InvestEU για επενδύσεις 15,2 δισ. ευρώ στην ΕΕ

Τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού Ταμείου, του InvestEU, με κονδύλια ύψους 15,2 δισ. ευρώ, προβλέπει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, της περιόδου 2021-2027.
Το Ταμείο InvestEU θα στηρίξει τέσσερις τομείς πολιτικής: τις βιώσιμες υποδομές, την έρευνα, την καινοτομία και τη ψηφιοποίηση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες. Η Επιτροπή προτείνει να διατεθεί για το Ταμείο InvestΕU, κονδύλι ύψους 15,2 δισ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή εγγύησης ύψους 38 δισ. ευρώ από τον

προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη έργων στρατηγικής σημασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Με τη συγκέντρωση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, η Επιτροπή αναμένει ότι το Ταμείο InvestEU θα προσελκύσει πάνω από 650 δισ. ευρώ πρόσθετων επενδύσεων σε όλη την ΕΕ κατά την επταετή περίοδο.
Βασικός χρηματοδοτικός εταίρος του InvestEU θα είναι ο Ομιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ εθνικές και περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλα ιδρύματα που προσφέρουν συγκεκριμένη εμπειρογνωμοσύνη και εμπειρία μπορούν να γίνουν χρηματοδοτικοί εταίροι, υπό όρους. Επιπλέον, γύρω από το InvestΕU θα δημιουργηθεί ένας κόμβος με 13 συμβουλευτικές υπηρεσίες επενδύσεων που θα παρέχουν τεχνική υποστήριξη και βοήθεια για την προετοιμασία, την ανάπτυξη, τη διάρθρωση και την υλοποίηση έργων.
Οπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάϊνεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, το πρόγραμμα InvestEU θα συγκεντρώσει πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ.
«Με βάση την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, μπορούμε να εξακολουθήσουμε να ενισχύουμε την δημιουργία θέσεων εργασίας, την καινοτομία και τις δεξιότητες στην Ευρώπη, με το επιπρόσθετο όφελος ότι η διαδικασία καθίσταται πιο εύκολη και πιο διαφανής για τους δικαιούχους. Το InvestEU θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής μας, όπως είναι η βιωσιμότητα, η επιστημονική αριστεία, η κοινωνική ένταξη και η παροχή βοήθειας στις μικρές επιχειρήσεις για να επεκταθούν, με στόχο την κινητοποίηση άνω των 650 δισ. ευρώ σε επενδύσεις – κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, δίνουμε στα κράτη μέλη τη δυνατότητα περαιτέρω μόχλευσης των ενωσιακών κονδυλίων τους, μέσω του ταμείου εγγυήσεων. Αυτό θα είναι επωφελές για όλους», ανέφερε ο Γ. Κατάϊνεν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα