Διπλάσιες προσλήψεις στο Δημόσιο από τις αποχωρήσεις
Σύμφωνα με γνώστες της κατάστασης, οι τάσεις «φυγής» εκείνων που έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ενισχύονται από δύο κυρίως λόγους: Αφ’ ενός είναι το δημογραφικό και η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής που δημιουργούν σενάρια για αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από το 2027. Και αφ’ ετέρου, η δυνατότητα που υπάρχει πλέον να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση χωρίς περικοπή στη
Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, το 2023, βάσει απολογιστικών στοιχείων, αποχώρησαν συνολικά 14.621 τακτικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων το 33% από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το 22% από το υπουργείο Υγείας και το 24% συνολικά από τα υπουργεία Εθνικής ‘Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, με βάση τα έως τις 30 Σεπτεμβρίου διαθέσιμα στοιχεία αποχωρήσεων για το 2024 και λαμβανομένων υπόψη των εκτιμήσεων της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (ΕΑΑ), αναμένεται ότι οι αποχωρήσεις υπαλλήλων των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει απευθείας τον τακτικό προϋπολογισμό, θα διαμορφωθούν στις 14.649 για το 2024 και στις 15.094 για το 2025. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών (82%) για καθένα από τα έτη 2024 και 2025 εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τα τέσσερα προαναφερθέντα υπουργεία.
Από την άλλη πλευρά, οι νέοι διορισμοί και οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού υπόκεινται σε περιορισμούς και κανόνες, προκειμένου να ελέγχεται η προκαλούμενη δαπάνη. Ειδικότερα, από το 2019 εφαρμόζεται ο κανόνας προσλήψεων- αποχωρήσεων 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται συνολικά, σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση και όχι ανά κλάδο ή φορέα, έτσι ώστε να καλύπτονται κάθε χρόνο οι πραγματικές ανάγκες των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Για ειδικές περιπτώσεις (π.χ. εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, προσλήψεις τακτικού προσωπικού με αντίστοιχη μείωση έκτακτου προσωπικού ίδιας κατηγορίας), δύναται να πραγματοποιούνται διορισμοί/προσλήψεις και εκτός του κανόνα.
Το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα πρόσληψης προσωπικού των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, διαμορφώνουν τον ετήσιο προγραμματισμό για τις προσλήψεις του επόμενου έτους. Οι προσλήψεις κάθε έτους καθορίζονται με βάση τις αποχωρήσεις του προηγούμενου έτους (σύμφωνα με τον κανόνα 1:1). Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων προσωπικού εγκρίνεται από το τακτικό υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο έγκρισης του ενοποιημένου προγράμματος κυβερνητικής πολιτικής.
Έτσι, το 2023 οι νέοι διορισμοί και οι προσλήψεις (εντός και εκτός του κανόνα 1:1) τακτικών υπαλλήλων των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει απευθείας τον τακτικό προϋπολογισμό, ανήλθαν συνολικά σε 10.759 (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών σε παραγωγικές σχολές). Στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού πραγματοποιήθηκαν 4.331 διορισμοί μόνιμου προσωπικού (ποσοστό 40% επί του συνόλου). Στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας υλοποιήθηκαν 3.057 διορισμοί (ποσοστό 28% επί του συνόλου), συμπεριλαμβανομένων τόσο των προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών όσο και των εισαγωγών σε στρατιωτικές σχολές. Τέλος, 1.297 διορισμοί (12% επί του συνόλου) υλοποιήθηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και 1.050 διορισμοί (10% επί του συνόλου) στο υπουργείο Υγείας.
Εφέτος, οι διορισμοί και οι προσλήψεις τακτικών υπαλλήλων που υλοποιήθηκαν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει απευθείας τον τακτικό προϋπολογισμό, ανέρχονται σε 18.010. Ειδικότερα, στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού πραγματοποιήθηκαν 9.792 διορισμοί, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους ανήκουν στην κατηγορία των μόνιμων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκαν 3.090 διορισμοί.
Για το 2025, οι νέοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναμένεται να ανέλθουν στις περίπου 20.000, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2025 (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών σε παραγωγικές σχολές ένστολων), καθώς και προσλήψεις (εντός του κανόνα 1:1) που δεν υλοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη. Η κατανομή δε των προσλήψεων αυτών στους επιμέρους φορείς θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών με γνώμονα τα αιτήματα και τις ανάγκες των φορέων.
Για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της προβλεπόμενης δαπάνης από τους νέους διορισμούς και τις προσλήψεις τακτικών υπαλλήλων των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει απευθείας τον τακτικό προϋπολογισμό, για το 2025 έχουν ενσωματωθεί πιστώσεις ύψους 196 εκατ. ευρώ στις «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Παράλληλα, από το 2021 θεσμοθετήθηκε ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) και σύμβασης μίσθωσης έργου τόσο των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης όσο και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2023, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων μη τακτικού προσωπικού σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προσδιορίστηκε σε 22.344, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2024, ο αντίστοιχος αριθμός παρέμεινε αμετάβλητος. Επίσης για το 2025, ο προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού ΙΔΟΧ αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τα δύο προηγούμενα έτη. Για το 2025 η συνολική δαπάνη του τακτικού προϋπολογισμού για τη μισθοδοσία των νέων προσλήψεων μη τακτικού προσωπικού, βάσει του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων, προβλέπεται να ανέλθει στα 112 εκατ. ευρώ.
Όμηρος Εμμανουηλίδης
Το άρθρο Διπλάσιες προσλήψεις στο Δημόσιο από τις αποχωρήσεις εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΥΠΑΝ: Πρόστιμα 610.000 ευρώ σε άλλες 4 εταιρείες για παραπλανητικές εκπτώσεις
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιώργος Καραμέρος νέος εκπρόσωπος Τύπου
- Ολες οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων
- Ραντεβού ελληνικών τραπεζών, Χρηματιστηρίου με τα πιο ισχυρά funds του πλανήτη
- Η Ρωσία στο χείλος της οικονομικής ύφεσης – Μετασχηματισμός σε «οικονομία πολέμου»
- Αταμάν: Εκτός μέχρι νεωτέρας ο Παπαπέτρου
- Λεφτά με υποσχετική καθώς οι τρικλοποδιές μέσα από το σύστημα μεταθέτουν πιστώσεις ακόμα και στα σίγουρα
- Πώς η Γαλλία αντιμετωπίζει την αύξηση κατανάλωσης ζάχαρης
- Χρήστος Ταραντίλης (ΕΥ): Πως η Τεχνητή Νοημοσύνη συμβάλλει στη σωστή διαχείριση του νερού;
- Διαμαρτυρία ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΣΑΤΕ για την ανάθεση του συνόλου των έργων της Θεσσαλίας σε 4 εργοληπτικές επιχειρήσεις 7ης τάξης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Ολες οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων
- Ραντεβού ελληνικών τραπεζών, Χρηματιστηρίου με τα πιο ισχυρά funds του πλανήτη
- Τι σημαίνει «Brain rot»: H λέξη του 2024 για το Λεξικό της Οξφόρδης
- Διπλάσιες προσλήψεις στο Δημόσιο από τις αποχωρήσεις
- Τάκης Θεοδωρικάκος στο OT FORUM: Αναπτυξιακή προτεραιότητα η βιομηχανία
- Η Παγκόσμια ημέρα για άτομα με αναπηρία, δεν μπορεί να δώσει ελπίδες
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Διπλάσιες προσλήψεις στο Δημόσιο από τις αποχωρήσεις
- Ραντεβού ελληνικών τραπεζών, Χρηματιστηρίου με τα πιο ισχυρά funds του πλανήτη
- Τι σημαίνει «Brain rot»: H λέξη του 2024 για το Λεξικό της Οξφόρδης
- Ολες οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων
- Η Παγκόσμια ημέρα για άτομα με αναπηρία, δεν μπορεί να δώσει ελπίδες
- Τάκης Θεοδωρικάκος στο OT FORUM: Αναπτυξιακή προτεραιότητα η βιομηχανία
- Ημερίδα για τον Νέο Συγκοινωνιακό Χάρτη της Αττικής
- Κακοκαιρία «Bora» : Νεκρός 58χρονος οδηγός στη Χαλκιδική
- Νέος πρόεδρος της ΕΣΕΕ ο Σταύρος Καφούνης
- Απολογείται την Τρίτη για σωρεία κακουργημάτων ο αστυνομικός της Βουλής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Λεφτά με υποσχετική καθώς οι τρικλοποδιές μέσα από το σύστημα μεταθέτουν πιστώσεις ακόμα και στα σίγουρα
- Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά του Μπαρνιέ - Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση
- Χρυσός: Νέα υποχώρηση λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου
- Volkswagen: Mαζικές απεργίες στα εργοστάσια στη Γερμανία
- ΗΠΑ: Νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές μικροτσίπ στην Κίνα
- ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από την κακοκαιρία Bora
- Ομιλος ΤΕΦΑ: Ξεκινά η κατασκευή της Μαρίνας Χίου
- Alumil: Σημαντική αύξηση 61,9% των EBITDA της εταιρείας το εννεάμηνο
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Υλοποιεί 12μηνο Σχέδιο Δράσης - Τι απαντά σε δημοσιεύματα για την ορθή του λειτουργία
- Ράλι 2,2 δισ. στο χρηματιστήριο, με χορηγία Μητσοτάκη