Χέρι-χέρι η καινοτομία και η απασχόληση

Παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση 2018 που εκπόνησε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τα αποτελέσματα του «Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας». Η έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα και ευρήματα στις ακόλουθες ενότητες:
– Συγκέντρωση, οργάνωση και παρουσίαση δεδομένων της αγοράς εργασίας (συνολική απασχόληση, νέες θέσεις εργασίας, ανεργία και επιχειρηματική δραστηριότητα).
– Αναλύσεις μεγεθών της αγοράς εργασίας (δυναμισμός επαγγελμάτων και κλάδων, χαρακτηριστικά επαγγελμάτων, ιεράρχηση νέων θέσεων

εργασίας και δεξιότητες).
– Περιφερειακή ανάλυση (ανάλυση συγκεντρώσεων ανά επάγγελμα στις Περιφέρειες 2011-2017 και ανάλυση συγκεντρώσεων ανά κλάδο στις Περιφέρειες 2011-2017).
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ίσως το πιο θετικό και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομίας. Οπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση 2018, «η ανεργία ακολουθεί πτωτική πορεία, αλλά ιδιαίτερα η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η έντασή της διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Στις Περιφέρειες που η απασχόληση στον τουρισμό είναι έντονη, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα (Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου 11,94%, Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων 13,78% και Περιφέρεια Κρήτης 23,29%). Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται και ανά εκπαιδευτικό επίπεδο, ηλικία και φύλο. Επίσης, παρουσιάζεται σημαντική μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων οι οποίοι διαφοροποιούνται ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, το επάγγελμα προέλευσης και αναζήτησης, τη διάρκεια ανεργίας και την περιοχή κατοικίας τους».
Στην έκθεση, τονίζεται, μεταξύ άλλων, «η επίμονη έμφυλη διάσταση στην ανεργία, καθώς 61,87% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι γυναίκες και η συσχέτιση με το μορφωτικό επίπεδο, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των ανέργων (69,9%) είναι χαμηλών και μεσαίων δεξιοτήτων. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη «αντιπροσώπευση» στην ανεργία είναι αυτή των 35-49 ετών (39,19%). Οι περισσότεροι εκ των ανέργων σήμερα εργάζονταν ως λοιποί υπάλληλοι γραφείου και πωλητές σε καταστήματα. Ενα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι η (υπέρ) συγκέντρωση της απασχόλησης σε πολύ λίγα επαγγέλματα και κλάδους».
Με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης, «η πλειονότητα του εργατικού δυναμικού κατέχει σχετικά απλές δεξιότητες, απόρροια του παραδοσιακού παραγωγικού προτύπου της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η αμέσως επόμενη ομάδα του εργατικού δυναμικού είναι οι απασχολούμενοι με υψηλού επιπέδου δεξιότητες, στους οποίους συγκαταλέγονται απασχολούμενοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εμπειρία, όπως οι πολιτικοί μηχανικοί, οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι αναλυτές υπολογιστικών συστημάτων και άλλοι. Η ομάδα αυτή σημειώνει μικρή μεν, αλλά θετική μεταβολή, τα τελευταία χρόνια, ενώ καταγράφεται σταθερή μείωση των απασχολουμένων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα. Η πιλοτική έρευνα σε επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας έδειξε ότι οι μεγαλύτερες αναντιστοιχίες ανάμεσα στη ζήτηση και την επάρκεια (οριζόντιων) δεξιοτήτων αφορούν την ικανότητα οργάνωσης, την επίλυση προβλημάτων και την πρωτοβουλία, ενώ οι μικρότερες αναντιστοιχίες αφορούν την αριθμητική ικανότητα, την ελληνική γλώσσα και τις ξένες γλώσσες. Οι επιχειρήσεις που δημιούργησαν καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες τείνουν να προβλέπουν αύξηση της απασχόλησης περισσότερο από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Τέλος, διαφαίνεται η ύπαρξη σημαντικής συσχέτισης ανάμεσα στην εισαγωγή καινοτομιών και την αύξηση της απασχόλησης».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα