραγματικότητα αρκετά μικρότερο από όσο παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη».

Ανθεκτικότητας, ένα ειδικό ταμείο για στατικό έλεγχο και ενίσχυση των κατασκευών

Πάνω από το 70% των κτιρίων της χώρας έχει κλείσει ήδη τα 40 χρόνια ζωής, χωρίς σύγχρονη αντισεισμική προστασία και χωρίς ενεργειακή απόδοση.Φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985 και τη σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε παλαιές οικοδομέςΝα συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά στο κτιριακό απόθεμα, είναι επενδύσεις χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσηςΤο ΤΕΕ θα παραδώσει στην Πολιτεία έτοιμο σχεδιασμό από τον τεχνικό κλάδο για περισσότερες από 700 δημοτικές ενότητες της χώρας. Υπουργείο και ΣτΕ πρέπει να ετοιμάσουν τα αντίστοιχα προεδρικά Διατάγματα εντός εύλογου χρόνουΤα κίνητρα του ΝΟΚ αφορούν στην ανθεκτικότητα των κτιρίων, των πόλεων και της χώρας γενικότεραΠρέπει και οι δικαστές που αποφασίζουν αλλά και όσοι αντιδρούν στο ΝΟΚ να καταλάβουν ότι η εποχή έχει αλλάξει, η κοινωνία και η τεχνολογία προχωρούν μπροστάΟι επενδύσεις  σε δίκτυα και ΑΠΕ έχουν πρακτικά οφέλη στην τσέπη των πολιτών και η υιοθέτηση μικρών ΑΠΕ μέσα στις πόλεις και η αυτοπαραγωγή μπορεί να δώσει λύσεις και στα νοικοκυριά και στη χώρα συνολικά.

Να πρωτοστατήσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε στο  πλαίσιο της Ανθεκτικότητας, να δημιουργηθεί  ένα ειδικό ταμείο για στατικό έλεγχο και ενίσχυση των κατασκευών και παράλληλα σε εθνικό επίπεδο να ισχύσουν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες, για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985 και τη σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε παλαιές οικοδομές, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και άλλα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, που θα μπορούσαν να ληφθούν, όπως η χρήση των πόρων από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, πρότεινε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 4ο συνέδριο του ΤΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την εφαρμογή της, GreenDealGreece 2024, που διοργανώνει το Επιμελητήριο μαζί με τον κόμβο ενημέρωσης economix.gr.

 

«Επένδυση στην Ανθεκτικότητα, στην πρόληψη και όχι στην επούλωση των πληγών των φυσικών καταστροφών»

«Η επένδυση στην Ανθεκτικότητα, στην πρόληψη και όχι στην επούλωση των πληγών των φυσικών καταστροφών, είναι επένδυση ωφέλιμη για όλους» τόνισε  ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, αναφέροντας ότι: «σημασία έχει πόσο γρήγορα θα γίνουν όσα λέμε και πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε», τόνισε, αναλύοντας ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων για την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Επισήμανε μάλιστα, τη δυνατότητα, με αυτό τον τρόπο, να επιτευχθεί ένας διπλός στόχος: Ένα νέο αναπτυξιακό «άλμα» με βάση τον τεχνικό κλάδο, με μέρισμα για όλους, ενώ ταυτόχρονα, η κοινωνία μπορεί να νιώθει πιο ασφαλής, σε μια εποχή με πολλές αβεβαιότητες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας στο επίκεντρο της ομιλίας του τον πράσινο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό: «Η ανθεκτικότητα ήρθε στο προσκήνιο και θα μείνει ως συστατικό στοιχείο πλέον της ασφάλειας», ενώ πρόσθεσε ότι: «Είναι στο χέρι μας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μαζί, να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι προκλήσεις του σήμερα. Για ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Ειδικότερα, ο κ. Στασινός επισήμανε την ανάγκη για την προώθηση δράσεων για τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, ένα έργο «ορόσημο» όπως το χαρακτήρισε, το οποίο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, όπως είπε.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στα εξής έργα του ΤΕΕ: Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών έχει κύριο στόχο την Ανθεκτικότητα, μέσα από τη συντήρηση των υποδομών, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών, αλλά και νέα, σύγχρονα έργα, που βελτιώνουν άμεσα την Ανθεκτικότητα των Υποδομών, όπως οι Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών, οι Έξυπνες Διαβάσεις, και ο Οδοφωτισμός μεγάλων οδικών αξόνων.

Αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του τεχνικού κλάδου, με την αφοσίωση στην προώθηση του Building Information Mode, στην υιοθέτηση της τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και στις προκλήσεις όμως αντιμετωπίζουμε στην πράσινη μετάβαση και την ανθεκτικότητα στην Ενέργεια.

