ΕΕ-Παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών για την ανάπτυξη εμβολίου: «Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκ. €»
11:33 5/5/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Ο παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών, που διοργάνωσε σήμερα διαδικτυακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκέντρωσε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ» σε συνεισφορές, δήλωσε, προσθέτοντας πως η Μαντόνα προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ.
«Αυτό θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συνεργασία», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο στόχος αυτού του παγκόσμιου τηλεμαραθώνιου ήταν να συγκεντρωθούν 7,5 δισεκατομμύρια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του «διαδικτυακού μαραθωνίου» στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ. αντίστοιχα.
Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητάς μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η πανδημία έχει ήδη πλήξει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. στην Ευρώπη. Οι νεκροί ανέρχονται στους 250.000 (143.000 στην Ευρώπη) σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κυβερνήσεις, φιλάνθρωποι, διευθυντές μεγάλων εταιρειών και διασημότητες συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Περίπου 40 χώρες και 20 διεθνείς οργανισμοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Η πρωτοβουλία αυτή ωστόσο σημαδεύεται από την απουσία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δηλώνει ότι θέλει να δει τη χώρα του να αποκτά ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους.
«Ο καθένας για τον εαυτό του είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, εκφράζοντας τη λύπη του για τη στάση της Ουάσινγκτον. «Πρέπει να συνεργαστούμε, όχι να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας», τόνισε από την πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.
Η «μοναχική» στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως στην Ευρώπη. «Η ΕΕ ανταποκρίθηκε θετικά σε ένα αίτημα για παγκόσμια δράση. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν. Εκείνοι είναι που απομονώνονται», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Όμως εμείς συνεργαζόμαστε στενά με πολύ ισχυρές αμερικανικές οργανώσεις, όπως είναι το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, οι οποίοι έχουν τεράστια οικονομική ισχύ και μεγάλη επιδραστικότητα», πρόσθεσε. «Δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή μιας διαδικασίας. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια», κατέληξε.
«Παγκόσμιο κοινό αγαθό»
«Πρέπει να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο, να το παράγουμε και να το στείλουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και πρέπει να το διαθέσουμε σε προσιτή τιμή», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έκκλησή της.
Μια πρώτη συνέπεια της «μοναχικής» πορείας των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι η επίταση της αντιπαλότητας στην κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου, κάτι που φοβούνται οι Ευρωπαίοι. «Οι ΗΠΑ ελπίζουν να κερδίσουν τον πόλεμο του εμβολίου και είναι έτοιμες να ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους στη μάχη», υπογράμμισε η Ιζαμπέλ Μαρσέ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ.
Η Μαρσέ υπενθύμισε ότι σε όλον τον κόσμο είναι αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη περισσότερες από 100 έρευνες, εκ των οποίων οκτώ έχουν μπει στο στάδιο των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη. «Δεδομένου του διακυβεύματος, ορισμένες εταιρείες, ιδίως αμερικανικές και κινέζικες, είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την παραγωγή πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές, ώστε να είναι οι πρώτες που θα εκμεταλλευτούν εμπορικά το εμβόλιο”, υπογράμμισε η αναλύτρια. «Αν χάσουν τη μάχη, οι Ευρωπαίοι μπορεί να βρεθούν σε αδύναμη θέση απέναντι στους Αμερικανούς ή τους Κινέζους. Αντιθέτως, αν παραχθεί ένα εμβόλιο από την Ευρώπη στην Ευρώπη, μπορούμε να φανταστούμε ότι η Ευρώπη θα είναι προνομιούχα, ούσα και σε θέση να σχεδιάσει τη διανομή του σε τρίτες χώρες», εξήγησε.
Το εμβόλιο αυτό θα πρέπει να είναι «παγκόσμιο κοινό αγαθό», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Κυρ. Μητσοτάκης στη Διάσκεψη Δωρητών: Το εμβόλιο για τον κορονοϊό πρέπει να είναι παγκόσμιο αγαθό
“Έχουμε υπάρξει σχετικά πετυχημένοι στην “επιπεδοποίηση” της καμπύλης αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι εκτός εάν ανακαλύψουμε εμβόλιο δεν θα είμαστε απολύτως ασφαλείς” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάσκεψη δωρητών όπου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να στηριχθεί το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε διάγνωση και θεραπεία του κορονοϊού, αλλά και για την ανάπτυξη εμβολίου, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response.
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ιδιαίτερα ότι το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι.
Στην διάσκεψη την οποία συντόνιζε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν ο κ.Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όταν ανακαλυφθεί, θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των χωρών στην καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς η ασφάλεια του καθενός οδηγεί στην ασφάλεια όλων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα, αλλά-όπως είπε- αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
¨Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν μιλάμε για μεταδοτικές ασθένειες, όπως ανέφερε και η Melinda Gates, η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια όλων” τόνισε με έμφαση ο κ.Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα προσφέρει 3 εκατ. ευρώ
“Από την πλευρά μας, με χαρά προσφέρω 3 εκατομμύρια ευρώ στην κοινή μας προσπάθεια, πέραν των ελληνικών θεσμών και ιδιωτικών ιδρυμάτων που έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δωρεές στον αγώνα κατά του Covid-19 και επίσης θα συνεισφέρουν ενεργά σε αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης, ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Ελλάδα διότι ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επτά εβδομάδων, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιδείξουν όλοι την ίδια αφοσίωση σε κοινή δράση για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης σύγχρονης πρόκλησης την κλιματική αλλαγή, η οποία επίσης απαιτεί παγκόσμια αντίδραση.
Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει την πρόταση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αγοράζουν από κοινού τις πατέντες νέων εμβολίων, αλλά και τα διαγνωστικά τεστ, μεγιστοποιώντας έτσι τη διάδοση αντιικών φαρμάκων, όσο το δυνατόν συντομότερα και σε πιο φθηνές τιμές.
Η σημερινή Διάσκεψη Δωρητών, είναι μια πρωτοβουλία για την οποία έχουν αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ο.Η.Ε., ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Προεδρία του G20 και άλλοι. Στόχος του Μαραθωνίου Δωρητών, που καλεί σε αλληλεγγύη Κυβερνήσεων και ιδιωτών, είναι η συγκέντρωση πόρων ύψους 7,5 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθεί η πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανάπτυξη γρήγορης και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία και στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Την διαδικασία συντόνιζε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν και μεταξύ των ομιλητών ήταν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, η πρόεδρος της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η Μελίντα Γκέητς επικεφαλής του ιδρύματος “Μπιλ και Μελίντα Γκέητς”, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέφεν, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς και άλλοι.
Keywords
ελλαδα, γαλλια, ηπα, δραση, ισχύ, global, αφοσίωση, τεστ, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Μις φαν ντερ ρόε, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, γερμανια, γωνια, ηπα, ισραηλ, κινα, πλαισιο, σημερινη, τεστ, ωθηση, αρθρο, αλληλεγγυη, ασθενειες, αφοσίωση, γρηγορης, διαστημα, δημοσιο, δοθει, ευρω, ειπε, ελπιδα, εμβολιο, ενεργα, εξελιξη, επτα, ερντογαν, ερευνες, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδρυμα, κυβερνηση, λυπη, μητσοτακης, μονακο, οκτω, πριγκιπας, συγκεντρωση, τιμη, ισχύ, χαρα, ασφαλεια, εμφαση, global, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, νεκροι, πηγες, ουασινγκτον, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έως τις 15 Ιουνίου η δήλωση των αδειών ειδικού σκοπού
- Covid-19: Η «αθόρυβη» διασπορά πολύ πριν από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Ν. Δένδιας για Marfin: Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις ζωές που χάθηκαν
- Ψηφιακά θα παραλαμβάνεται η προσωρινή άδεια οδήγησης
- Η πανδημία COVID-19 φέρνει απολύσεις και περικοπές στη Workable
- Μειωμένα κατά 35% τα κέρδη της Total το πρώτο τρίμηνο
- 35 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των ΕΛΤΑ μεταφέρονται στην ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές
- Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία της Marfin
- Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ – Θετικοί στον ιό ασυμπτωματικοί ασθενείς – Νοσηλεύονταν χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις
- «Ένιωθα σαν νοικοκυρά του ‘50»: Μία γυναίκα μοιράζεται την εμπειρία της από την καραντίνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Βελτιωτικές αλλαγές Χατζηδάκη στο περιβαλλοντικό ν/σ
- «Επιστρέφει» το γραφείο – κουβούκλιο, λόγω πανδημίας
- Μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού
- Το εμβόλιο για τον κορονοϊό πρέπει να είναι παγκόσμιο αγαθό
- Η κυβέρνηση πηγαίνει την περιβαλλοντική πολιτική χρόνια πίσω
- Οι ημερομηνίες καταβολής των 800 ευρώ
- Ο ρόλος των γενετικών αλλαγών στη θεραπεία του COVID-19
- Σε επαγρύπνηση για να μην έχουμε επάνοδο της επιδημίας
- Άμεση ρευστότητα σε ΜμΕ με διετή επιδότηση επιτοκίου από την Alpha Bank
- Εναλλακτικός εικαστικός περίπατος στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- ΕΕ-Παγκόσμιος μαραθώνιος δωρητών για την ανάπτυξη εμβολίου: «Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκ. €»
- #ThankYouHeroes, κούκλες που τιμούν όσους είναι στην πρώτη γραμμή κατά του ιού
- Στη UNICEF δώρισε βραβείο της η Greta Thunberg
- Άμεση ρευστότητα σε ΜμΕ με διετή επιδότηση επιτοκίου από την Alpha Bank
- Περιζήτητα τα ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά στις διεθνείς αγορές
- Διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά με θέμα τον κορονοϊό
- «Ο Νάνος» του Τσεμλίνσκυ στη ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου Μουσικής
- Εναλλακτικός εικαστικός περίπατος στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα
- Online, πάνω από τα μισά έργα που φιλοξενεί το British Museum
- «Επιστρέφει» το γραφείο – κουβούκλιο, λόγω πανδημίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- JP Morgan: Τι σχεδιάζει η Ελλάδα για NPEs, bad bank και κεφάλαια
- Bild: Οι Γερμανοί θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα – Οι Έλληνες θα κάνουν ότι πρέπει για να μην αρρωστήσουμε;
- Έως τις 15 Ιουνίου, η δήλωση των αδειών ειδικού σκοπού για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο
- Έως τις 15 Ιουνίου η δήλωση των αδειών ειδικού σκοπού
- Ψηφιακά, μέσω του gov.gr, η προσωρινή άδεια οδήγησης με 4μηνη ισχύ
- Μέχρι 15/6 η δήλωση των αδειών ειδικού σκοπού για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο
- Βουλγαρία: Με εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά
- Mία νέα πρωτοποριακή υπηρεσία της Ducati στην Ελλάδα
- Ομιλία Μητσοτάκη στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Live)
- «Βουτιά» 99,6% στην επιβατική κίνηση της Ryanair τον Απρίλιο