Μπορεί το Χονγκ Κονγκ να φέρει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση;
«Ενα ελβετικό ρολόι» γράφει μια γιγαντοαφίσα στο αεροδρόμιο της Γενεύης «δεν λέει την ώρα, λέει μια ιστορία». Η τελευταία ιστορία, όμως, που είχαν να διηγηθούν οι ωρολογοποιοί της Ελβετίας ήταν ότι είδαν τις εξαγωγές τους προς το Χονγκ Κονγκ να καταρρέουν κατά 30% λόγω της συνεχιζόμενης κοινωνικής κρίσης.
Αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως αυτή του τουρισμού, παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους να κλονίζονται στην ημι-αυτόνομη περιοχή της Κίνας.
Το πραγματικό
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κινεζικό νόμισμα, αλλά και τα αμερικανικά features υποχώρησαν αισθητά (και μάλιστα εν μέσω ενός χρηματιστηριακού ράλι) όταν το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε στις 19 Νοεμβρίου ένα νέο νομοσχέδιο «για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ». Το νομοσχέδιο, εκφράζει την στήριξη της Ουάσιγκτον στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το γεγονός ότι το Πεκίνο αντέδρασε απειλώντας ότι θα «λάβει κάθε απαιτούμενο μέτρο για να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» ήταν αρκετό για να προκαλέσει ένα μίνι πανικό στις διεθνείς χρηματαγορές.
Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ότι το νομοσχέδιο χτυπά την καρδιά του μηχανισμού που χρησιμοποιεί η Κίνα για τις εμπορικές και τραπεζικές συναλλαγές της με τον υπόλοιπο κόσμο. Το ψήφισμα προβλέπει την έκδοση ετήσιας έκθεσης που θα κρίνει αν το Πεκίνο σέβεται την πολιτική ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ. Σε διαφορετική περίπτωση θα τερματίσει το ειδικό εμπορικό καθεστώς που απολαμβάνει η περιοχή.
Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, θα πρέπει να φανταστούμε το Χονγκ Κονγκ σαν έναν μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως εξηγούσε ο Χο Φουνγκ Χανγκ, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, το Χονγκ Κονγκ «επιτρέπει στην κλειστή κινεζική οικονομία να λειτουργεί χωρίς προβλήματα σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα όπου ακόμη κυριαρχεί το δολάριο». Ο «μετασχηματιστής», δηλαδή, κάνει το κατ’ όνομα κομμουνιστικό σύστημα της Κίνας συμβατό με τον καπιταλισμό.
Το γεγονός αυτό επιτυγχάνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το Χονγκ Κονγκ, σε αντίθεση με την Κίνα, αναγνωρίζει την ιδιωτική περιουσία. Ο δεύτερος είναι ότι το νόμισμά του (που είναι προσδεδεμένο στο δολάριο), είναι μετατρέψιμο έναντι του κινεζικού γουάν, το οποίο όμως δεν είναι ελεύθερα μετατρέψιμο έναντι του δολαρίου. Η Κίνα δηλαδή παρακολουθεί τις διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος δια μέσω του νομίσματος του Χονγκ Κονγκ.
Με αυτό τον τρόπο το Χονγκ Κονγκ λειτουργεί σαν μια off shore της Κίνας. Οπως εξηγεί ο Χο Φουνγκ Χανγκ, το 70% των άμεσων ξένων επενδύσεων που καταλήγουν στην Κίνα περνούν μέσα από την ημιαυτόνομη επαρχία. Παράλληλα, τα κεφάλαια του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ αποτελούνται κατά 60% από κινεζικές εταιρείες, οι οποίες αποκτούν έτσι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.
Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί η Κίνα δεν έχει καταφύγει ακόμη σε κάποιου είδους στρατιωτική επιχείρηση (τύπου πλατείας Τιενανμέν) για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις, αφού φοβάται μήπως διαταράξει το ειδικό καθεστώς της περιοχής. Το ίδιο γεγονός όμως εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά της κοινωνικής έκρηξης, επιχειρώντας να προκαλέσουν μια ακόμη πολύχρωμη επανάσταση. Ενώ δηλαδή οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν χίλιους πραγματικούς λόγους να εξεγείρονται απέναντι στο καθεστώς της Κίνας, ο αγώνας τους μετατρέπεται όλο και συχνότερα σε ένα όπλο των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Εκμεταλλευόμενο αυτές τις εξελίξεις, το ψήφισμα του Κογκρέσου στέλνει ένα σαφές μήνυμα στο Πεκίνο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να το αποκλείσει από το βασίλειο του δολαρίου. Δεδομένου μάλιστα ότι οι υπόλοιπες οικονομίες της Δύσης ακολουθούν το ειδικό εμπορικό καθεστώς που έχουν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ για το Κονγκ Κονγκ, οποιαδήποτε διαταραχή θα μπορούσε να σημάνει αποκλεισμό της Κίνας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται να στηρίζει μια τόσο επιθετική γραμμή. Καθώς όμως το νομοσχέδιο απολαμβάνει ομόφωνη στήριξη στο Κογκρέσο και στη Γερουσία, θεωρητικά μπορεί να γίνει νόμος ακόμη και αν ο πρόεδρος επιχειρήσει να το μπλοκάρει με βέτο. Υπό μια έννοια είναι σαν ένα βομβαρδιστικό εφοδιασμένο με πυρηνικές βόμβες το οποίο κανένας δεν μπορεί να σταματήσει γιατί έχει διακόψει την επικοινωνία του με το κέντρο επιχειρήσεων.
Σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που περιμένει ακόμη και μια ασήμαντη αφορμή για να τιναχτεί στον αέρα, το Χονγκ Κονγκ είναι μια πραγματική βόμβα μεγατόνων.
Πηγή Sputniknews, Αρης Χατζηστεφάνου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Cosco Shipping Charity Foundation: 500.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό
- Υπουργείο Τουρισμού: Πάνω από 700 χιλ. τουρίστες από το Ισραήλ φέτος στην Ελλάδα
- Τσακαλώτος: Δεν θα συγκλονίσει τη μεσαία τάξη ο προϋπολογισμός
- Θεσσαλονίκη: Θάβεται για να προστατευθεί ο Ναός της Αφροδίτης
- LVMH: Αυξάνει την προσφορά στα 15,7 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Tiffany & Co.
- Ν. Αναστασιάδης: Βούληση και αποφασιστικότητα για θετική έκβαση της τριμερούς
- Έτοιμο το ΤΜΕΔΕ για να αξιοποιήσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις
- Κινέζικα φάρμακα απειλούν με εξαφάνιση τον παγκόσμιο πληθυσμό των γαϊδουριών
- Παρέμβαση Κικίλια για θεραπεία για την κυστική ίνωση
- ΣΕΒ: Μια στις δύο θέσεις εργασίας απειλούνται από τις νέες τεχνολογίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Κινέζικα φάρμακα απειλούν με εξαφάνιση τον παγκόσμιο πληθυσμό των γαϊδουριών
- Έρχεται η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι
- Βρέθηκε νέος τύπος πνευμονικής βλάβης σε νεαρό Καναδό «ατμιστή»
- «Χριστούγεννα Μαζί» στη Σύρο
- Δύο χιλιόμετρα υπογειοποίηση η επικρατέστερη λύση για τον σιδηρόδρομο στην Πάτρα
- Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Ιδρύματος Νιάρχος ζωντανεύει στις 30 Νοεμβρίου
- Μπορεί το Χονγκ Κονγκ να φέρει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση;
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Μπορεί το Χονγκ Κονγκ να φέρει παγκόσμια οικονομική κατάρρευση;
- Βρέθηκε νέος τύπος πνευμονικής βλάβης σε νεαρό Καναδό «ατμιστή»
- Κινέζικα φάρμακα απειλούν με εξαφάνιση τον παγκόσμιο πληθυσμό των γαϊδουριών
- Δύο χιλιόμετρα υπογειοποίηση η επικρατέστερη λύση για τον σιδηρόδρομο στην Πάτρα
- «Χριστούγεννα Μαζί» στη Σύρο
- Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του Ιδρύματος Νιάρχος ζωντανεύει στις 30 Νοεμβρίου
- Έρχεται η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι
- Ο τενόρος του 21ου αιώνα, Jose Cura, έρχεται στην Αθήνα
- Στις 12 Δεκεμβρίου ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
- Μητσοτάκης: «Στόχος η απαγόρευση πλαστικών χρήσης έως το 2021»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ισχυρή άνοδος κερδοφορίας για την Εθνική Τράπεζα στο εννεάμηνο
- Πόσα δισ. θα φέρουν στο Δημόσιο οι αποκρατικοποιήσεις του 2020
- Χαμένη κεφαλαιοποίηση 563 εκατ. ευρώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις
- «Πέφτει» στα €329,5 δισ. το δημόσιο χρέος στο τέλος 2020
- Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική όλη νύχτα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι
- ΙΕΚ ΑΚΜΗ: Debate για τον αντικαπτιστικό νόμο με τον υπουργό Υγείας
- Cosco Shipping Charity Foundation: 500.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό
- ΣΕΒ: Μια στις δύο θέσεις εργασίας απειλούνται από τις νέες τεχνολογίες
- Ξεκίνησε η κακοκαιρία στην Αττική- Προσοχή στα έντονα φαινόμενα
- Οι παρεμβάσεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη