Α. Μέρκελ: «Υπέρ του Συμφώνου Σταθερότητας και κατά της κοινοτικοποίησης των χρεών η νέα κυβέρνηση»

Η νέα γερμανική κυβέρνηση στηρίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, απορρίπτει την κοινοτικοποίηση των χρεών, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τόνισε η Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ και επισήμανε ότι η οξεία φάση της κρίσης του ευρώ έχει περάσει, ενώ το θέμα τώρα είναι η βιώσιμη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, αλλά και η κοινή απάντηση στο μεταναστευτικό.
«Το κεφάλαιο

για την Ευρώπη φέρει την υπογραφή όλων των κυβερνητικών εταίρων και υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση υπέρ του ότι ισχύει το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας, του ότι δεν υπάρχει κοινοτικοποίηση χρεών, αλλά και του ότι υπάρχει η αρχή ότι η ευθύνη ανήκει εκεί όπου κάθε χώρα μπορεί να ενεργεί. Παρόλα αυτά έχουμε κοινό συμφέρον η Ευρώπη στο σύνολό της να παραμείνει σταθερή και αυτό οδηγεί σε τραπεζική ένωση, σε ένωση κεφαλαιαγορών και σε άλλες δράσεις», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε που παραχώρησε από κοινού με τον αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ και τον μεταβατικό πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ολαφ Σολτς, ενόψει της υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας από τους κυβερνητικούς εταίρους.


Η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την κυβέρνηση της αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια κίνησης σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, δήλωσε ότι και κατά το παρελθόν θεωρούσε ότι είχε την απαιτούμενη «για μια λογική ευρωπαϊκή πολιτική» ελευθερία κινήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι και τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις λαμβάνονταν από «μεγάλο» συνασπισμό, με στενό συντονισμό. «Αλλά τα πράγματα εξελίσσονται και τώρα που μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση κρίσης του ευρώ έχει ξεπεραστεί, δηλαδή η οξεία κρίση, τώρα που όλα τα μέλη της Ευρωζώνης δείχνουν και πάλι ανάπτυξη, τώρα όπου παντού αυξάνεται η απασχόληση, τώρα το θέμα είναι να σταθεροποιήσουμε βιώσιμα την Ευρωζώνη», σημείωσε η Καγκελάριος και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν μεταξύ των εταίρων διαφορές σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση ή την ένωση κεφαλαιαγορών, ενώ υπάρχουν νέες ιδέες για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε π.χ. σε ό,τι αφορά έναν προϋπολογισμό επενδύσεων, όπου ωστόσο οι ιδέες «δεν είναι ακόμη τόσο επεξεργασμένες, για αυτό πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς θέλουμε, πώς αυτό σχετίζεται και με τον συνολικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τον οποίο πρέπει επίσης να φτιάξουμε εκ νέου». Ειδικά για την ανεργία των νέων, η Καγκελάριος επισήμανε ότι τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν διατεθεί για την αντιμετώπισή της έχουν ήδη ξοδευτεί και θα πρέπει να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής λύσης και αναγνώρισε τις ελλείψεις της Σένγκεν. «Ολοι μας απολαμβάνουμε εδώ και καιρό την περιοχή Σένγκεν, το γεγονός ότι μπορούμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, αλλά όταν εγκαινιάστηκε η ελεύθερη μετακίνηση δεν σκεφτήκαμε επαρκώς το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε και ανέδειξε την σημασία μιας «νέας μορφής αναπτυξιακής βοήθειας, η οποία θα καταπολεμήσει πραγματικά τις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς».
Αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δήλωσε: «Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση», ενώ έκανε λόγο και για «μεγάλα προβλήματα σχετικά με την Κύπρο».
Τόνισε δε ότι στην Τουρκία υπάρχει επιδείνωση στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για αυτό δεν βλέπει αυτή τη στιγμή «καμία βάση προκειμένου π.χ. να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ενωση» με την ΕΕ.
«Εχουμε σε διάφορα θέματα διαφορετικές απόψεις. Και όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν μόνο μέσω συζητήσεων, μερικές φορές και αμφιλεγόμενων συζητήσεων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.
Οπως προσέθεσε, σε ό,τι αφορά την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα με την Ελλάδα γίνονται συζητήσεις.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα. Αυτό για πολύ καιρό δεν συνέβαινε. Χαίρομαι πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένες με ένταση», δήλωσε και συνέχισε: «Αλλά έχουμε μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή και σχετικά με την Κύπρο. Εργάζομαι εδώ και χρόνια για να βρούμε επιτέλους μια λύση για το Κυπριακό πρόβλημα. Μέχρι σήμερα δεν την έχουμε και εκεί βεβαίως παίζει η Τουρκία έναν πολύ μεγάλο ρόλο».


Από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε μεν ότι το κόμμα του εκπροσωπεί ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά τόνισε ότι στην προγραμματική συμφωνία κατόρθωσε να βάλει «προστατευτικές μπάρες», οι οποίες σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση είναι ασφάλεια, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι η επικουρικότητα και σε ό,τι αφορά το ευρώ η σταθερότητα. «Η CSU θα προσέξει πάρα πολύ ώστε τα κριτήρια σταθερότητας και η πολιτική σταθερότητας να συνεχιστούν και θεωρούμε ότι το εθνικό κοινοβούλιο πρέπει να έχει ρόλο εγκαίρως σε αυτά τα θέματα. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στον γερμανικό λαό ότι η κουλτούρα της σταθερότητας θα παραμείνει πολύ σημαντικό σημείο», τόνισε ο κ. Ζεεχόφερ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα