Χωρίς καθυστερήσεις το επενδυτικό του ΑΔΜΗΕ

Χωρίς καθυστερήσεις από την κρίση του κορονοϊού προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2030, με στόχο όλα τα νησιά της χώρας να διασυνδεθούν σταδιακά στο ηπειρωτικό σύστημα.
Αυτό προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αφορμή την υποβολή στη ΡΑΕ, για έγκριση, του δεκαετούς προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ

διαβεβαίωσε το ΥΠΕΝ ότι οι επιπτώσεις είναι, προς το παρόν, πολύ περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα ο Διαχειριστής να αναλάβει με τα δικά του συνεργεία την υλοποίηση τμημάτων εναέριων γραμμών που ενδέχεται να καθυστερήσουν εξαιτίας της πανδημίας.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, ο Διαχειριστής παρουσίασε στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις βασικές παραμέτρους και τα χρονοδιαγράμματα του επενδυτικού του προγράμματος. Συνολικά, θα προστεθούν στο Σύστημα Μεταφοράς 5.000 νέα χιλιόμετρα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα είναι υποθαλάσσιες.
Η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος, που ολοκληρώνεται το 2024, περιλαμβάνει έργα 1,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έργα με τα οποία θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε βάθος δεκαετίας, είναι τα ακόλουθα:
· Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου: Το έργο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται εντός του 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ.
· Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Την περίοδο 2021-2024 οι επενδύσεις για το έργο -που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ- θα φτάσουν τα 781 εκατ. ευρώ με στόχο ολοκλήρωσης της διασύνδεσης το 2023. Μαζί με το τμήμα που θα υλοποιηθεί το 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
· Διασύνδεση των Κυκλάδων: Στα διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος-Πάρος-Μύκονος- ‘Ανδρος-Τήνος), θα προστεθεί μέσα στο 2020 η Νάξος. Η τελευταία φάση, προϋπολογισμού 389 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το 2023-2024 με τα νησιά Σέριφος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη. Το συνολικό έργο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
· Επέκταση Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο: Το σύστημα Υπερυψηλής Τάσης επεκτείνεται στην Πελοπόννησο δίνοντας περαιτέρω περιθώρια διείσδυσης ΑΠΕ στο νότιο Σύστημα της χώρας με συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. και ολοκλήρωση έως το 2024. Το πρώτο σκέλος του έργου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος και ΚΥΤ Κορίνθου) θα ολοκληρωθεί το 2021.
· Διασύνδεση των Δωδεκανήσων: Το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων (Κως-Ρόδος-Κάρπαθος) θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα έως το 2027, με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ.
· Διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου: Ο χάρτης των διασυνδέσεων στο Αιγαίο θα ολοκληρωθεί το 2029 με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Σκύρο.
Αυτό το έργο, συνολικού ύψους 885 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις Σκύρου -Λέσβου -Λήμνου -Χίου -Σάμου με την Εύβοια στα δυτικά, την Θράκη στα βόρεια και την Κω στα νότια.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε σχετικά: «Οι διασυνδέσεις των νησιών μας είναι ένα θετικό μήνυμα για το περιβάλλον, καθώς τα νησιά μας θα απαλλαγούν από τα φουγάρα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Θα είναι όμως παράλληλα και ένα θετικό μήνυμα για τους καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα, καθώς θα απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν κάθε χρόνο σε Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, με τις οποίες ο καταναλωτής επιδοτεί μέχρι σήμερα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. Η ίδια η κατασκευή των έργων, άλλωστε, είναι και στήριξη ολόκληρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που με την κρίση του κορονοϊού έχουν ακόμα περισσότερη ανάγκη τη στήριξη αυτή».
O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς είπε: «Είναι απαραίτητο ο Διαχειριστής να αναπροσαρμόζει συνεχώς το επενδυτικό του πρόγραμμα με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και την πορεία υλοποίησής του, καθώς η ανάπτυξη των δικτύων είναι κομβική για τον ενεργειακό μετασχηματισμό που προωθούμε και την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Η σωστή υλοποίηση των μεγάλων έργων του ΑΔΜΗΕ αποτελεί καταλύτη για σειρά επενδύσεων σε όλο τον κλάδο της ενέργειας. Περιμένουμε να “ τρέξουν” χωρίς καθυστερήσεις τα έργα που θα θωρακίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, καθώς και αυτά που θα άρουν τον κορεσμό του Δικτύου, όπως λχ στην Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα, επιτρέποντας την ανάπτυξη περισσότερων ΑΠΕ. Παράλληλα, ο ενεργειακός μετασχηματισμός προϋποθέτει -πέρα από τις υποδομές- και την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας, όπου ο ΑΔΜΗΕ έχει σημαντική ευθύνη για την υλοποίηση και λειτουργία του Target Model».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ένα μαραθώνιο επενδυτικό πλάνο σε βάθος 10ετίας. Βασικό μας μέλημα είναι τα έργα μας να συνεχίσουν να υλοποιούνται εντός χρονοδιαγράμματος και, όπου είναι δυνατό, ακόμη νωρίτερα. Στη δυσμενή συγκυρία που βιώνουμε σήμερα λόγω της πανδημίας, ο Διαχειριστής καταβάλλει κάθε προσπάθεια η υλοποίηση των διασυνδέσεων να συνεχίζεται ομαλά. Μέχρι σήμερα, αυτό το έχουμε καταφέρει για όλα τα σημαντικά έργα μας που βρίσκονται είτε σε φάση κατασκευής είτε σε φάση συμβασιοποίησης».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα