Διεθνείς αγορές: Η γρήγορη άνοδος θυμίζει την περίοδο της φούσκας
Τα χρηματιστήρια στην Αμερική και την Ευρώπη καταγράφουν συνεχώς νέα υψηλά επίπεδα, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο χρυσός και το bitcoin κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η γρήγορη άνοδος στις τιμές των μετοχών θυμίζει την περίοδο της φούσκας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, τη γνωστή ως dot.com
Ο δείκτης αμερικανικών μετοχών S&P 500 έκλεισε στις 5 Μαρτίου με άνοδο 6,4% από την αρχή του έτους και 23,5% σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο που είχε καταγράψει τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας το ράλι που είχε κάνει το 2023, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό πάνω από 2% παρά την αύξηση των επιτοκίων. Ο δείκτης τεχνολογικών μετοχών Nasdaq αυξήθηκε, επίσης, κατά 6,4% και 26,8%, αντίστοιχα.
Τα δύο τρίτα του ράλι στην Wall Street οφείλονται στις δέκα μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων είναι ίση με την αξία όλων των μετοχών μαζί στα χρηματιστήρια της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας.
Μεταξύ των δέκα αυτών κολοσσών είναι και οι «υπέροχες 7» (magnificent 7) – Apple, Microsoft, Alphabet (μητρική της Google), Amazon, Nvidia, Meta Platforms και Tesla, στις οποίες αντιστοιχεί το 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των εταιρειών του S&P 500
Αλλά και στην Ευρώπη, όπου η οικονομία κινείται μεταξύ στασιμότητας και οριακής ύφεσης, ο Stoxx 600 αυξήθηκε 3,5% από την αρχή του έτους, σημειώνοντας και αυτός, αν και λιγότερο έντονα, το περσινό ράλι.
Η άποψη ότι δημιουργείται νέα φούσκα στις αμερικανικές μετοχές, την οποία συμμερίζονται αναλυτές από τράπεζες, όπως η JPMorgan και η Morgan Stanley, ή της Capital Economics, δεν είναι γενικά αποδεκτή.
Υπάρχει και ο αντίλογος από αναλυτές, όπως της Goldman Sachs, που θεωρούν ότι η σημερινή περίοδος διαφέρει από αυτή της δεκαετίας του ’90 ή από το 2021, όταν σημειώθηκε ράλι μετά την πανδημία του κορονοϊού που δεν ήταν βιώσιμο, με τις τιμές να βυθίζονται το επόμενο έτος.
Η βασική διαφορά, σύμφωνα με την άποψη αυτή, είναι ότι η άνοδος των δεικτών σήμερα είναι μικρότερη από το παρελθόν και αφορά σε περιορισμένο αριθμό μετοχών και ότι η άνοδος των δεικτοβαρών μετοχών «δικαιολογείται» από αντίστοιχα μεγάλη αύξηση των κερδών τους.
Αναφέρει, ειδικότερα, ότι οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ράλι 31% την τελευταία τριετία έναντι αύξησης 98% που είχε σημειωθεί την τριετία έως τις αρχές του 2000.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του αναλυτή της Goldman Sachs, οι υπερτιμημένες μετοχές αντιστοιχούν σήμερα στο 24% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς έναντι 35% στη φούσκα του dot.com και είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό. Ο ίδιος ανέφερε ότι η μετοχή της Nvidia – της εταιρείας που βρίσκεται στο επίκεντρο της φρενίτιδας για την ΑΙ – εκτινάχθηκε μεν 255% σε ένα έτος, αλλά και τα κέρδη της πέρυσι αυξήθηκαν κατά 288%. Αντίθετα, τo 1999 η μετοχή της Nortel είχε αυξηθεί 320% αλλά τα κέρδη της είχαν αυξηθεί 94% την ίδια χρονιά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της σημερινής συγκυρίας των αγορών, που είναι μάλλον πρωτόγνωρο, είναι η ταυτόχρονη άνοδος των τιμών του χρυσού μαζί με αυτή των μετοχών. Η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε 3,4% από την αρχή του χρόνου, φθάνοντας στις 5 Μαρτίου στο επίπεδο – ρεκόρ των 2.141 δολαρίων ανά ουγκιά, ενώ η άνοδος του είναι 16,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο.
Παραδοσιακά, ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας ή κρίσεων και γεωπολιτικών αναταράξεων, όταν δηλαδή δεν υπάρχει διάθεση για ανάληψη ρίσκου.
Τώρα, φαίνεται να συνυπάρχει η διάθεση για ρίσκο από μεγάλη μερίδα των επενδυτών αλλά και η αποστροφή στο ρίσκο από κάποια άλλη. Η αύξηση στην τιμή του χρυσού πιθανόν σηματοδοτεί την ανησυχία ότι μπορεί να ξεφουσκώσει το ράλι των μετοχών σε συνδυασμό με την ανησυχία για τους πολέμους που συνεχίζονται στην Ουκρανία και στη Γάζα.
