«Χρυσό αίμα»: Η σπανιότερη ομάδα αίματος στον κόσμο

Αποκαλείται από τους επιστήμονες «χρυσό αίμα». Γιατί είναι τόσο πολύτιμο αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά επικίνδυνο για τους φορείς του;
Οι ομάδες αίματος έχουν δύο κατηγοριοποιήσεις: Χωρίζονται σε Α, Β, ΑΒ και Ο και σε ρέζους θετικό ή αρνητικό. Στη χώρα μας η ομάδα ΑΒ είναι η πιο σπάνια και ακόμα λιγότεροι είναι όσοι έχουν ΑΒ ρέζους αρνητικό. Ομως και πάλι αυτό το ποσοστό απέχει πολύ από εκείνο των ανθρώπων που έχουν τη σπανιότερη ομάδα αίματος στον κόσμο: τη λεγόμενη Rhnull, που έχει εντοπιστεί σε 43 ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη από το 1961 που ανακαλύφθηκε. Οχι ανεξήγητα, αποκαλείται

«χρυσό αίμα».
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν υποδοχείς που ονομάζονται αντιγόνα. Σε περίπτωση που μας γίνεται μετάγγιση αίματος, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δέχεται μόνο τα αντιγόνα που ταιριάζουν στη δική μας ομάδα αίματος. Διαφορετικά, θα επιτεθεί στα αιμοσφαίρια, με δυνητικά θανατηφόρα αποτελέσματα. Ποια είναι η διαφορά του αίματος Rhnull; Του λείπουν όλοι οι τύποι των αντιγόνων ρέζους (Rh), κάποιοι από τους οποίους υπάρχουν σε όλες τις άλλες κοινές ομάδες αίματος. Οπότε οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος κι αν δεχτεί ένας φορέας Rhnull σε αιμοδοσία, ο οργανισμός του θα την απορρίψει.
Περιζήτητοι αιμοδότες
Υπολογίζεται, σύμφωνα με το Healthy.com, ότι το 99,9999994% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αντιγόνα Rh στο αίμα του, οπότε είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον άνθρωπο με ομάδα αίματος Rhnull να βρει συμβατό δωρητή, παρά μόνο μέσα από ένα παγκόσμιο δίκτυο αιμοδοσίας. Από την άλλη, ο ίδιος μπορεί να γίνει δωρητής για όλες τις άλλες ομάδες αίματος.
Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπου με ομάδα αίματος Rhnull είναι σε μια Αβορίγινα. Μέχρι τότε, οι γιατροί πίστευαν ότι αν απουσίαζαν όλα τα αντιγόνα Rh από ένα έμβρυο, δεν θα είχε πιθανότητες επιβίωσης. Κι όμως στην πραγματικότητα οι φορείς όχι μόνο επιβιώνουν αλλά μπορούν να φτάσουν και στην ενηλικίωση. Καλούνται όμως να είναι προσεκτικοί στην καθημερινότητά τους.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός Αμερικανού άντρα, του Τόμας, που σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Atlantic ως παιδί δεν μπορούσε να πάει σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις γιατί οι γονείς του φοβούνταν τον κίνδυνο ατυχήματος. Ως ενήλικας πλέον, οδηγεί προσεκτικά και δεν ταξιδεύει σε χώρες από τις οποίες απουσιάζουν οι σύγχρονες ιατρικές υποδομές. Φροντίζει επίσης να έχει πάντα μαζί του μια κάρτα που επιβεβαιώνει την ομάδα αίματός του, σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια στιγμή νοσηλεία.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα