«Από τον Πόντο στην Κόλαση του Στάλιν» του Αλ. Διονυσιάδη
12:16 23/10/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Κάθε χρόνο, ανήμερα της 31ης Οκτωβρίου, ο υπέργηρος (86 ετών) σήμερα Αλέξανδρος Διονυσιάδης, συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης στη Μόσχα για τα θύματα των γκουλάγκ του Στάλιν. «Φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν θα πάω κι αυτό λόγω του κορονοϊού», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την έκδοση (ηλεκτρονικά και στην ελληνική γλώσσα) βιβλίου του, στο οποίο περιγράφει τη μαρτυρική διαδρομή της οικογένειας -και τη δική του- «Από τον Πόντο στην Κόλαση του Στάλιν».
Ο πατέρας του Διονυσιάδη συνελήφθη
«Η ιστορία μας ξεκινά στη μακρινή Τραπεζούντα, απ’ όπου προέρχονται οι ρίζες μας και συνεχίζεται στη Γεωργία, την Ανατολική Σιβηρία, το Βόρειο Καζακστάν, τη Μόσχα και την Ελλάδα», αφηγείται ο συγγραφέας. «Ήταν χρέος μου να ενημερώσω τον κόσμο διά της ιστορίας της οικογένειάς μου για τον Γολγοθά που περάσαν οι Έλληνες – Πόντιοι», λέει και συνεχίζει: «Σύμφωνα με την έρευνα του φίλου Ιβάν Τζούχα (σ.σ. ιστορικός ερευνητής), 20.400 Έλληνες- Πόντιοι βρέθηκαν στις φυλακές του γκουλάγκ. Απ’ αυτούς, 80% των κρατουμένων εκτελέστηκαν, κάποιοι πέθαναν, άλλοι έμειναν στους τόπους εξορίας στη Σιβηρία κι επέστρεψαν πίσω μόνο το 10%».
Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Νίκος Διονυσιάδης, ήταν απόφοιτος του φροντιστηρίου της Τραπεζούντας, πρόσφυγας στη Ρωσία, όπου έκανε 10 χρόνια φυλακή στο σοβιετικό γκουλάγκ. Μετά την αποφυλάκισή του, έζησε με την οικογένειά του μόνο έναν χρόνο και ξανά τον έστειλαν ως ανεπιθύμητο πολίτη για άλλα δέκα χρόνια, στα κάτεργα, στη Σιβηρία. Οι αρχές επέτρεψαν στη γυναίκα του Νίκου να μένει μαζί με την οικογένεια και τα παιδιά του στο μέρος της εξορίας του.
«Ήμουν παιδί, αλλά θυμάμαι πολύ καλά αυτό το βασανιστήριο τον χειμώνα. Το μεσημέρι, η θερμοκρασία ήταν μείον 50 βαθμούς, ενώ οι τουαλέτες – ξύλινες παράγκες εκτός σπιτιού… Εάν έφτυνες, τα σάλια γίνονταν παγάκια. Η μητέρα μου ακολούθησε τον πατέρα μας, αφήνοντας το ζεστό διαμέρισμα στη Μόσχα μόνο και μόνο να είναι κοντά, να ενωθούμε επιτέλους έστω σε συνθήκες απάνθρωπες», λέει ο Αλέξανδρος Διονυσιάδης στην τηλεφωνική μας συνομιλία από τη Μόσχα.
Η φωνή του ακούγεται χαρούμενη και μας εξηγεί τους λόγους: «Με πετύχατε σε μια ευτυχισμένη στιγμή γιατί τριγύρω μου κάθονται τα εγγόνια και τα δισέγγονα από τους δύο γιους μου!».
Μετά την αποκατάσταση των Ελλήνων και τον θάνατο του Στάλιν, το 1956, η οικογένεια επέστρεψε οριστικά στη Μόσχα. Ο Νίκος Διονυσιάδης, ο πατέρας του Αλέξανδρου, αμέσως βρήκε δουλειά στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας, στο Γραφείο Τύπου, και εργάστηκε ως διπλωμάτης.
