Ανοίγει για το κοινό τον Μάιο το ανάκτορο των Αιγών
14:32 20/2/2018
- Πηγή: Dimoprasion
Γνωστό και ως «Παρθενώνας της Μακεδονίας»
Ενα κομμάτι πωρόλιθου, πελεκημένο με τέχνη και μεράκι, προκάλεσε πριν από λίγες μέρες ενθουσιασμό στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, στη Βεργίνα. Η απολάξευσή του είχε ολοκληρωθεί από εξειδικευμένους τεχνίτες, που κατάφεραν να του δώσουν σχήμα και μορφή και να το τοποθετήσουν ανάμεσα σε δύο αρχαίους σπονδύλους, κομμάτια των κιόνων του ανακτόρου που αναστηλώνεται.
Το δείγμα θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο και αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο για τη συνέχεια, καθώς τα επόμενα χρόνια αναμένεται να απολαξευτούν αρκετοί ακόμη σπόνδυλοι,
Παράλληλα, ξεκίνησε η κατασκευή των περίπου 7.000 λίθινων πλίνθων, που έχουν μήκος γύρω στο ένα μέτρο, ύψος μισό και πλάτος 60 με 70 εκατοστών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν μαζί με τους αρχαίους που διατηρήθηκαν, για την ανακατασκευή του τεράστιου αναλήμματος, επάνω στο οποίο εδράζεται το μνημείο. Οι επιφάνειες όλων αυτών των λίθων διαμορφώνονται από τους τεχνίτες με το χέρι και τα εργαλεία είναι αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα.
Στο σημείο αυτό της Βεργίνας, στο υπερυψωμένο τμήμα της πλαγιάς όπου χτίστηκε το ανάκτορο στα χρόνια του Φιλίππου του Β’, μόλις βελτιωθεί ο καιρός, στις αρχές του Μαΐου, θα ξεσκεπαστούν τα περίφημα ψηφιδωτά με τις κόρες και τα λουλούδια και την αρπαγή της Ευρώπης, ώστε ο χώρος να ανοίξει για το κοινό, εφόσον διευθετηθούν τα ζητήματα με την κυκλοφορία στον στενό ανηφορικό δρόμο. Εκεί ο επισκέπτης θα μπορεί να δει το μεγάλο, ήδη αναταγμένο κομμάτι του μνημείου, αλλά και τις αναστηλωτικές εργασίες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
«Πλέον όποιος έρχεται στο ανάκτορο βλέπει το κτίριο. Το μέγιστο ύψος της ανάταξης είναι 1,6 μέτρα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ημαθίας, αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη. Οπως επισημαίνει, μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκε η συντήρηση και η ανάταξη της δυτικής, της νότιας και της νοτιοανατολικής πτέρυγας, όπου είναι τα δωμάτια με τα ψηφιδωτά, ενώ συντηρήθηκαν τα αρχαία δάπεδα και στη συνέχεια θα προχωρήσει η αναστήλωση των κιόνων της πρόσοψης στη νότια στοά και στο περιστύλιο.
«Στο τέλος θα έχουμε αναστηλωμένο το νότιο κομμάτι του περιστυλίου, με 16 κίονες και τη ζωφόρο στο ύψος των οκτώ μέτρων. Ετσι, για πρώτη φορά θα προκύψει ολοκληρωμένη η εικόνα του κτιρίου, που είναι αντιπροσωπευτικό της κλασικής αρχιτεκτονικής στη Μακεδονία στη γνωστή της διατύπωση, με τους ορθούς κίονες και το επιστύλιο» προσθέτει.
Χαρακτηρίζει άλλωστε, πολύ θετικό το γεγονός ότι στο τέλος του προηγούμενου χρόνου διπλασιάστηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ ο προϋπολογισμός για τα έργα αναστήλωσης του ανακτόρου, φτάνοντας συνολικά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, με χρονικό ορίζοντα περαίωσης το τέλος του 2022, οπότε θα κλείσει η τρέχουσα περίοδος. «Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την αναστήλωση του περιστυλίου θα αναταχθεί και ολόκληρη η βόρεια πλευρά του ανακτόρου με τον τεράστιο αναλημματικό τοίχο, το μεγάλο τεχνικό έργο που έκαναν οι αρχαίοι Μακεδόνες και πρέπει να ολοκληρώσουμε και εμείς, ώστε να κρατήσουμε την πλαγιά που ολισθαίνει» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, η αναστήλωση του ανακτόρου των Αιγών είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι θα προσφέρει στη Μακεδονία το πιο σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της κλασικής εποχής που υπήρξε σε ολόκληρο τον βορειοελλαδικό χώρο. «Το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ καταστράφηκε στα μέσα του 2ου προχριστιανικού αιώνα, μετά την κατάληψη της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους και πολλά από τα λίθινα μέλη του έγιναν οικοδομικό υλικό για άλλα κτίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους λίθους του τμήματος του κτιρίου που είχε αποκαλυφθεί από την ανασκαφή των Γάλλων τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν για να κτιστούν τα σπίτια του γειτονικού προσφυγικού χωριού Βεργίνα» σημειώνει με νόημα.
