UNICEF: Ο κόσμος αποτυγχάνει να προστατεύσει τα νεογέννητα μωρά

Οι θάνατοι των νεογέννητων παγκοσμίως παραμένουν ανησυχητικά υψηλοί, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων χωρών του κόσμου, ανακοίνωσε η UNICEF σε νέα έκθεση για τη νεογνική θνησιμότητα. Τα μωρά που γεννιούνται στην Ιαπωνία, την Ισλανδία και τη Σιγκαπούρη έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ενώ τα νεογέννητα στο Πακιστάν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν

τις χειρότερες πιθανότητες.
«Κάθε χρόνο 2,6 εκατομμύρια νεογέννητα σε όλο τον κόσμο δεν επιβιώνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Ενα εκατομμύριο από αυτά πεθαίνουν την ημέρα που γεννιούνται», δήλωσε η Henrietta H. Fore, Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, το μέσο ποσοστό νεογνικής θνησιμότητας είναι 27 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, αναφέρει η έκθεση. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το ποσοστό αυτό είναι 3 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις. Τα νεογέννητα στις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου για να γεννηθεί κανείς, είναι έως 50 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με εκείνα στα ασφαλέστερα μέρη του κόσμου.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι 8 από τα 10 πιο επικίνδυνα μέρη να γεννηθεί κανείς βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου οι έγκυες έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν βοήθεια κατά τη διάρκεια του τοκετού εξαιτίας της φτώχειας, των συγκρούσεων και των ανεπαρκών υποδομών. Εάν κάθε χώρα μείωνε το ποσοστό νεογνικής θνησιμότητας στο μέσο όρο των χωρών υψηλού εισοδήματος έως το 2030, θα μπορούσαν να σωθούν 16 εκατομμύρια ζωές.

Το ποσοστό αυτό για την Ελλάδα είναι 1 στα 435 (ίδιο με της Γερμανίας).
Πάνω από το 80% των θανάτων νεογέννητων έχουν ως αιτία την προωρότητα, επιπλοκές κατά τη γέννηση ή λοιμώξεις όπως η πνευμονία και η σηψαιμία, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν με πρόσβαση σε καλά εκπαιδευμένες μαίες, μαζί με αποδεδειγμένες πρακτικές όπως καθαρό νερό, απολυμαντικά, μητρικό θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα, τη ζεστή επαφή της μητρικής αγκαλιάς και καλή διατροφή. Ωστόσο, η έλλειψη καλά εκπαιδευμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και μαιών σημαίνει ότι χιλιάδες δεν λαμβάνουν τη σωτηρία υποστήριξη που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Για παράδειγμα, ενώ στη Νορβηγία υπάρχουν 218 γιατροί, νοσηλευτές και μαίες για να εξυπηρετήσουν 10.000 άτομα, η αναλογία αυτή είναι 1 ανά 10.000 άτομα στη Σομαλία.

Αυτό το μήνα, η UNICEF ξεκινάει μια παγκόσμια εκστρατεία με το σύνθημα «Every Child ALIVE» (ΖΩΗ για κάθε παιδί), για να απαιτήσει και να προσφέρει οικονομικά προσιτές και ποιοτικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για τα νεογέννητα σε όλο τον κόσμο. Μέσω της εκστρατείας, η UNICEF απευθύνει επείγουσα έκκληση σε κυβερνήσεις, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, δωρητές, τον ιδιωτικό τομέα, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις να κρατήσουν στη ζωή κάθε παιδί.

Τα μωρά που γεννιούνται στα καλύτερα μέρη που θα μπορούσε να γεννηθεί κανείς, έχουν έως και 50 φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στον πρώτο μήνα της ζωής τους

Τα μωρά που γεννιούνται στην Ιαπωνία, την Ισλανδία και τη Σιγκαπούρη έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ενώ τα νεογέννητα στο Πακιστάν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πιθανότητες

Keywords
Τυχαία Θέματα