Αποκαλύπτεται το ανάκτορο που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος
11:18 12/10/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Το ερχόμενο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα μπορεί να δέχεται επισκέπτες το ανάκτορο στο οποίο γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, στην παραθαλάσσια τότε Πέλλα. Στο κτίριο αυτό, τμήμα του οποίου είχε ανασκαφεί το 1957, όταν κανείς δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για το ανάκτορο, μεγάλωσε ο βασιλιάς των Μακεδόνων, ενώ στην παλαίστρα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κτίσμα, ο διάδοχος αθλούνταν με τους γόνους της αριστοκρατίας και στην τεράστια κολυμβητική δεξαμενή γύμναζαν το σώμα τους.
«Το ανάκτορο
Ο επισκέπτης θα βλέπει μπροστά του την κάτοψη του ανακτόρου, σε επίπεδο θεμελίωσης, ενώ στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι η παρουσίαση μιας ψηφιακής ξενάγησης στο κέντρο υποδοχής επισκεπτών που αναμένεται να κατασκευαστεί με χρονικό ορίζοντα το 2023. Εκεί θα μπορεί κανείς να δει και την ψηφιακή αναπαράσταση όχι μόνο του ανακτόρου όπου γεννήθηκε ο Μακεδόνας βασιλιάς, αλλά του κτιριακού συνόλου που αποτελούνταν από επτά τεράστια κτίρια, με εσωτερικές αυλές, διαδρόμους, κλιμακοστάσια και στοές που συνδέονταν μεταξύ τους.
Το κτιριακό σύνολο των ανακτόρων φτάνει τα εβδομήντα στρέμματα
«Η συνολική έκταση είναι γύρω στα 70 στρέμματα. Οι διαστάσεις αυτές μπορούν να γίνουν αντιληπτές αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Πέλλα ήταν τότε η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Το ανάκτορο ξεκίνησε πιο μικρό, αλλά επεκτάθηκε μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η περίοδος από το 320 ως το 250 π.Χ. ήταν μια εποχή τεράστιας ακμής για τη Μακεδονία, ενώ ήταν γνωστός και ο πλούτος του ανακτόρου. Δεν ξεχνάμε ότι σε όλο τον τρίτο και τον δεύτερο π.Χ. αιώνα, η Πέλλα ήταν το κέντρο του Μακεδονικού Βασιλείου, ένα από τα σπουδαιότερα κράτη της εποχής» σχολιάζει η κ. Τσιγαρίδα.
Αυτοί, ήταν, άλλωστε και οι λόγοι για τους οποίους το ανάκτορο λεηλατήθηκε με μένος από τους Ρωμαίους που όταν ηττήθηκαν οι Μακεδόνες το 168 π.Χ. ήρθαν κατ’ ευθείαν στην Πέλλα. Οπως αναφέρει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, «οι Ρωμαίοι δεν κατέστρεψαν την πόλη αλλά λεηλάτησαν το ανάκτορο, όπου βέβαια υπήρχαν και οι θησαυροί. Πήραν ακόμη και τον βασιλιά και την οικογένειά του ως σκλάβους στη Ρώμη, επιδεικνύοντας τον θρίαμβό τους. Η τύχη της βασιλικής οικογένειας ήταν πολύ σκληρή, ενώ το ανάκτορο δεν χρησιμοποιήθηκε πια. Ωστόσο, η πόλη συνέχισε να υπάρχει και κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών χρόνων, καθώς από εκεί περνούσε και Εγνατία Οδός, ένας δρόμος που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση».
Στα ίχνη του λιμανιού της Πέλλας
Στο μεταξύ, οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων βρίσκονται στα ίχνη της ακτογραμμής του λιμανιού της Πέλλας, όπου οι Μακεδόνες αποφάσισαν να μεταφέρουν την νέα πρωτεύουσά τους, φεύγοντας από τις Αιγές. Και μπορεί σήμερα να μην υπάρχει θάλασσα στην Πέλλα, όμως οι πηγές αναφέρουν τον παραθαλάσσιο χαρακτήρα της. Τα επόμενα χρόνια το τοπίο άλλαξε στην περιοχή και λόγω των προσχώσεων από τα ποτάμια που μετέφεραν φερτά υλικά, ο προστατευμένος κόλπος της Πέλλας μετατράπηκε σε λιμνοθάλασσα που αργότερα έγινε η λίμνη των Γιαννιτσών και τελικά αποξηράνθηκε.
«Εργαστήκαμε δύο χρόνια και συγχρόνως κάνουμε σαν εφορεία επιφανειακή έρευνα. Οι αρχαιολόγοι περπατάμε όλη την έκταση για να δούμε που έχουμε συγκέντρωση ευρημάτων, νησίδες και άλλες ενδείξεις που μας δίνουν στοιχεία. Είναι μια έρευνα που δεν στοιχίζει, ωστόσο μας εφοδιάζει με πολύτιμες λεπτομέρειες. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό προχωρούν στη γεωφυσική διασκόπηση» σχολιάζει η κ. Τσιγαρίδα. Με τη μέθοδο αυτή, όπως επισημαίνει, που έχει περιορισμένο κόστος σε σχέση με την ανασκαφή, τα μηχανήματα σκανάρουν το έδαφος και μπορούν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη θαμμένων αρχαιοτήτων και το σημείο στο οποίο βρίσκονται, χωρίς να είναι απαραίτητες οι απαλλοτριώσεις μεγάλων εκτάσεων.
