Διαφάνεια και λογοδοσία για τα κονδύλια της κλιματικής βοήθειας

Στο πλαίσιο παρέμβασής της στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου από το ελληνικό περίπτερο στην Παγκόσμια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή (COP28), που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης ανέφερε ότι οι προσδοκίες από τη σύνοδο πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα επιδιώκει να δεσμευτούν όλες οι χώρες σε ισχυρούς στόχους μείωσης των εκπομπών ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία για τη χρήση των κονδυλίων της

κλιματικής βοήθειας.

Είκοσι χώρες ζητούν να τριπλασιαστεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη

Περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζήτησαν σήμερα με κοινή διακήρυξη στην COP28, να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, το μεγάλο διακύβευμα αυτής της COP.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Τζον Κέρι, τον Αμερικανό απεσταλμένο για το Κλίμα, στο Ντουμπάι, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία, σημαντικοί κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών σήμερα στον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται στις υπογράφουσες χώρες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ωστόσο η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γκάνα, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία, η Μογγολία, το Μαρόκο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ουκρανία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η διακήρυξη αναγνωρίζει τον ρόλο-κλειδί της πυρηνικής ενέργειας για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και να παραμείνει εφικτός ο στόχος (της περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας) στον 1,5 βαθμό Κελσίου», σύμφωνα με το κείμενο.
«Γνωρίζουμε από την επιστήμη, την πραγματικότητα των γεγονότων και τα στοιχεία ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Τζον Κέρι, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

Το άρθρο Διαφάνεια και λογοδοσία για τα κονδύλια της κλιματικής βοήθειας εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
diafaneia-kai-logodosia-gia-ta-kondylia-tis-klimatikis-voitheias.htm
Τυχαία Θέματα