«Θυμάμαι, όταν ο Νίκος Καζαντζάκης επέστρεφε από την Κίνα μέσω Μόσχας στην Ελλάδα, έμεινε στα διαμερίσματα της Πρεσβείας, όπου μέναμε κι εμείς. Ο πατέρας τον κάλεσε για φαγητό. Περάσαμε μαζί με τον μεγαλύτερο Έλληνα συγγραφέα όλη μέρα! (…) Πρέπει να είχαν συζητήσει πολλά θέματα, ενώ εμείς, η μητέρα και τα παιδιά, δεν ξέραμε τη γλώσσα για να καταλάβουμε τι έλεγαν αυτοί οι δυο άνδρες. Εγώ κράτησα στη μνήμη αυτή τη συνάντηση, ειδικά τη χαρά και την περηφάνια του πατέρα μου, που είχε κοντά του ολόκληρη μέρα τον Νίκο Καζαντζάκη!», λέει.
«Το βιβλίο αρχικά το είχα γράψει στα ρωσικά επειδή τα ελληνικά μου είναι λίγα. Μπορώ να μιλήσω και να διαβάζω, αλλά όχι να αποδώσω καλά αποτελέσματα στον γραπτό λόγο. Είχα μεγάλο όνειρο να μεταφραστεί στα ελληνικά. Τώρα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις “Αγαθάγγελος” νιώθω μια βαθιά ικανοποίηση», λέει ο 86χρονος.
Ο μεταφραστής του βιβλίου είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, ο οποίος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε: «Πρόκειται για την ιστορία ενός Έλληνα, παρόμοια με το περίφημο έργο του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν “Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ”, που αποκαλύπτει όλη την αλήθεια της προσωπικής περιπέτειας στα χρόνια του οχλοκρατικού καθεστώτος στην πρώην ΕΣΣΔ».
«Υπάρχει», πρόσθεσε, «μεγάλη Ιστορία. Η Ιστορία των λαών, των κοινωνιών, των πολιτισμών. Υπάρχει, όμως, και η ανθρώπινη ιστορία, αυτή της διπλανής πόρτας, η ιστορία των αφανών κι αγνώστων. Είναι η ιστορία ως μία βελονιά στον μεγάλο καμβά που είναι φτιαγμένος με κόπο και ιδρώτα, με αίμα και δάκρυα, με τραγούδια χαράς και θρήνους, με ελπίδες και διαψεύσεις. Είναι η ιστορία που θα μπορούσε να είχε ζήσει ο καθένας από εμάς».
Ο Αλέξανδρος Διονυσιάδης άρχισε να γράφει το βιβλίο που διαδραματίζεται χρονικά έναν ολόκληρο αιώνα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και, όπως λέει, εμπνεύστηκε από την περιβόητη Περεστρόικα, «τυφλωμένος» από μία απερίγραπτη αισιοδοξία. «Ήθελα ν’ αφήσω στα εγγόνια μου μια παρακαταθήκη. Ήθελα τα εγγόνια μου να μάθουν την ιστορία της οικογένειάς μας και, από τα παιδικά τους χρόνια, να μην εμπιστεύονται τα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία σε όλες τις χώρες είναι αμφιλεγόμενα, ενώ στις χώρες με αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα απλά ψεύδονται», λέει.
Το βιβλίο, με πλήθος φωτογραφιών, είναι ένα μικρό απόσπασμα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου που ξεκινάει με τον ξεριζωμό από την Τραπεζούντα. «Αν και το τίμημα ήταν βαρύ, μέσα από τις σελίδες της ζωής μου, αφήνω ένα μήνυμα στα παιδιά, αλλά και στη νέα γενιά για την ανεξίτηλη αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας!», τονίζει ο Αλέξανδρος Διονυσιάδης.