Εύρεση πόρων και χρηματοδοτήσεων για συντήρηση των υποδομών

Ο Γιώργος Στασινός τόνισε την ανάγκη για την εύρεση πόρων και χρηματοδοτήσεων για τη συντήρηση των υποδομών, σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί μέχρι σήμερα,παρά τα πολλά που έχουν προσφέρει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και περιφέρειες, δεν προβλέπουν χρηματοδοτήσεις για συντήρηση υποδομών ούτε ανακατασκευή». Πλέον, κατά τον ίδιο, υπάρχει η ευκαιρία με τη νέα Κομισιόν που αναλαμβάνει σε λίγες ημέρες, να το αλλάξει αυτό.

Ευκαιρία, επίσης, αποτελεί «η συζήτηση που ξεκινάει ήδη για το αν ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα παραταθεί ή αν θα υπάρξει έναν νέο εργαλείο και τι θα περιέχει αυτό και πώς θα χρηματοδοτηθεί και με τη νέα Πολιτική Συνοχής για την επόμενη προγραμματική περίοδο που τώρα θα ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε στην Ευρώπη».

Προειδοποίησε μάλιστα λέγοντας ότι «πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά κινδυνεύει αν οι ηγεσίες δεν αποφασίσουν ότι οι επενδύσεις στη συντήρηση και την ανακατασκευή υποδομών πρέπει να γίνουν επιλέξιμες». Όπως εξήγησε, «οι κοινωνίες δεν μπορούν να καταλάβουν πως οι πολιτικοί εγκαινιάζουν μια νέα γέφυρα αλλά αφήνουν την επόμενη, που είναι παλιά, να κινδυνεύει. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών μπορεί να πιστεύει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί αρκούν για τα έργα συντήρησης, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική και πιστεύω ότι υπό το πρίσμα των αναγκών να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, θα το καταλάβουν και οι γραφειοκράτες».

Για τον λόγο αυτό, κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση «να βρεθεί στην πρωτοπορία αυτής της ευρωπαϊκής συζήτησης.Το ΤΕΕ μπορεί να βοηθήσει και να τεκμηριώσει τις ανάγκες, να σχεδιάσει εργαλεία, να δώσει τεχνικές κατευθύνσεις και να συμβάλλουμε να αλλάξει νοοτροπία και η χώρα και η ΕΕ».

Προτάσεις για κίνητρα προς τους πολίτες

Ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης πόρων και χρηματοδοτήσεων για τη συντήρηση των υποδομών, ιδιαίτερα στον γερασμένο κτιριακό τομέα στη χώρα. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στα παλαιά κτίρια, να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας,», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, τις εξής προτάσεις για κίνητρα προς τους πολίτες, χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος:

1ον την απαλλαγή από το ΦΠΑ των δαπανών στατικού ελέγχου.2ον την πλήρη φοροαπαλλαγή από το εισόδημα των δαπανών για στατικό έλεγχο και των δαπανών εργασιών και υλικών, που ο έλεγχος τεκμηριώνει ότι απαιτούνται για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985.3ον: την πλήρη φοροαπαλλαγή από το εισόδημα των μελετών, δαπανών και υλικών για τη σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε παλαιές οικοδομές.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε την ετοιμότητα του Επιμελητηρίου να συνδράμει την Πολιτεία για την επακριβή διατύπωση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία πρόταση η οποία «δεν θα έχει εντέλει δημοσιονομικό κόστος, θα έχει δημοσιονομικό όφελος. Διότι αυτές οι εργασίες σήμερα είναι απειροελάχιστες. Αν τις προωθήσουμε αφενός θα δημιουργηθούν έσοδα μέσα από τον κύκλο εργασιών των σχετικών επαγγελμάτων και επιχειρήσεων και αφετέρου δεν θα υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος».

«Δηλαδή το κράτος θα έχει μεγαλύτερα έσοδα αλλά όχι έξοδα» πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Στασινός είπε ότι «μπορούμε να πείσουμε και την ΕΕ και να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες ώστε να υπάρξει ένα Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης με βάση τον αντισεισμικό έλεγχο.»

Πρόσθετα μέτρα σε εθνικό επίπεδο που θα μπορούσαν να ληφθούν, κατά τον ίδιο, είναι μεταξύ άλλων, η χρήση των πόρων από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στο γεγονός ότι «ήρθε η ώρα η Ελλάδα να προτείνει στην ΕΕ, στο πλαίσιο της Ανθεκτικότητας, ένα ειδικό ταμείο για στατικό έλεγχο και ενίσχυση των κατασκευών».

 

Το άρθρο Green Deal Greece 2024: «Το πιο σημαντικό πρόβλημα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού» εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
green-deal-greece-2024-to-pio-simantiko-provlima-i-elleipsi-anthropinou-dynamikou.htm
Τυχαία Θέματα