Διαζευγμένοι γονείς: Τι ισχύει για διατροφή, κηδεμονία και άλλες προκλήσεις εν μέσω κορονοϊού
Τα ζευγάρια με παιδιά που έχουν πάρει διαζύγιο ή βρίσκονται σε διάσταση καλούνται, με τα δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού, να επανεξετάσουν την καθημερινότητά τους. Ποια προβλήματα προκύπτουν και πώς θα τα λύσουν;
Αν η καραντίνα έχει περιπλέξει την καθημερινότητα των οικογενειών με μικρά παιδιά, αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στην περίπτωση των διαζευγμένων γονέων, που καλούνται να επαναπροσδιορίσουν όχι μόνο τη ρουτίνα τους αλλά ενδεχομένως και τη συμφωνία κηδεμονίας των παιδιών. Για παράδειγμα, κάποιοι από αυτούς έχουν βρεθεί τώρα να εργάζονται για ατελείωτες ώρες, άλλοι έχουν άπειρο ελεύθερο
«Προηγουμένως ο πρώην άντρας μου δούλευε πάρα πολλές ώρες και τώρα που έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησής του βλέπει το παιδί μας πιο συχνά», λέει στο Sputnik μια διαζευγμένη μητέρα, η οποία προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία της. «Άλλωστε ποτέ δεν είχαμε σταθερές ώρες με το παιδί, γιατί εκείνος εργαζόταν καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, ενώ το πρωί το παιδί ήταν στο σχολείο».
Επομένως, η καραντίνα φαίνεται να έχει ευνοήσει τη σχέση του συγκεκριμένου πατέρα με το παιδί του, όχι όμως και τη μητέρα, η οποία προσθέτει:
«Προσωπικά τώρα δεν έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ο μικρός θέλει να ασχολούμαι αποκλειστικά μαζί του, οπότε συνεχίζω να έρχομαι στο γραφείο για να δουλέψω. Για την ακρίβεια, η κατάσταση στην καραντίνα είναι ακόμα πιο δύσκολη, γιατί τώρα που το παιδί δεν έχει ούτε σχολείο ούτε εξωσχολικές δραστηριότητες, είναι συνέχεια στο σπίτι. Βγαίνουμε μόνο για ποδήλατο ή περπάτημα».
Ποιες δοκιμασίες αντιμετωπίζουν άλλα διαζευγμένα ζευγάρια; Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;
Κίνδυνοι στην υγεία από διαδρομές σε δύο σπίτιαΔεν υπάρχει πρόβλημα αν οι διαδρομές που κάνουν οι διαζευγμένοι γονείς για τη μεταφορά των παιδιών περιορίζονται από το ένα σπίτι στο άλλο, εφόσον τηρούν όλες τις οδηγίες κατά του νέου κορονοϊού. Γι’ αυτό και, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα, οι λόγοι μετακίνησης προβλέπουν τη «μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
Τι γίνεται όμως αν ο ένας από τους γονείς π.χ. διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει με τον COVID-19 επειδή είναι επαγγελματίας υγείας; Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αμερικανός παιδίατρος Μομπίν Ραδόρ πιστεύει ότι θα ήταν καλό για την περίοδο της καραντίνας να επανεξεταστούν οι όροι κηδεμονίας:
«Αν κάποιο μέλος οποιουδήποτε νοικοκυριού έχει κορονοϊό, ύποπτα συμπτώματα, ή βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει, τότε τα παιδιά θα έπρεπε να μην επισκέπτονται αυτό το νοικοκυριό».
Μπορεί να αναθεωρηθεί η κηδεμονία;Αν για οποιονδήποτε λόγο οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν, στη διάρκεια της καραντίνας, στις ώρες και μέρες κηδεμονίας που έχουν προσυμφωνήσει, η αναθεώρησή τους μπορεί να γίνει μόνο άτυπα, ανάμεσα στους πρώην συζύγους.
«Σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να επανεξεταστεί η συμφωνία της κηδεμονίας, δεν μπορούμε να πάμε σε συμβολαιογράφο, ούτε να καταθέσουμε στα δικαστήρια, έχουν παγώσει τα πάντα», εξηγεί η δικηγόρος Παναγιώτα Τσέλιου στο Sputnik. Η ίδια, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με τέτοια αιτήματα από πελάτες της, παρόλο που αναλαμβάνει πολλές υποθέσεις διαζυγίων.
«Σε μια περίπτωση μόνο, ο πρώην σύζυγος της πελάτισσάς μου επιθυμεί να δώσει λιγότερα χρήματα από όσα προβλέπονται για τη διατροφή, καθώς υποστηρίζει ότι δεν εισπράττει όσα εισέπραττε από τη δουλειά του» προσθέτει η κ. Τσέλιου και καταλήγει:
«Θα διεκδικήσουμε το σύνολο των χρημάτων, αλλά είναι αβέβαιο το πώς θα αντιδράσει η δικαιοσύνη γιατί δεν υπάρχει νομολογιακό προηγούμενο».
Άτυποι διακανονισμοί η καλύτερη λύση«Με τα δικαστήρια κλειστά, το καλύτερο είναι οι γονείς να συνεργαστούν ώστε να βρουν μια λύση χωρίς να εμπλέξουν δικηγόρους και δικαστήρια» υποστηρίζει η βραβευμένη δημοσιογράφος υγείας Λόρι Τάρκαν σε πρόσφατο άρθρο της.
«Καταρχήν είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να είναι ειλικρινείς και σχολαστικοί στις πληροφορίες που μοιράζονται για την κατάσταση στα νοικοκυριά τους και τη συμπεριφορά τους σε σχέση με την κοινωνική απομόνωση».
Για μεγαλύτερη ασφάλεια, ο Αμερικανός δικηγόρος Τόμας Κρέτσμαν πιστεύει ότι δεν θα ήταν παράλογο να ζητήσει κάποιος από τον πρώην σύζυγό του να μην υποδέχεται τον τωρινό σύντροφό του στο σπίτι τις ώρες που είναι και τα παιδιά εκεί (εφόσον φυσικά το καινούριο ζευγάρι δεν συζεί). Ο Κρέτσμαν μας υπενθυμίζει να βάλουμε την υγεία των αγαπημένων μας πάνω από οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον, επισημαίνοντας ωστόσο το εξής ενθαρρυντικό: «Είναι μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι σε πολλές υποθέσεις διαζυγίων έχω δει τους γονείς να προχωρούν από μόνοι τους σε διακανονισμούς, καθώς μοιράζονται κοινή οπτική».
Ο ίδιος προσθέτει πάντως ότι σε περίπτωση που ο άλλος γονιός αρνείται να συνεργαστεί, «ο μοναδικός μοχλός πίεσης που έχετε είναι να του υπενθυμίζετε πως ό,τι κάνει αυτή την περίοδο θα συνεκτιμηθεί αργότερα, όταν θα έρθει η ώρα να αποφασιστεί τι είναι καλύτερο για τα παιδιά». Υπάρχει επίσης η επιλογή να καταφύγετε σε έναν διαμεσολαβητή, ουσιαστικά έναν επαγγελματία που μέσα από τη διαπραγμάτευσή του και με τα δύο μέρη θα προσπαθήσει να πετύχει μια συμφωνία.
Οι ψυχικές δοκιμασίες της καραντίναςΑλλά ακόμα και αν το διαζευγμένο ζευγάρι συμφωνήσει σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών, οι προκλήσεις της καραντίνας δεν σταματούν εδώ. Ιδιαίτερα αν το βάρος της πέσει εξ ολοκλήρου στον έναν γονέα:
«Ο απομονωμένος γονιός, που χάνει τον χρόνο που θα περνούσε με το παιδί του, ίσως νιώσει ζήλια απέναντι στον άλλο, ενώ εκείνος που αναλαμβάνει την πλήρη φροντίδα του παιδιού μπορεί να αισθανθεί εξουθένωση» όπως εξηγεί η Μελίσα Γκόλντμπεργκ, κλινική ψυχολόγος.
Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να πυροδοτήσουν εντάσεις ανάμεσα στους γονείς και να υπονομεύσουν την ικανότητα του παιδιού να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. «Οι γονείς, για να κρατήσουν τις συγκρούσεις στο ελάχιστο δυνατό, μπορούν να δεσμευτούν ότι όποιος χάνει τώρα χρόνο από τη φροντίδα των παιδιών, θα τον αναπληρώσει μετά το τέλος της καραντίνας» προτείνει η ειδικός ψυχικής υγείας.
Σε πρακτικό επίπεδο, οι βιντεοκλήσεις μπορεί να βοηθήσουν τον απομονωμένο γονιό να κρατήσει επαφή με το παιδί του. Κάποιες κοινές δραστηριότητες επίσης θα τους φέρουν πιο κοντά: «Αν προηγουμένως το παιδί ήταν κάθε Πέμπτη βράδυ με τον πατέρα του, τώρα παιδί και μπαμπάς μπορούν να καθιερώσουν τη συνήθεια τα βράδια της Πέμπτης να βλέπουν την ίδια εκπομπή στην τηλεόραση και μετά να συζητούν για το επεισόδιο» λέει η Γκλόντμπεργκ, συμβουλεύοντάς μας ουσιαστικά να κρατήσουμε ένα είδος ρουτίνας.
Τέλος, η ψυχολόγος συνιστά, αν δούμε το παιδί μας μελαγχολικό ή νευρικό στη διάρκεια της καραντίνας, να συζητήσουμε μαζί του για τα συναισθήματά του. «Αν μας πει ότι του λείπει είτε ο άλλος γονιός είτε οτιδήποτε έχει να κάνει με εκείνον, όπως το σπίτι του ή το κατοικίδιό του, ας μην το πάρουμε προσωπικά» καταλήγει η Γκόλντμπεργκ.
Πηγή sputniknews.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Καθηγητής Δημόπουλος: Κλειδί για την επόμενη μέρα η χρήση μάσκας
- Μηνύματα Μητσοτάκη: Μόνο χωρίς μνημόνιο στον ESM – Οι επιχειρηματίες στηρίζονται αλλά να βάλουν χέρι και στα “έτοιμα” -Επιδόματα μόνο εκεί που πρέπει
- Αναστάσιμες ευχετήριες κάρτες, sms και βίντεο την εποχή του κορονοϊού
- Έφυγε από τη ζωή ο κινηματογραφιστής του Στίβεν Σπίλμπεργκ, Άλεν Ντάβιο, λόγω κορωνοϊού
- ΕΛΑΣ-Μ. Σάββατο: Πρόστιμα για 34 εκτός έδρας μετακινήσεις - Άλλα 323 για άσκοπες
- Γερμανικός Τύπος: Απειλές Τουρκίας προς μετανάστες - Φυλακή ή Ελλάδα
- Πώς η πανδημία θα φέρει την αλλαγή του αιώνα στο «χάσμα» των φύλων
- Ισπανία-κορωνοϊός: Καραντίνα έως 9/5 για τους ενήλικες - Άρση της υπό όρους από 27/4 για τα παιδιά
- Πάσχα σε καιρό καραντίνας: Πώς να συγκρατήσετε το βάρος σας
- Κορονοιός: Τα τελευταία νέα από Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, Ν.Υόρκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Αναστάσιμες ευχετήριες κάρτες, sms και βίντεο την εποχή του κορονοϊού
- Πάσχα σε καιρό καραντίνας: Πώς να συγκρατήσετε το βάρος σας
- Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιές του 20ου αι. που μόνο γιορτή δεν θύμιζαν
- Διαζευγμένοι γονείς: Τι ισχύει για διατροφή, κηδεμονία και άλλες προκλήσεις εν μέσω κορονοϊού
- Ανάπτυξη μοριακών τεστ και τεστ αντισωμάτων, χαρτογράφηση των ιών, τράπεζα βιολογικού υλικού covid 19 από Ελληνες ερευνητές
- Ένα ερωτηματικό στα διεθνή στατιστικά στοιχεία για τον Covid-19
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Διαζευγμένοι γονείς: Τι ισχύει για διατροφή, κηδεμονία και άλλες προκλήσεις εν μέσω κορονοϊού
- Αναστάσιμες ευχετήριες κάρτες, sms και βίντεο την εποχή του κορονοϊού
- Πάσχα σε καιρό καραντίνας: Πώς να συγκρατήσετε το βάρος σας
- Ένα ερωτηματικό στα διεθνή στατιστικά στοιχεία για τον Covid-19
- Ανάπτυξη μοριακών τεστ και τεστ αντισωμάτων, χαρτογράφηση των ιών, τράπεζα βιολογικού υλικού covid 19 από Ελληνες ερευνητές
- Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιές του 20ου αι. που μόνο γιορτή δεν θύμιζαν
- COVID-19 και εξωσωματική γονιμοποίηση
- Αστρο περιστρέφεται γύρω από μαύρη τρύπα και…. επιβεβαιώνει τον Αϊανστάιν
- Το μεγάλο ταμπού: Πόσα λίγα ξέρουμε για τις τελευταίες στιγμές της ζωής και το θάνατο
- Τα χαρτονομίσματα του ευρώ μολύνονται πιο εύκολα από μικρόβια σε σχέση με τα κέρματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εξίσωση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης σε δύο δόσεις εξετάζουν οι Βρυξέλλες καθώς καθυστερεί η νεά ΚΑΠ
- Ευχές στο προσωπικό της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ έδωσε μέσω ασυρμάτου ο πρωθυπουργός
- Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη με Υγεία και Επιστροφή στις Ζωές μας
- Mε πυροτεχνήματα θα γιορτάσει την Ανάσταση ο Δήμος Aθηναίων
- ΕΛΑΣ-Μ. Σάββατο: Πρόστιμα για 34 εκτός έδρας μετακινήσεις - Άλλα 323 για άσκοπες
- Ο Τραμπ συζήτησε το θέμα της πανδημίας με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και του Μεξικού
- Ευχές και μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ
- Γαλλία: Δεν υπήρξε παράβαση όμως τα μέτρα ήταν ανεπαρκή στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle
- Τέιλορ Σουίφτ και Ρόλινγκ Στόουνς σε μια online συναυλία για θεατές σε καραντίνα