Ηδη, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει την ακτογραμμή του λιμανιού της Πέλλας και το νησάκι Φάκος που βρισκόταν απέναντί της και διέθετε τείχος. Πλέον προσπαθούν να αντιληφθούν τι γινόταν τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της πόλης στις αρχές του 5ου αιώνα και τα χρόνια στα οποία λειτουργούσε ως λιμάνι. Για τη συγκεκριμένη λειτουργία, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι μπορεί η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ξεκίνησε από το λιμάνι της Αμφίπολης, όμως στο λιμάνι της Πέλλας κατασκευάστηκαν πάρα πολλά από τα πλοία του Μακεδονικού στόλου. Εκεί γίνονταν επίσης δεκτές οι περισσότερες πρεσβείες ξένων που ερχόταν από άλλες περιοχές, ενώ σημαντικός ήταν και ο ρόλος του λιμανιού στην εμπορική ζωή της πόλης και την ανάπτυξη της κεραμοποιίας για την οποία η Πέλλα έγινε πολύ διάσημη.
Περισσότερα στοιχεία για την έκταση της παραθαλάσσιας Πέλλας, τον πολεοδομικό της ιστό, το τείχος και τα μνημεία της αναμένεται να προκύψουν από το ερευνητικό πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021.
Π. Γιούλτση
Keywords
μεγας αλεξανδρος, καλοκαιρι, απε-μπε, νέα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, εσπα 2021, εμπορικη, θαλασσα, ιχνη, περιοδος, προγραμμα, ρωμη, τυχη, απε, απε-μπε, βρισκεται, γεγονος, δευτερο, δημοσιο, δρομος, εγινε, εγνατια οδος, εγνατια, εδαφος, αιθουσα, υπαρχει, εκστρατεια, εκφραση, ελισαβετ, εξελιξη, εποχη, επτα, ερευνα, εφορεια, ζωη, ιδια, υπηρχαν, θησαυροι, κτιριο, κτισμα, κτιρια, λειτουργια, λεπτομερειες, μακεδονια, μικρο, μνημεια, μπε, οδος, οικογενεια, παρουσιαση, πελλα, πλοια, συγκεντρωση, σωμα, τμημα, φευγοντας, φτανει, ψηφιακη, αυλες, εβδομηντα, φακος, κολπος, μπροστα, πηγες, ποταμια, υλικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ένα χωριό για τον Βορίδη
- Πώς σχεδιάζει τα νέα deals στην Ελλάδα η EBRD – «Στροφή» στη βιώσιμη οικονομία και στις πράσινες επενδύσεις
- Ανδ. Πάτσης: Για την καύση φυτικών υπολειμμάτων
- Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία
- Το Audi e-tron GT μπορεί να είναι αθόρυβο αλλά…ακούγεται
- Κανένα ελαφρυντικό στα επτά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής
- Περισσότερα από 50.000 “περνούν” στην κατοχή μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων
- Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο φέτος κατά 20-23%
- Entersoft: Αύξηση εσόδων στο εννεάμηνο
- Τα εννέα μυστικά της «πετυχημένης ομιλίας»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Αποκαλύπτεται το ανάκτορο που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος
- Covid-19: Αλλαγές στα μέτρα προστασίας – Τι ισχύει από σήμερα στην Ελλάδα
- Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές καταιγίδες, πιθανές χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νοτιάδες
- Η Τουρκία στέλνει ξανά το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο
- Οι 83 κλάδοι στους οποίους επιτρέπεται η μείωση ενοικίου
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Αποκαλύπτεται το ανάκτορο που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος
- Οι 83 κλάδοι στους οποίους επιτρέπεται η μείωση ενοικίου
- Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές καταιγίδες, πιθανές χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νοτιάδες
- Covid-19: Αλλαγές στα μέτρα προστασίας – Τι ισχύει από σήμερα στην Ελλάδα
- Η Τουρκία στέλνει ξανά το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο
- Ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις για ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΛΑΡΚΟ
- «Σκοτεινός» φαίνεται να παραμένει ο δρόμος της συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
- Αμφίπολη: Συνεχίζεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα έργα
- Αβέβαιες οι δημοσιονομικές προβλέψεις του προϋπολογισμού
- Πετάξτε την COVID-19 από το παράθυρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οι επόμενες άμεσες κινήσεις της ΕΡΓΟΣΕ: Δημοπρατούνται έργα 262 εκατ., συμβασιοποιούνται έργα 106 εκατ.
- Επτά στα 10 e-shops «ξεχνούν» να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους
- Χρηματιστήριο: Τορπίλη στο momentum, κάτω από τις 640 μονάδες ο δείκτης
- Ακιντζί: Και στο παρελθόν ο τουρκοκυπριακός λαός μίλησε μέσα από τις κάλπες
- Tα πρώτα ηλεκτρικά ταξί στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
- Επιστρεπτέα προκαταβολή No3 : Ποιοι οι δικαιούχοι – Μέχρι 26 Οκτωβρίου οι αιτήσεις
- Υπ. Ανάπτυξης: 29 παραβάσεις για παράνομο εμπόριο και 38 για μη τήρηση μέτρων
- Ε.Ε.: Οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν την πιθανή επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι
- Τη γκάμα μικτών SelfLine ανανεώνει η Siloking
- Δέκα προσαγωγές έξω από το Εφετείο σε άτομα που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή