Χρονιά ρεκόρ για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2024
Ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των συναλλαγών για εξαγορές και συγχωνεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων το 2024, δυναμική που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2025, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη. Σύμφωνα με την έρευνα «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2024» της PwC Ελλάδας που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση, το
Οι συναλλαγές E&Σ παρουσιάζουν αμείωτο ενδιαφέρον στην Ελλάδα και το 2025, καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2024 με ήδη υπογεγραμμένες ή υπό διαπραγμάτευση συναλλαγές άνω των 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ αφορούν ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πωλήσεις των ΜΕΔ (Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων) θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ λογιστικής αξίας, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση συμφωνηθεισών συναλλαγών.
«Η συνέχιση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας το 2024 αντανακλάται στη διαρκή αύξηση του αριθμού των συναλλαγών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Μεγάλες συναλλαγές, όπως τα placements της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών – η 4η μεγαλύτερη έκδοση στην ιστορία του – και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση τράπεζας μετά την οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, όπως η παραχώρηση της Αττικής Οδού, και σημαντικές εξαγορές, όπως της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τον όμιλο Masdar, τεκμηριώνουν ένα ισχυρό πνεύμα αλλαγής στην οικονομία και τη σημασία του Χρηματιστηρίου ως πυλώνα ανάπτυξης της χώρας» ανέφερε ο Θανάσης Πανόπουλος, Head of Deals της PwC Ελλάδας.
Τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2024 άγγιξαν τα 20,7 δισ. ευρώ (από 8,4 δισ. ευρώ το 2023), εκ των οποίων τα 12,5 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσεις (Ε&Σ), 1,3 δισ. ευρώ αφορούν εταιρικά ομόλογα, 0,7 δισ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) και 6,2 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, οι συναλλαγές Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ λογιστικής αξίας.
Η αξία των ιδιωτικοποιήσεων του 2024 ανήλθε συνολικά σε 6,2 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της διάθεσης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (785 εκατ. ευρώ), της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού (3,3 δισ. ευρώ), καθώς και της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις συστημικές τράπεζες (2 δισ. ευρώ).
Σε ένα περιβάλλον αυξημένου πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, οι επενδυτές στήριξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες άντλησαν κεφάλαια, ύψους 2,2 δισ. ευρώ από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι πρωτογενείς δημόσιες προσφορές ανήλθαν σε 833,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα εταιρικά ομόλογα έφτασαν τα 1,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2024, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν υπερδιπλάσια κεφάλαια από στρατηγικούς επενδυτές σε σχέση με το 2023.
Το 2024, η αξία των συναλλαγών στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ενέργειας σημείωσε ιστορικό υψηλό, με την αγορά να γίνεται πιο ισχυρή, καθώς πραγματοποιήθηκαν 17 συναλλαγές, συνολικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ. Η επίδοση αυτή αποτέλεσε φυσική συνέχεια της τελευταίας τριετίας κατά τη διάρκεια της οποίας, το ενδιαφέρον για Ε&Σ στο κλάδο των ΑΠΕ εκτινάχτηκε και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, συμβαδίζοντας με την ευρύτερη ανάγκη της πράσινης μετάβασης.
Στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών πραγματοποιήθηκαν το 2024, 17 συναλλαγές συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ, μέσα από τις οποίες υλοποιήθηκε η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η σταδιακή αποχώρηση του ΤΧΣ. Η πορεία του κλάδου χαρακτηρίζεται από αυξημένη κινητικότητα ήδη από το 2022 και οι τελευταίες εξελίξεις – τα placements της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών – συνιστούν σημάδι σταθερότητας και ανάπτυξης για την οικονομία.
Στον κλάδο ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Τεχνολογία), με την τεχνολογία να πρωταγωνιστεί, υλοποιήθηκαν 15 συναλλαγές συνολικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να ενισχύουν τη θέση τους ενώνοντας τις δυνάμεις τους αλλά και μέσω εξαγορών μικρότερων εταιρειών.
Στη Ναυτιλία, το 2024 πραγματοποιήθηκαν 4 συναλλαγές, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Καθώς καταγράφεται αύξηση των κανονιστικών απαιτήσεων και ζήτηση για ομοειδείς στόλους, παρατηρείται ένα κύμα συναλλαγών ναυτιλιακών εταιρειών και όχι μόνο αγοράς πλοίων όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Οι εξαγορές και συγγχωνεύσεις στις οποίες εμπλέκονται Εταιρείες Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων (Private Equity), άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ (το 13,7% της συνολικής αξίας των συναλλαγών του έτους), με 23 συναλλαγές να αφορούν επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο της αναψυχής, στον εκπαιδευτικό τομέα και σε startups.