Στο μεταξύ, ο πάνω όροφος της πρόσοψης του προπύλου του ανακτόρου μαζί με ένα κομμάτι των κιονοστοιχιών των στοών, σε ένα μήκος 30 μέτρων και σε ύψος οκτώ, έχει αναταχθεί μέσα στο καινούριο μουσείο των Αιγών. Το έκθεμα αυτό, αντίστοιχο με το αναταγμένο πρόπυλο της αγοράς της Μιλήτου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου, επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στο μουσείο καθώς δεν θα μπορούσε για στατικούς λόγους να αναστηλωθεί στη θέση του. Οσο για το ίδιο το μουσείο, μπορεί να λειτουργεί για εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ωστόσο η αλλαγή της νομοθεσίας για προμήθειες και διαγωνισμούς προκάλεσε καθυστερήσεις αρκετών μηνών μέχρι να προσαρμοστούν τα διάφορα συστήματα. Με δεδομένες τις καθυστερήσεις αυτές και τις διαδικασίες που απαιτούνται, η κ. Κοτταρίδη εκτιμά ότι «το μουσείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει πλήρως με όλες του τις εκθέσεις την άνοιξη του 2020».
«Μέσα στο 2018 θα κάνουμε την έκθεση των γλυπτών και το 2019 θα «στήσουμε» την έκθεση στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι περιοδική, δίνοντας την ευκαιρία στο μουσείο να ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα και στο κοινό να βλέπει διάφορα ευρήματα και θεματικές, διατηρώντας έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον του» σημειώνει η Εφορος. Χαρακτηρίζει, τέλος, σημαντικό γεγονός την αύξηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά κονδύλια που, όπως λέει, δίνει δυναμική στις εργασίες που πραγματοποιούνται στην περιοχή.
Π. Γιούλτση
Keywords
wolfram, καιρος, μαΐου, απε-μπε, προυπολογισμος, σημαίνει, μετρο, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, τελη κυκλοφοριας 2016, αγγελικη, βεργινα, εργαλεια, λουλουδια, μνημειο, περιοδος, προγραμμα, υψος, ψηφιδωτα, αυξηση, ανοιξη, απε, απε-μπε, αρχαια, αρπαγη, βορεια, βρισκεται, γεγονος, δαπεδα, δειγμα, δωματια, ευκαιρια, ευρω, εκθεση, εκθεσεις, εργα, ερχεται, ετοιμο, τεχνη, ιδιο, θετικο, εικονα, κιονες, κτιριο, μαΐου, μακεδονια, μηκος, μορφη, νοημα, μπε, οκτω, προγραμματα, συνεχεια, συντηρηση, σπιτια, τμημα, φορα, χερι, χεφνερ, κομματι, κορες, σημαίνει, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σε τέσσερις φάσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού
- Πώς η Toyota ετοιμάζεται να μειώσει το κόστος της ηλεκτροκίνησης στο μισό
- Γερμανία σε Τραμπ: Εάν επιβάλλεις δασμούς η ΕΕ θα απαντήσει «όπως αρμόζει»
- Τίτλοι τέλους για την Πετζετάκις
- Νέα τουρκική Navtex στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ
- Παπαγεωργόπουλος: Δεν είμαι εγώ ο προστατευόμενος μάρτυρας
- «Πρόσω ολοταχώς» του ΤΑΙΠΕΔ η πώληση μαρίνων
- Πηγές ΥΠΟΙΚ: Αρχίζει η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος
- Πυρά κατά Ράμα για την ιδέα περί «κοινού προέδρου» Αλβανίας - Κοσόβου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ανοίγει για το κοινό τον Μάιο το ανάκτορο των Αιγών
- FT: Η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch δείχνει ότι εδραιώνεται η ανάκαμψη στην Ελλάδα
- Η Novartis και οι… «αμαρτωλές» ιστορίες των φαρμάκων
- Η Μέρκελ δρομολογεί τη διαδοχή της
- «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα», στην Αργολίδα
- Homo erectus, ο 1ος που μίλησε και ήταν ναυτικός, γι’ αυτό έφθασε και στην Κρήτη
- Τι θα κάνουμε αν ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή στο διάστημα;
- Ελληνικό και πλειστηριασμοί «παγώνουν» την αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ
- Πακτωλός χρημάτων από το πακέτο Γιούνκερ στην Ελλάδα
- Απαιτητική δουλειά από τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ζητά η ΕΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πασχαλινές Διακοπές στο PREMIER
- Spiegel: Το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού κράτους»
- SE: Οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες για τη Νέα Ενεργειακή Οικονομία
- Ανάπτυξη και αλληλεγγύη αντί λιτότητας συνιστά η ΕΟΚΕ στην Κομισιόν
- Citi: Περιορισμένη και υπό προϋποθέσεις η συμφωνία για το ελληνικό χρέος
- Παπαγεωργόπουλος: Δεν είμαι εγώ ο προστατευόμενος μάρτυρας
- Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των βρεφονηπιοκόμων έξω από τη Βουλή
- ΟΑΕΔ: Στους 903.303 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο
- Οι 3 ελληνικές εταιρείες που βραβεύθηκαν στα WITSA Global ICT Excellence Awards 2018
- 7+1 προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα