Αλ. Τσίπρας: «Πρώτα τα μέτρα για το χρέος»

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη Βουλή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε προς τους υπουργούς, ότι το αργότερο μέχρι τις 10 με 12 Ιουνίου πρέπει να έχει κλείσει το θέμα των προαπαιτουμένων και να ψηφιστούν, όπως και το μεσοπρόθεσμο του 2019-2022.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου πήραν το λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης,

ο οποίος μίλησε για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Εφη Αχτσιόγλου (για το εργασιακό σχέδιο), καθώς και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας, Κώστας Φωτάκης, οι οποίοι ανέπτυξαν τα θέματα των τομέων τους.
Αλ. Τσίπρας: «Το πρώτο είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους»
«Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, είναι ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο, δεν είναι όμως το μοναδικό» , επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Απομένουν ακόμα ορισμένα βήματα, στην τελική ευθεία που ήδη έχουμε μπει», είπε.
Το πρώτο είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, για την οποία σημείωσε: «Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα παράξουν το αποτέλεσμα το οποίο θα έρθει για έγκριση στο Eurogroup. Οι συζητήσεις αυτές όμως, δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει το Eurogroup του περασμένου Ιούνη, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Οσο όμως και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό -το 15% του ΑΕΠ- που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας. Επομένως, εργαζόμαστε εντατικά ώστε να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή λύση στο ήδη ευνοϊκό πλαίσιο που έχει περιγραφεί. Καθώς αυτή είναι η τελευταία προϋπόθεση ώστε να απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής που, ήδη, καταγράφεται».
Το κομβικότερο ζήτημα όλων, όμως, είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, για τον οποίο υπογράμμισε: «Αν μέχρι σήμερα έχουμε αναφερθεί στο γενικό περίγραμμα και τις αρχές του σχεδίου που οραματιζόμαστε για τη μνημονιακή Ελλάδα, πλέον έχει έρθει η ώρα αυτό να αποτυπωθεί συγκεκριμένα.
Το σχέδιο αυτό θα συζητήσει και θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup.
Η Ελλάδα μπορεί να θέσει σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους για την επόμενή της μέρα
Το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα αποτελεί την αποτύπωση μιας συνολικής, ολιστικού χαρακτήρα, στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν είναι απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο», εξήγησε, «το οποίο περιλαμβάνει, αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξη αυτών των σκοπών. Μιλάμε λοιπόν», συνέχισε, «για μια συνεκτική στρατηγική. Η οποία εκκινεί από τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την οικονομική καχεξία, και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα».
Και, «το εγχείρημα είναι καινοφανές για μια χώρα, που πορεύθηκε για χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική -όπως αποδείχθηκε- λογική. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστεί, σε θεωρητικό επίπεδο. Αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενή της μέρα μετά από μία πολυετή κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού στη στρατηγική της κυβέρνησης
Στη στρατηγική της χώρας για την επόμενη μέρα βρίσκονται η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έχει ήδη περιοριστεί, μέσα σε μία τριετία, από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας και ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 5% το 2021.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει, διότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας, η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας».
Οπως σημείωσε, «τα παραπάνω σημεία έρχονται να συμπληρώσουν μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία στοχεύει όχι απλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας».
Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα
«Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Επισήμανε ότι οι άνθρωποι, όλοι αυτοί που συγκροτούν την Ελλάδα του μόχθου, την Ελλάδα της γνώσης, την Ελλάδα της δημιουργίας, είναι στο επίκεντρο της μεγάλης προσπάθειας της κυβέρνησης στο στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και παρατήρησε: «Για αυτούς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια. Για αυτούς να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής, της διαπλοκής και της χρεοκοπίας. Για αυτούς να σχεδιάσουμε με ευθύνη την Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά
«Η βάρβαρη επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους. Θα αντιμετωπιστούν με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, μίλησε «για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έκφραση στα κορυφαία όργανά της» και σημείωσε: «Ποιοι, όμως, χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Ελληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; Ποιοι, με δυο λόγια, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοίγουν τον δρόμο στη βία; Ξέρουμε όλοι, ποιοι. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, κάποιος Δήμαρχος, ή πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ. Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της. Δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω. Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα