Δίκη της Χρυσής Αυγής: «Οι καταδικασθέντες μπορούν να επανεκλεγούν ακόμα και μέσα από τη φυλακή»

Αυτό είναι το «παράθυρο» για την επανεκλογή της Χρυσής Αυγής που ανοίγει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Τι αναφέρει νομικός στο Sputnik αναφορικά με την απόφαση.
Μπορεί η ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να αναγνώρισε ως ένοχα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής

για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο οι καταδικασθέντες έχουν τη δυνατότητα να πολιτευτούν και να επανεκλεγούν ακόμα και μέσα από τη φυλακή.
Αυτό υποστήριξε στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Χατζηαντωνίου.
«Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δίνουν τη δυνατότητα σε όσους καταδικάστηκαν να πολιτευτούν και να επανεκλεγούν ακόμα και μέσα από τη φυλακή. Έχει καταργηθεί η παρεπόμενη ποινή για τα πολιτικά δικαιώματα» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ο ίδιος μας παρέπεμψε στο άρθρο 59 του νέου Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ως παρεπόμενες ποινές:
* την αποστέρηση θέσεων και αξιωμάτων,
* την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος,
* την αφαίρεση άδειας οδήγησης ή εκμετάλλευσης μεταφορικού μέσο,
* τη δημοσίευση καταδικαστικής απόφασης,
* τη δήμευση.
Με τον νέο Ποινικό Κώδικα η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν υπάρχει σε αυτή τη λίστα, κάτι που σημαίνει ελεύθερη συμμετοχή σε εκλογές.
Σύμφωνα με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, στις καταδίκες σε πρόσκαιρη κάθειρξη επιβαλλόταν και πρόσκαιρη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για δύο έως 10 έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019 λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη εθνικών εκλογών.
«Κατά τη γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβη σε αυτήν την πράξη ως συναλλαγή με τη Χρυσή Αυγή, αλλά επειδή έχει μια γενικότερη αντίληψη για τα πολιτικά δικαιώματα των φυλακισμένων» αναφέρει ο δικηγόρος.
Λάμπρος Ζαχαρής

Keywords
Τυχαία Θέματα