Μείνετε συντονισμένοι και γνωρίστε τον ήχο και την προφορά της ελληνικής γλώσσας

1. Ο ήχος και η προφορά της ελληνικής γλώσσας από τον Όµηρο και από τις επιζούσες ελληνικές διαλέκτους, όπως τα Ποντιακά από την Τραπεζούντα, τα Τσακώνικα από την Πελοπόννησο και τα Καλαβρέζικα από την Ιταλία παρουσιάζει ο Ανδρέας Φρέρης κάνοντας χρήση τη συλλογή του «Αρχείου Πολέµου» που έχει από βίντεο και ηχητικές εγγραφές που καλύπτει την ιστορία του απόδηµου ή και προσφυγικού ελληνισµού και ιδιαίτερα µετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσµών. Αυτή η συλλογή περιλαµβάνει πολλές ηχογραφήσεις σε τοπικές διαλέκτους που δίνουν τη ζωντανή συνέχεια της νεοελληνικής γλώσσας
από

τις αρχαίες ρίζες της. Η παρουσίαση δεν είναι σε καµία περίπτωση µια φιλολογική ή γλωσσολογική «διατριβή» σ’ αυτό το πελώριο θέµα, αλλά απλώς ένα ηχητικό ταξίδι που µας δίνει µια ιδέα για το πώς θα ακούγαµε τους προγόνους µας να µιλάνε.
Σε άλλη µελλοντική παρουσίαση το Αρχείο θα χρησιµοποιήσει ηχογραφήσεις Ελλήνων πολιτικών µε έµφαση στη σηµειολογία της προφοράς τους και του τρόπου µε τον οποίο χρησιµοποιούσαν την καθαρεύουσα. Ανάµεσα σε αυτούς θα ακούσουµε τον Ε. Βενιζέλο, τον Ιω. Μεταξά, τον Κονδύλη, τον τέως Βασιλιά Γεώργιο ακόµη και τον Γ. Παπαδόπουλο.
Αρχείον Πολέµου
Πρόσκληση στην ψηφιακή παρουσίαση µέσω Zoom
Παρασκευή 15 Μαϊου 2020, 19:00-20:00, ώρα Ελλάδος
Διεύθυνση: https://us02web.zoom.us/j/2440207266
Αριθµός Προσκλήσεως Zoom: 244 020 7266
Επικολλήσατε την Διεύθυνση στο Google, Yahoo, internet carrier του υπολογιστή σας και µετά τον Αριθµός Προσκλήσεως. Διαλέξτε, αν σας ζητηθεί, το σύστηµα βίντεο και ήχου του υπολογιστή σας.
2. Ο ελληνοϊταλικός πόλεµος 1940-41 από τα µάτια των παιδιών .
Το «Αρχείο» διαθέτει συλλογή από 555 γελοιογραφίες και σκίτσα παιδιών, περίπου 10-12 ετών, που συµµετείχαν σε διαγωνισµό του Υπουργείου Εκπαιδεύσεως το 1941, οπότε και ζητήθηκε από τα σχολεία να στείλουν πατριωτικά σκίτσα και µηνύµατα των µαθητών τους. Δεν γνωρίζω τι απέγινε µε τον διαγωνισµό. Πιθανόν τίποτα, καθώς ακολούθησε η κατάρρευση του µετώπου και η παράδοση στους Γερµανούς τον Απρίλιο του 1941.
Το «Αρχείο» έχει ετοιµάσει ένα µικρό και, όπου ήταν δυνατόν ,έγχρωµο φιλµ µε ένα δείγµα της
συλλογής.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι πως σχεδόν όλα τα σκίτσα έχουν το όνοµα των παιδιών, την ηλικία τους, τη διεύθυνση της κατοικίας τους καθώς και το σχολείο από το οποίο προέρχονταν. Λίγα από αυτά τα «παιδιά» θα είναι ζωντανά σήµερα, σε ηλικία άνω των 90 ετών. Το Αρχείο µέσω του Facebook θα αρχίσει µια καµπάνια µε την πλήρη λίστα των 555 συµµετεχόντων στον τότε διαγωνισµό, προκειµένου να έλθει σε επαφή µε τυχόν επιζώντες ή – πιο πιθανόν- µε στενούς συγγενείς (παιδιά, εγγόνια, ανιψιούς κ.λπ.) Θα ήταν πραγµατικά ωραίο να µπορέσουµε µετά από σχεδόν 80 χρόνια να φέρουµε σε επαφή τους µικρούς τότε «στρατευµένους καλλιτέχνες» µε τα σκίτσα και τις γελοιογραφίες τους.
3. Ένα δεκάλεπτο µε δύο µικρά φιλµ-εκπλήξεις από την πραγµατικά σουρεαλιστική, µερικές φορές και εποχές, ιστορία της πατρίδας µας.
Για συμμετοχή στείλτε µέηλ στο :afreris@wararchivegr.org

Keywords
Τυχαία Θέματα