Σημειώνεται ότι η PwC Ελλάδας αναδείχθηκε πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ στην Ελλάδα, για τρίτη συνεχή χρονιά, βάσει αριθμού συναλλαγών, ενώ το παγκόσμιο δίκτυο τηςPwCδιακρίθηκε για άλλη μια χρονιά ως ο πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ παγκοσμίως βάσει του αριθμού συναλλαγών.
Μ.Τσ.
Το άρθρο Χρονιά ρεκόρ για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2024 εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αυτό είναι το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο στην Ελλάδα
- Διπλή βράβευση για την Access Fashion στα Green Brand Awards 2025
- «Αυλαία και πάμε» από ΔΕΗ, DDB και Avionfilms
- DHL και Temu ενισχύουν τη συνεργασία τους για την στήριξη ΜμΕ
- Κομισιόν: 300 εκατ. ευρώ για την παραγωγή βιώσιμων βιοκαυσίμων και ανανεώσιμων υγρών καυσίμων κίνησης
- Επίθεση Τραμπ σε Πάουελ: Μείωσε τα επιτόκια και σταμάτα τα πολιτικά παιχνίδια
- Sell off στο Χρηματιστήριο - Ελεύθερη πτώση με εκτόξευση τζίρου - Βουτιά σχεδόν 8% στην εβδομάδα
- Σαντορίνη: Ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο – Οι 25.000 σεισμοί σε έναν μήνα προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς
- Χρονιά ρεκόρ για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2024
- Σοκ στο Χρηματιστήριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Χρονιά ρεκόρ για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2024
- ΣΕΒΕ: Με συγκριτικό πλεονέκτημα οι εξαγωγές τροφίμων προς τις ΗΠΑ
- Σοκ στο Χρηματιστήριο
- Γάζα: Νέα χερσαία επίθεση του Ισραήλ
- Καταδίκη Ελλάδας απ’ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν χωροθέτησε τα θαλάσσια πάρκα της από το 2021
- Νέα χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα
- Χρηματιστήριο : Μεγάλη πτώση 5,92%, απώλειες 7,91% στις τράπεζες
- Η Δικαιοσύνη περνάει στη ψηφιακή εποχή
- Κίνα: Δασμούς 34% σε όλα τα προϊόντα από ΗΠΑ
- ΦΛΥΑ Α.Ε.: Εκμίσθωση του κυλικείου στο Δ. Νεκροταφείο Χαλανδρίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πατήσια: Δύο Γάλλοι τουρίστες αποκλείστηκαν στο ρέμα Προμπονά - Απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική
- Πάουελ (Fed): Οι δασμοί Τραμπ θα φέρουν υψηλότερο πληθωρισμό, επιβράδυνση ανάπτυξης - "Πολύ νωρίς" για να κινήσουμε τα επιτόκια
- Μήνυμα Τραμπ στη Fed: "Μείωσε τα επιτόκια, Τζερόμ, και σταμάτα να παίζεις πολιτικά παιχνίδια!"
- ΟΠΑΠ: Στις 29/4 η ετήσια τακτική Γ.Σ. - Θα εγκρίνει τη διανομή μερίσματος χρήσης 2024
- Πάουελ (Fed): Οι δασμοί Τραμπ θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό και σε επιβράδυνση της ανάπτυξης
- Επίθεση Τραμπ σε Πάουελ: Μείωσε τα επιτόκια και σταμάτα τα πολιτικά παιχνίδια
- 1ο ESG Summit από την ICAP CRIF: Στρατηγική δέσμευση για βιώσιμη ανάπτυξη
- Νέο αμυντικό ταμείο χωρίς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ποιες χώρες συμμετέχουν στο σχέδιο Βρετανίας–Πολωνίας
- Επίθεση Τραμπ σε Πάουελ: Μείωσε τα επιτόκια και σταμάτα τα πολιτικά παιχνίδια – Πάουελ : Οι δασμοί αυξάνουν τον πληθωρισμό, φρενάρουν την ανάπτυξη
- ΣΥΡΙΖΑ κατά Κ. Μητσοτάκη: Παραμένει αμετανόητος, κυνικός και αδίστακτος