Σοφία Προκοπίδου
ΣΣ: Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://agathangelos.com/1040/
Keywords
συλληψεις, ελλαδα, χρεος, ρωσία, μνήμη, εσσδ, νέα, ηλεκτρονική, https, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, ξανα, αποτελεσματα, μνήμη, χωρες, ρωσία, ηλεκτρονική, αστυνομια, γυναικα, δουλεια, δωρεαν, ιβαν, κινα, μεταφραστης, μητερα, ονειρο, ρωσικα, τραγουδια, αιμα, αισιοδοξια, απλα, αφορμη, βιβλιο, φαγητο, γεωργια, γλωσσα, δακρυα, διευθυνση, δικη, υπαρχει, εμειναν, εγχειριδια, εξι, ερευνα, ζωης, καζαντζακης, καζακσταν, εκδοσεις, λογο, μικρο, μοσχα, νεα γενια, νικο, νυχτα, οικογενεια, παιδικα, παιδι, παιδια, σελιδες, σιβηρια, σταλιν, στομα, φυλακη, φθινοπωρο, φωνη, φορα, χρονικα, χαρα, δημητρης, ελληνικα, φυλακες, https, παγακια, θεματα, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ολλανδός ερευνητής χάκαρε το Twitter του Τραμπ μαντεύοντας τον κωδικό του
- Ξεκινάει σήμερα η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
- H Weber Shandwick αναδείχθηκε «Global agency της δεκαετίας» στα SABRE Awards 2020
- Κορονοϊός: Κατέληξε 73χρονος στην Αλεξανδρούπολη - Στους 550 οι νεκροί
- Renault και Daimler AG: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες περνούν στην αντεπίθεση
- Euroxx: Το ελληνικό χρηματιστήριο θα… "ξυπνήσει" το 2021 – Οι καταλύτες-κλειδιά που θα ωθήσουν τζίρο και κεφαλαιοποίηση
- Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH
- Talk of the market: Μικρά περιθώρια από το πλούσιο χαρτοφυλάκιο κινδύνων
- Χρυσή Αυγή: Σήμερα η εντολή «άμεσης έκτισης» των 39 καταδικασθέντων - Δύο εκτός φυλακής
- Αλλαγή ώρας: Αυτήν την Κυριακή γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Ξεκινάει σήμερα η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
- Γάλλος επιδημιολόγος: Ο κορονοϊός εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε σχέση με την άνοιξη
- «Από τον Πόντο στην Κόλαση του Στάλιν» του Αλ. Διονυσιάδη
- Εκλογές ΗΠΑ 2020: Λιγότερο χάος, αλλά άφθονες συγκρούσεις στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ
- Γιόχανσον: «Επιτακτικός μηχανισμός αλληλεγγύης και για την Ελλάδα στο νέο σύμφωνο για μετανάστευση και άσυλο»
- Πρώτο βήμα της γατούλας του Καρλ Λάγκερφελντ στο ντιζάιν επίπλων για κατοικίδια
- Covid-19: Ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης που υιοθετούν ξανά σκληρά μέτρα
- Η Κάρι Άντεργουντ Κορυφαία Καλλιτέχνης στα CMT Music Awards
![Από, Πόντο, Κόλαση, Στάλιν, Διονυσιάδη,apo, ponto, kolasi, stalin, dionysiadi](https://images32.inewsgr.com/3906/39067778/apo-ton-ponto-stin-kolasi-tou-stalin-tou-al-dionysiadi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- «Από τον Πόντο στην Κόλαση του Στάλιν» του Αλ. Διονυσιάδη
- Η Κάρι Άντεργουντ Κορυφαία Καλλιτέχνης στα CMT Music Awards
- Πρώτο βήμα της γατούλας του Καρλ Λάγκερφελντ στο ντιζάιν επίπλων για κατοικίδια
- Γάλλος επιδημιολόγος: Ο κορονοϊός εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε σχέση με την άνοιξη
- Γιόχανσον: «Επιτακτικός μηχανισμός αλληλεγγύης και για την Ελλάδα στο νέο σύμφωνο για μετανάστευση και άσυλο»
- Covid-19: Ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης που υιοθετούν ξανά σκληρά μέτρα
- Ξεκινάει σήμερα η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
- Εκλογές ΗΠΑ 2020: Λιγότερο χάος, αλλά άφθονες συγκρούσεις στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Προειδοποίηση Γάλλου επιδημιολόγου Φοντανέ: Ο ιός εξαπλώνεται πιο γρήγορα σε σχέση με την άνοιξη
- Εισόδημα 3,9 δισ. ευρώ έχασαν τα νοικοκυριά το 2ο τρίμηνο
- Αυξημένο τζίρο και κερδοφορία κατέγραψε ο Όμιλος Σαράντη
- Μάγκας… στα λόγια ο Πολάκης – Δεν εμφανίστηκε στη δίκη με Στουρνάρα
- Τα βραβεία ΑΡΓΩ 2020 απονεμήθηκαν σε οκτώ διακεκριμένους Έλληνες του Εξωτερικού
- Renault και Daimler AG: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες περνούν στην αντεπίθεση
- ΕΛΣΤΑΤ: Τα νοικοκυριά έχασαν €3,9 δισ. από το εισόδημα τους το β' τρίμηνο
- Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπονομευθούν η κυριαρχία της, η ασφάλειά της και να αναπτυξιακά της συμφέροντα
- ΕΛΣΤΑΤ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών στο γ΄ τρίμηνο