Το νέο ιστορικό ρεκόρ του bitcoin, η τιμή του οποίου ξεπέρασε την Τρίτη τα 69.000 δολάρια, διασπώντας το προηγούμενο ρεκόρ από τον Νοέμβριο του 2021, μάλλον επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ταυτόχρονα στις αγορές μία τάση για ρίσκο μαζί με μία πιο αμυντική προσέγγιση. Η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε 50% στο πρώτο δίμηνο του 2024 και 132% από τον Οκτώβριο, με μοχλό τη δημιουργία 11 ταμείων στις ΗΠΑ που επενδύουν απευθείας σε αυτό και διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια (ETFs) καθώς και την αναμενόμενη για τον Απρίλιο μείωση της νέας προσφοράς του στο μισό, κάτι που συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.
Το bitcoin, ως κρυπτονόμισμα, είναι κατ’ εξοχή ένα περιουσιακό στοιχείο με ρίσκο καθώς η μεταβλητότητα των τιμών του είναι πολύ μεγαλύτερη από των μετοχών. Παράλληλα, όμως, για κάποιους υποστηρικτές του θεωρείται «ψηφιακός χρυσός», λόγω της περιορισμένης προσφοράς του και κατάλληλο ως μέσο αποθεματοποίησης αξίας.
‘Ακης Χαραλαμπίδης
Το άρθρο Διεθνείς αγορές: Η γρήγορη άνοδος θυμίζει την περίοδο της φούσκας εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σήμερα ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα
- ΚΕΑΟ: Αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές
- Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι τρέχει και τι έρχεται
- Ταμείο Ανάκαμψης: Αναζητούνται βέλτιστες πρακτικές για επιτάχυνση
- Η INTRAKAT εξελίσσεται σε έναν κορυφαίο παίκτη της αγοράς – Προϋπόθεση βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης ο ψηφιακός μετασχηματισμός
- Κασσελάκης: Συγχαρητήρια στον Λάνθιμο για τα 4 Όσκαρ του Poor Things
- Στα 107 εκ. € ο κύκλος εργασιών της ISOMAT για το 2023
- ΕΣΥ: Ιδρύονται 7 νέα Κέντρα Υγείας, συνεργαζόμενα με Πανεπιστήμια
- Poor things: Συγχαρητήρια Στ. Κασσελάκη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα 4 Όσκαρ
- Jumbo: Μείωση των πωλήσεων τον Φεβρουάριο - Δεν αλλάζουν οι εκτιμήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Σήμερα ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα
- Όσκαρ: Ο Λάνθιμος δίνει για δεύτερη φορά το βραβείο σε πρωταγωνίστρια του
- ΚΕΑΟ: Αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες
- Διεθνείς αγορές: Η γρήγορη άνοδος θυμίζει την περίοδο της φούσκας
- Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη σήμερα με εκπροσώπους θεσμικών και αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Διεθνείς αγορές: Η γρήγορη άνοδος θυμίζει την περίοδο της φούσκας
- ΚΕΑΟ: Αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες
- Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη σήμερα με εκπροσώπους θεσμικών και αγροτικών φορέων της Θεσσαλίας
- Όσκαρ: Ο Λάνθιμος δίνει για δεύτερη φορά το βραβείο σε πρωταγωνίστρια του
- Σήμερα ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα
- Βίντεο σποτ για την κατάρριψη των έμφυλων στερεοτύπων από μαθητές δημοτικού
- Bertrand Picard: Ο εμβληματικός Ευρωπαίος εξερευνητής «κοιτάζει» προς την Ελλάδα ενώ ετοιμάζεται να κάνει τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο υδρογόνου
- Βραβεία Όσκαρ: Γεμάτο διαμάντια το κόκκινο χαλί
- Le Figaro: Η Αλόννησος στην κορυφή των εναλλακτικών προορισμών
- Σωτήρης Τσιόδρας: Δεν επιτρέπεται το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αρειος Πάγος: Παρέμβαση της εισαγγελέως για την επίθεση σε βάρος του Στ. Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη
- Celia Kritharioti και Νίκος Τσάκος στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ (video)
- ΑΕΠ: Γιατί χάλασε η εικόνα το 4ο τρίμηνο
- Πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τον φόρο για ενοίκια που δεν εισέπραξαν – Αναλυτικός οδηγός ΠΟΜΙΔΑ
- Πετρόπουλος: Δεν υφίστανται συζητήσεις για εξαγορά από fund – Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι
- Ebury: Το δολάριο υποχωρεί εξαιτίας των στοιχείων της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ
- Ολλανδία: Ο ακροδεξιός νικητής των εκλογών Βίλντερς υπόσχεται πλήρη στήριξη στον Ισραηλινό πρόεδρο
- Πετρόπουλος: Δεν υφίστανται συζητήσεις για εξαγορά από fund – Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι
- Jumbo: Πτώση πωλήσεων τον Φεβρουάριο λόγω εποχικότητας – Αμετάβλητες οι προβλέψεις
- Τελειώνει και το τελευταίο πείραμα αρνητικών επιτοκίων στον κόσμο