Χαμηλότερα ο πήχης της παγκόσμιας ανάπτυξης

Ο ταχύτατα εξαπλούμενος κοροναϊός θα έχει σαφώς σημαντική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και το ΔΝΤ προσανατολίζεται να υποβαθμίσει εξαιτίας αυτού του γεγονότος τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.
«Σαφέστατα ο ιός πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη» δήλωσε ο Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Οπως τόνισε πάντως, μία απόφαση αναμένεται σύντομα για τις συνέπειες της επιδημίας του κοροναϊού και στις

συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο, επισημαίνοντας πως μία σειρά από εναλλακτικές βρίσκονται υπό εξέταση. Την Πέμπτη, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως αξιωματούχοι τους εξετάζουν το ενδεχόμενο είτε να μεταθέσουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής των συνεδριάσεων γι αργότερα, είτε αυτές να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η επιδημία του κορονοϊού ενδέχεται να στοιχίσει παγκοσμίως απώλειες 22 δισ. δολαρίων στον τομέα του τουρισμού
Η επιδημία του νέου κορονοϊού θα ροκανίσει παγκοσμίως τα εισοδήματα από τον τουρισμό κατά τουλάχιστον 22 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί κατά βάση στη μείωση της δαπάνης από τους κινέζους παραθεριστές, τόνισε η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.
«Πραγματοποιήσαμε μία πρώτη εκτίμηση και διαπιστώσαμε πως η κρίση τούτη θα κοστίσει 22 δισ. δολάρια (περίπου 20 δισ. ευρώ) στον τομέα», εξήγησε η Γκλόρια Γκεβάρα του WTTC.
«Ο υπολογισμός τούτος βασίζεται στην εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και λαμβάνει ως άξονα αναφοράς τις απώλειες από τους κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδεύσουν αυτήν την περίοδο», προσθέτει η ίδια.
Το ποσόν των 22 δισκ. δολαρίων αντιστοιχεί στο πιο αισιόδοξο σενάριο που επεξεργάσθηκε η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Oxford Economics, λαμβάνοντας ως υπόθεση μία μείωση κατά 7% των ταξιδίων που πραγματοποιούν οι κινέζοι παραθεριστές.
Η απώλειες στο τουριστικό εισόδημα μπορεί να ανέλθουν και στα 49 δισ. δολάρια (44,6 δισ. ευρώ) εάν η κρίση διαρκέσει τόσο όσο κι εκείνη με τον SARS το 2003 και στα 73 δισ. δολάρια (66,5 δισ. ευρώ) εάν συνεχισθεί ακόμη περισσότερο, τονίζει το Oxford Economics.
Οι δεινότερα πληγείσες οικονομίες θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, όπως και η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη κι οι Φιλιππίνες, προσθέτει το ίδιο ίδρυμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα