Δραγασάκης: «Ο χρηματοπιστωτικός χώρος είναι χώρος πρώτιστα κοινωνικής ευθύνης»

«Ο χρηματοπιστωτικός χώρος είναι χώρος πρώτιστα κοινωνικής ευθύνης. Το κέρδος είναι όρος βιωσιμότητας, είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Η εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, η μείωση των ανισοτήτων, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς είναι ο στόχος της βιώσιμης, δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, που καταπολεμά τις ανισότητες και είναι κόντρα στη μη βιώσιμη, άναρχη, με ανισότητες και αποκλεισμούς μεγέθυνση. Σε αυτήν την αντίθεση αποτυπώνεται η διάκριση προοδευτικής και συντηρητικής προσέγγισης, η διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας

και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, στο συνέδριο για την Ηθική και Εναλλακτική Τραπεζική και τη χρηματοδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με όρους οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ο υπουργός αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία -όπως είπε- ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση και τώρα προχωρά η υλοποίησή της. Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει προχωρήσει η θεσμοθέτηση και η δημιουργία στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων και αναλυτικά είπε ότι αυτά τα προγράμματα και τα εργαλεία υπερβαίνουν τα 30:

Με πόρους της τάξης των 7,8 δισ. ευρώ.Με δυνατότητα ενεργοποίησης την επόμενη τριετία επενδύσεων 22 δισ. ευρώ. «Τα προγράμματα αυτά αποτελούν την προίκα με την οποία ξεκινά η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα» όπως τόνισε.
«Η Ελλάδα, χάρη στη μεγάλη προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού, βρίσκεται σχεδόν έναν χρόνο εκτός προγράμματος. Σήμερα επιτυγχάνουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος είναι η ανάπτυξη να επιταχυνθεί, αλλά κυρίως να είναι βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν είχαμε μεγέθυνση, αλλά μη βιώσιμη, γι’ αυτό χρεοκοπήσαμε, καθώς και άνιση μεγέθυνση, γι’ αυτό είχαμε τα κοινωνικά δράματα μετά το 2010, ενώ η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική υπηρετεί τον στόχο για βιωσιμότητα και δικαιοσύνη, με ανάπτυξη που καταπολεμά τις ανισότητες.
Στην πορεία για το νέο παραγωγικό υπόδειγμα, συνέχισε ο υπουργός, καθοριστικός είναι ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι επαρκείς πιστώσεις και η στοχευμένη ικανοποίηση χρηματοδοτικών αναγκών είναι προϋπόθεση για την ποιοτική αναβάθμιση και την επιτάχυνση της ανάπτυξης, όπως υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο χρηματοπιστωτικό πεδίο επεδίωξε εξαρχής:Εξυγίανση συστημικών τραπεζών και μείωση κόκκινων δανείων που είναι από τις πιο βαριές κληρονομιές της κρίσης.Διαμόρφωση ενός συμπληρωματικού εναλλακτικού συστήματος χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί μπορώ να πω ότι σήμερα αυτό το παράλληλο σύστημα, το οποίο βεβαίως θα λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τις τράπεζες, έχει ολοκληρωθεί από την άποψη της θεσμικής του συγκρότησης και προχωρεί η υλοποίηση του στην πράξη» κατέληξε ο υπουργός.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα